Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας χθες και στη χώρα μας ισχύει το εξής: δε μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης όποιος έχει συνάψει ακόμα και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Πράγματι, αυτό είναι κάτι που κάθε εθελοντής αιμοδότης οφείλει να “ξεκαθαρίσει” από το έντυπο που καλείται να συμπληρώσει. Στη Μεγάλη Βρετανία από την άλλη γίνονται βήματα για να εκλείψει επιτέλους ο στιγματισμός σε μια από τις σημαντικότερες πράξεις αλληλεγγύης. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, τέθηκε σε εφαρμογή μια απόφαση-ορόσημο, για την εθελοντική αιμοδισία από ομοφυλόφιλους και bisexual άντρες. Στη Βρετανία, οι άντρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου έπρεπε να περιμένουν τρεις μήνες προτού να δόσουν εθελοντικά αίμα. Αυτό πλέον αλλάζει και μπορούν να γίνουν αιμοδότες, είτε είναι gay, είτε είναι bi, είτε είναι straight. Πρακτικά, αυτό που αλλάζει είναι πως η επιλεξιμότητα πλέον θα βασίζεται στην ατομική υγεία του καθενός, τα ταξίδια και τις σεξουαλικές συμπεριφορές, μιας και όπως έχει αποδειχθεί, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σεξουαλικής μόλυνσης. 

Αυτό που άλλαξε χθες είναι πως από εδώ και έπειτα, οι άντρες εθελοντές δεν θα ρωτώνται αν έχουν κάνει σεξ με άλλους άντρες. Αυτή η ερώτηση θα γίνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο τους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα και τις σεξουαλικές τους περιοχές. Με λίγα λόγια, κάποιος που είχε τον ίδιο σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες, θα μπορεί να γίνει αιμοδότης. 

Σύμφωνα με το NHS, με βάση αυτές τις αλλαγές, οι πολίτες θα μπορούν να δώσουν αίμα “αν είχαν τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες ή αν έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο με τον οποίο δεν έχουν κάνει πρωκτικό σεξ και δεν έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες να μπορούν να δωρίσουν αίμα”.

Ενώ στη Μεγάλη Βρετανία τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση που έκρινε ότι μια εξατομικευμένη, ουδέτερη προς το φύλο προσέγγιση είναι πιο δίκαιη και διατηρεί την ασφάλεια της παροχής αίματος, στη χώρα μας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Βασικά δεν είναι καν κοντά. Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατέθεσε στη βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα. 

«Βαδίζοντας προς μια κοινωνία συμπερίληψης και ισοτιμίας, η πολιτεία οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα τη “μεσαιωνική” αυτή προσέγγιση. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, δεν εφαρμόζεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ ομοφυλόφιλων ή ετεροφυλόφιλων. Στις ΗΠΑ, στον Καναδά αλλά και σε Βρετανία και Γαλλία ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για 3-5 μήνες». Με λίγα λόγια, ο κ. Αρσένης καλεί τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να απαντήσει αν δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στο να μη στιγματίζονται κοινωνικές ομάδες και να μην αποκλείονται σε μια από τις ίσως πιο σημαντικές πράξεις αλληλεγγύης. 

Επιπλέον, ρωτά τον κ.Κικίλια αν θα αντικαταστήσει τις “ελληνικές προκαταλήψεις” με σύγχρονους επιστημονικούς ελέγχους και κριτήρια, εστιασμένα στις ασφαλείς ατομικές σεξουαλικές πρακτικές και όχι στο φύλο και στον σεξουαλικό προσανατολισμό των συντρόφων.