Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την Αθήνα με πρώτο μπούλετ στη λίστα τους τους αρχαιολογικούς χώρους. Ναι, ο ναός του Ποσειδώνα ή ρωμαική αγορά είναι από τα βασικά της λίστας. Ωστόσο, τα σύγχρονα ερείπια, όσα έμειναν από το μεγάλο πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μετέπειτα χρόνια της κρίσης, κρύβουν τη δική τους, όχι απαραίτητα αισιόδοξη και ευχάριστη, μαγεία.

Ο Βρετανός παραγωγός ντοκιμαντέρ, Alex King οραματίστηκε το “Still, Moving: The Modern Ruins of Athens”, σαν μια εναλλακτική ματιά σε όλα όσα έχει να δώσει σε έναν επισκέπτη η Αθήνα. Μαζί με τον πρώην χορευτή του Greek National Opera Ballet, Michael Doolan, δημιούργησαν μια αφηρημένη αφήγηση που υμνεί τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας.

Ο Doolan με τον σύγχρονο χορό του και τη free-flow κίνησή του δίνει ζωή στα πιο βιομηχανικά σημεία της πόλης, που πολλές φορές αδυνατούμε να διαβάσουμε ως μυστικιστική. Όσο ανακαλύπτει τους μύθους που περικλείουν την εγκατάλειψή της, αφήνεται στους ήχους του Κωστή Κόντου.

«Πολλά από τα μέρη όπου κάναμε γυρίσματα τα είχαμε τσεκάρει ενώ κάναμε ποδήλατο γυρνώντας στην πόλη και τα σημειώσαμε και επιστρέψαμε σε αυτά και εξερευνήσαμε», λέει ο King μιλώντας στο Nowness. «Λίγο λίγο ενώσαμε τα κομμάτια της ταινίας μέσα από μια σειρά εκδρομών για γυρίσματα, σε ανατολές και δύσεις».

Στις τοποθεσίες που μπορεί κανείς να δει στο φιλμ περιλαμβάνονται μια εγκαταλελειμμένη βίλα, ένα απομονωμένο drive-in cinema, και τα βασιλικά ανάκτορα Τατοΐου. «Η ακινησία αυτών των ξεχασμένων χώρων έμοιαζε τόσο σουρεαλιστική και γοητευτική, όσο ο υπόλοιπος κόσμος συνέχιζε να τρέχει σαν σε αγώνα δρόμου», λέει ο King. «Αλλά τώρα έχουμε πια εξοικειωθεί με μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο να είναι σε lockdown και απόλυτα ακίνητες. Κατά καιρούς, φαινόταν σαν να έχει παγώσει ο κόσμος και να έχει διαχωριστεί από τη ζωή, ακριβώς σαν τα ερείπια που τραβήξαμε».