Οι Millennials μεγαλώσαμε βλέποντας τη Generation X ή τους Xennials να κυνηγιούνται σε αεροδρόμια για να δηλώσουν τον έρωτά τους ή να χορεύουν σε κουζίνες, περιμένοντας τα μακαρόνια να βράσουν, πίνοντας κόκκινο κρασί. Η Gen Z -ενδεχομένως- μεγάλωσε βλέποντας Millennials, στο Skins, να γουστάρουν την ίδια γκόμενα (εμμονικά), να κάνουν ναρκωτικά, να “χάνονται” στον δρόμο προς την ενηλικίωση και να αγκαλιάζουν την κατάθλιψή τους ως κομμάτι της Millennial ταυτότητά τους. Η αλήθεια είναι πως δεν μας χωρίζουν και πολλά με τους Gen Z-ners, αλλά με έναν τρόπο όσα μας χωρίζουν παίρνουν XL διαστάσεις, αφού όπως μου είπε η Γεωργία, ένα από τα Gen Z άτομα που μίλησα “νιώθουμε πως περιμένετε από εμάς να σας απελευθερώσουμε, να αδειοδοτήσουμε τη σεξουαλική σας ελευθερία“.

Η Gen Z νιώθει πως η αλλαγή που θα φέρει στον κόσμο, δεν είναι μόνο στα χαρτιά, αλλά το μόνο σίγουρο σενάριο. Θέλει μάλλον να “φρενάρουμε” λίγο την ιδέα ότι είναι η γενιά που θα αλλάξει όσα ξέραμε για τη μονογαμία και θέλει να τη βρει το καλοκαίρι σίγουρα για ποτά και cocktails, και αν είναι κάτι να “κάτσει”, ας κάτσει. Τουλάχιστον όταν δεν είναι σε σχέση.

Ανθή: “Στην πράξη, δεν είμαστε και τόσο χειραφετημένοι”

Η Ανθή είναι 20 χρονών και φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ. Μου λέει πως είναι single, αλλά αρχίζει να το βαριέται. Δεν ξέρει τι είναι το ghosting, αλλά μόλις της εξηγώ, γελάει, λέγοντάς μου πως η τελευταία της περιπέτεια είχε τέτοια κατάληξη. Η Ανθή, στο μεταξύ βαρέθηκε να είναι single, αλλά δεν έχει Tinder και απορώ τι ακριβώς τι σταματάει από το να βρει το επόμενο ερωτικό της ενδιαφέρον εκεί έξω. Στην τελική είναι μια Gen Z-nner, που δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. “Ρε συ, καυλαντίζει η Gen-Z, δεν λέω, αλλά εγώ δεν καυλαντίζω. Προχθές ήμουν στη Βαλτετσίου, και όλοι γύρω μου καυλάντιζαν. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Θέλω τον χρόνο μου. Ίσως να είναι και ταμπού για εμένα, αλλά δεν μπορώ να κάνω σεξ τόσο εύκολα. Θέλω να συζητήσω”, μου λέει. Της συστήνω έναν νέο όρο, της λέω πως είναι sapiosexual (άτομο που διεγείρεται ερωτικά μόνο με την πνευματική επικοινωνία). Γελάει. “Θέλω να συζητήσω ρε συ. Το μου κάνεις φατσικά και ΟΚ, κάνουμε σεξ, δεν μου λέει κάτι. Εννοείται πως δεν το κρίνω, αλλά θεωρώ πως έτσι χάνεται το να μπορείς να ερωτεύεσαι και να επικοινωνείς. Είναι σαν να μην έχει τόση σημασία η επικοινωνία. Σαν να ξεχνάμε το connection”. Μου λέει πως ο τρόπος που απεικονίζεται η γενιά της στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, δεν είναι ρεαλιστικός γιατί “επί του πρακτέου δεν είμαστε τόσο χειραφετημένοι”.

Τη ρωτάω πως σκέφτεται το καλοκαίρι της: “Θα ήθελα να υπάρχει ένα φλερτ, ανέμελο, και όπου πάει. Ό,τι γίνει”.

