Ας το παραδεχτούμε: το Instagram έχει γεμίσει με αστρολογικά memes. Ξέρεις, από εκείνα που σου λένε ένα άτυπο «είναι ΟΚ, που είσαι έτσι γιατί το ζώδιό σου είναι αυτό». Είναι ΟΚ να τρως κρυφά τις πατάτες του διπλανού σου, γιατί είσαι Ταύρος. Είναι ΟΚ να φιξάρεις τη γραβάτα του συναδέλφου σου, γιατί είσαι Παρθένος. Είναι ΟΚ να χάνεσαι εντελώς στις σκέψεις σου όταν κάποιος σου μιλάει γιατί είσαι Υδροχόος. Είναι πολύ εντάξει να φωνάζεις και να λες άφιλτρες αλήθειες στους άλλους, γιατί είσαι Τοξότης και αυτό κάνουν οι Τοξότες. Ναι, ξαφνικά, η αστρολογία ήρθε στο Instagram για να μας πει ένα «ηρέμησε, όλα καλά», που από ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι είχαμε ανάγκη. Ή και όχι. 

Πριν ένα διάστημα, ο Channing Tatum ανέβασε ένα στόρι φρίκης, στο οποίο δήλωνε σοκαρισμένος για την ακρίβεια με την οποία ένα αστρολογικό app, το Pattern, τον ανέλυε σαν προσωπικότητα. “Pattern, με παρακολουθείς;”, αναρωτιόταν ο ηθοποιός, εκτοξεύοντας τα downloads της εφαρμογής, που σήμερα σε καλεί να πληρώσεις για να μάθεις πράγματα για εσένα, που μέχρι χθες σου προσέφερε δωρεάν. Παράλληλα, δημόσια σοσιαλμιντιακά πρόσωπα, ανεβάζουν χιουμοριστικά memes για τα ζώδιά τους και σήμερα δεν υπάρχει μέρα, που έστω σε ένα στόρι δεν θα δούμε ένα gif της Αγγελικής Μανουσάκη να περνάει μπροστά από τα μάτια μας. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @greekzodiactrash

Τα ζώδια είναι παντού στο Instagram, δίνουν απαντήσεις στις μεγαλύτερες άβολες φάσεις μας, δίνοντας αυτό το απαραίτητο relief του «δεν είμαι ο μόνος». Από το account της Μανουσάκη, μέχρι taastrakaitazodia ή ακόμα το σχετικά καινούργιο Greekzodiactrash, στο οποίο αντί για memes, βίντεο ελληνικής τρας τηλεόρασης παίρνουν αστρολογική χροιά. Φαινόμενα όπως εκλείψεις και πανσέληνοι, μπορούν να εξηγηθούν με βάση τους μια φωτογραφία του Τριαντάφυλλου ή μια σκηνή από τις Άγριες Μέλισσες και αυτό να είναι αρκετό για να προκαλέσει το νούμερο ένα πια ζητούμενο στον ιντερνετικό κόσμο: την ταύτιση. 

Σε ένα κείμενο του Insider, η δημιουργός της αστρολογικής σελίδας jakesastrology, ομολογεί πως η ιδέα της δημιουργίας της προέκυψε από το άγχος μιας χωροταξικής αλλαγής. Πρακτικά, η ίδια είχε μόλις εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για να ζήσει στο Λος Άντζελες, και τον πρώτο καιρό, το μοναδικό πράγμα που την έκανε χαρούμενη ήταν να ανταλλάσσει αστρολογικά memes με τους φίλους της. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη άγχος, τη στιγμή που η θρησκευτική πίστη δεν αποτελεί το βασικό μαξιλαράκι ανακούφισης για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια το στρες έχει επεκταθεί από τον «μικρόκοσμο» προς τη μεγαλύτερη εικόνα. Πανδημία, οικονομική ανασφάλεια, άγχος υγείας, είναι μερικά από τα συλλογικά άγχη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας οδηγούν στην ανάγκη να βρούμε κάτι, το οτιδήποτε, που να μας δίνει εξηγήσεις, να βγάζει νόημα. Για κάποιους η αστρολογία είναι ακριβώς αυτό: ο ανάδρομος Ερμής μπορεί να εξηγήσει γιατί να έμεινες στην Αττική Οδό από μπαταρία στο αμάξι, περιμένοντας την οδική βοήθεια. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς παραπάνω. 

Για άλλους πάλι, μπορεί να είναι ένας αστείος, βασικός τρόπος να επικοινωνήσουν τάσεις τους και ελαττώματα, με τρόπο που τους φέρνει κοντά με τους άλλους. Ένα meme που εξηγεί την τάση τους να φλερτάρουν με όλους, στη βάση ότι είναι Ζυγοί και αυτό τους είναι αρκετό. Όπως και να έχει η αστρολογία είναι παντού, και αν δε μπορούμε να την αγνοήσουμε, τουλάχιστον να την απολαύσουμε.