Ποιο είναι αυτό το υλικό του πιο θρυλικού μουσικού συγκροτήματος στον κόσμο που δεν έχουμε δει ποτέ;

 Είναι οι Beatles όπως κανείς δεν θα τους έβλεπε ή δεν θα τους άκουγε ποτέ ξανά – η τελευταία τους ζωντανή συναυλία ως μπάντα, στις 30 Ιανουαρίου 1969. Είναι επίσης οι Beatles, όπως κανείς μας, 52 χρόνια μετά, δεν τους έχει δει ποτέ. Το αδημοσίευτο υλικό διάρκειας περίπου 43 λεπτών από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Peter Jackson, The Beatles: Get Back δείχνει τη συναυλία στην οροφή του κτηρίου στην Savile Row 3, έδρα του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών παραστάσεων που θα εμφανίζονταν στο τελευταίο τους άλμπουμ, Let It Be. Το αρχικό υλικό, που τραβήχτηκε από τουλάχιστον εννέα διαφορετικές κάμερες, έχει καθαριστεί σε εκπληκτική ευκρίνεια, λεπτομέρεια και χρώμα, είναι ένα εντυπωσιακό ντοκουμέντο. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε τρία μέρη στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου.

Αντλώντας από σχεδόν 60 ώρες αρχειακού υλικού, απεικονίζει τη μπάντα να δημιουργεί το Let It Be. Όλα αυτά τα πλάνα γυρίστηκαν αρχικά για την ταινία του Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ “Let It Be”, η οποία περιελάμβανε μια περίπου 22λεπτη εκδοχή της συναυλίας στον τελευταίο όροφο, αλλά έγινε γνωστή, από τους λίγους που την είδαν, για πολύ διαφορετικούς λόγους. Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 1970, ένα μήνα μετά τη διάλυση των Beatles, και θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως καταθλιπτική απόδειξη της διάλυσης του συγκροτήματος. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Λίντσεϊ-Χογκ, γιος της Ιρλανδής ηθοποιού Geraldine Fitzgerald, ήταν ο 28χρονος σκηνοθέτης της βρετανικής ποπ μουσικής τηλεοπτικής σειράς Ready Steady Go! όταν οι Beatles του ζήτησαν να δημιουργήσει μια σειρά διαφημιστικών ταινιών για τα singles τους το 1968.

Πέρυσι, ο ΜακΚάρτνεϊ δήλωσε στους Sunday Times ότι βλέποντας άκοπα πλάνα από το Get Back ήταν μια ανακούφιση ακριβώς επειδή αντέκρουσε την παρατεταμένη ενοχή του για τον χωρισμό των Beatles. Οι θαυμαστές και οι μελετητές πιθανότατα θα συζητήσουν αν το Get Back είναι μια αναθεώρηση της ιστορίας ή μια διόρθωση. Αλλά είναι κάτι που όλοι ποθούν: να δουν ξανά τους Beatles. 

Πηγή: Vanity Fair