Γεράσιμος: “Το τέλειο love story δεν το βρήκα στις ταινίες, αλλά στην πραγματική ζωή”

Ο Γεράσιμος (24 ετών) είναι gay και single από τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην πράξη, ο Γεράσιμος είναι αρκετά συνειδητοποιημένος. Θέλω να πω πως φαίνεται να ξέρει πολύ καλά πως είναι μονογαμικός -με μικρά breaks έντονων φλερτ και σεξουαλικών εμπειριών- και ψάχνει κάτι συγκεκριμένο: “Θέλω έναν άνθρωπο δίπλα μου με κατανόηση, να μην ξενοπηδάει και να πορευτούμε μαζί“. Σχολιάζει πως οι περίοδοι που δεν έχει υπάρξει μονογαμικός, ήταν περίοδοι που με έναν τρόπο του έφεραν εμπειρίες που τον ανάλωσαν. Τον ρωτάω, αν μέσα στην άνεση με την οποία η γενιά του πηγαίνει από την μια καύλα στην άλλη, εκείνος νιώθει εξωγήινος περιμένοντας αυτόν τον “έναν άνθρωπο”. “Υπάρχουν φορές που νιώθω έτσι. Μεγαλώνοντας στον απόηχο των 90s και στο millennium, καλώς ή κακώς προλάβαμε κάποιες παλιακές αξίες. Η γενιά μου, στην άνθιση της τεχνολογίας, έχει φτάσει να αναλώνεται λίγο μέσα σε αυτή. Η μια επιλογή διαδέχεται την άλλη και στο τέλος όλες αυτές οι εναλλαγές, ακόμα και σε σεξουαλικούς συντρόφους, καταλήγει να είναι χάσιμο χρόνου”. Τον Γεράσιμο τον κουράζει όλο αυτό το κυνήγι εμπειριών και θεωρεί πως εμπειρίες μπορείς να κερδίσεις και με ένα μόνο άτομο, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνεις από το ένα one-night-stand στο άλλο.

Μιλώντας για την εξιδανίκευση του έρωτα και των σχέσεων στις ταινίες, ο Γεράσιμος μου λέει πως δεν έχει βρει το ιδανικό love story ούτε σε ταινίες ούτε σε σειρές. “Εγώ το βρήκα στην πραγματική ζωή“, μου λέει, περιγράφοντας τη σχέση δυο straight φίλων του, που είναι βασισμένη σε μια επικοινωνία τόσο καλή, που τους έχει μετατρέψει σε #couplegoals στο μυαλό του. Το καλοκαίρι θέλει να τον βρει αρχικά δουλεύοντας, με ένα cocktail στο χέρι, παρέα με τους φίλους του “κι αν κάτσει κανένα φλερτάκι, ας κάτσει. Να μην είμαστε μαγκούφες“.

Γεωργία: “Οι προηγούμενες γενιές περιμένετε από τη Gen Z να αδειοδοτήσει την αυτοδιάθεση και τη σεξουαλικότητά σας”

Η Γεωργία είναι 20 χρονών και σπουδάζει Θεατρολογία. Σε αυτή τη φάση είναι single, αλλά κάπως νιώθει πως ενώ θέλει να βγει εκεί έξω και να φλερτάρει, ο Covid-19 έχει κάνει τους ανθρώπους φοβικούς και κάπως απόμακρους. Αυτοχαρακτηρίζεται ρομαντική αλλά κρύβει έναν άσσο στο μανίκι: το ταλέντο της να ακολουθεί το κύμα τεχνηέντως. “Ανήκω σε μια γενιά ανοιχτή και απελευθερωμένη, και με παίρνει και εμένα το κύμα”, μου λέει. “Δεν θα περιμένω δηλαδή να ερωτευτώ για να κάνω σεξ“. Θεωρεί τη γενιά της, τη γενιά της καύλας, αλλά κάτι λείπει από το μείγμα της όλης ανάγκης για πειραματισμό και απελευθέρωση. “Υπάρχει ένας γενικός πουριτανισμός και από την άλλη το peer pressure, μια ανάγκη να τα δοκιμάσουμε όλα. Νιώθω, όμως, πως δεν υπάρχει το υπόβαθρο για να το κάνουμε. Δεν έχουμε καταλάβει αν το θέλουμε εμείς ή το απαιτούν οι άλλοι από εμάς“.

Η Γεωργία νιώθει πως η γενιά της με έναν τρόπο πιέζεται από τις προηγούμενες. “Νιώθω πως υπάρχει μια προσδοκία από τις προηγούμενες γενιές να έρθει μια αλλαγή από εμάς και αυτό είναι πιεστικό. Νιώθω πως περιμένετε να σας απελευθερώσουμε, να σας αδειοδοτήσουμε την αυτοδιάθεση και τη σεξουαλικότητα. Είναι βάρος, αλλά έχει και πλάκα”, αναφέρει. Παράλληλα, νιώθει πως δεν θα αφήσει εύκολα τον ρομαντισμό της να χαθεί μέσα στις αλλεπάλληλες εναλλαγές σεξουαλικών εμπειριών. “Εντοπίζω πολλά κοινά στον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι τον έρωτα, με γενιές καντάδας, παρά με τη γενιά της μάνας μου ας πούμε. Νιώθω πως αυτή η ανάγκη για εξερεύνηση και εναλλαγή συντρόφων έχει ενοχοποιήσει τον ρομαντισμό. Πιστεύω πως ακόμα ψάχνουμε τον έναν, απλώς τον ψάχνουμε μέσα στους πολλούς. Κι εγώ τον ψάχνω, αλλά δεν περιμένω να έρθει, βγαίνω έξω και τον διεκδικώ”, λέει, περιμένοντας το καλοκαίρι να τη βρει single. “Δεν έφαγα single όλο τον χειμώνα για να με βρει το καλοκαίρι σε σχέση“, λέει γελώντας.

Γιώργος: “Η όλη ιδέα της απελευθέρωσης είναι μια ψευδαίσθηση”

Ο Γιώργος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1996 και σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος σε μεγάλη ελληνική εταιρία. Είναι σε σχέση εδώ και τέσσερα χρόνια και δηλώνει (και ακούγεται) κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος. Παρόλο που τα τέσσερα χρόνια του φαίνονται πολλά, ξέρει πως “πάντα ήμουν ο τύπος της σχέσης. Απλώς όποτε το προσπαθούσα, κάτι στράβωνε. Ε τώρα έδεσε”. Μου λέει πως η όλη θεωρία πως η γενιά του είναι σεξουαλικά απελευθερωμένη είναι μια ψευδαίσθηση. “Άκουγα φίλους μου να το δηλώνουν, να φεύγουν στο εξωτερικό και να ανοίγουν τα μυαλά τους, να αρνούνται τις αποκλειστικότητες και να θέλουν νέες και πολλές εμπειρίες και όλοι τους τελικά κατέληξαν σε μια ας πούμε συμβατική σχέση”. Όπου συμβατική σχέση, εννοεί τις ερωτικές συνθήκες που περιλαμβάνουν μονογαμία και κτητικότητα. Ο ίδιος θεωρεί την κτητικότητα καλά σφηνωμένη στην ίδια την ανθρώπινη φύση και δε μπορεί να διανοηθεί σχέση χωρίς αυτή. Συζητώντας για την επιλογή των ανοιχτών σχέσεων μου λέει πως “ωραία είναι όλα αυτά, αλλά δεν είναι εφαρμόσιμα”.

Συμπτωματικά, ούτε εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι έχει Tinder αυτή τη στιγμή. “Το είχα κατεβάσει στο Λύκειο”, παραδέχεται, “όταν ήταν το hype του, αλλά δεν το χρησιμοποίησα. Ακόμα και να χωρίσω, δε νομίζω πως θα μπω στη διαδικασία. Δεν το χρειάζομαι. Είμαι εξωστρεφής, δεν διστάζω να μιλήσω σε μια γυναίκα που μου αρέσει. Εγώ θέλω να επικοινωνήσω και την ακούσω την άλλη να γελάει, όχι να διαβάζω ‘χα χα χα’”.

Το καλοκαίρι του το φαντάζεται με το “κορίτσι του”, λέει. Δεν έχει καμία ανάγκη να φλερτάρει ή να ψαχτεί. “Αν βέβαια ήμουν ελεύθερος, θα ήθελα να βγαίνω με τους φίλους μου, να φλερτάρω και να το ζήσω”.