22 χρόνια μετά κι όλοι ζούμε στο Matrix, αυτή την εικονική πραγματικότητα όπου νοήμονες μηχανές προσπαθούν να υποτάξουν και να εκμεταλλευτούν τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας. Πριν γίνει μόδα το κυβερνοπάνκ και οι χάκερ μπουν στα σπίτια μας, ο Νίο μας έδειξε το μέλλον. Κι άντε τώρα να βρούμε μια ασφαλή έξοδο από αυτή τη νέα κανονικότητα.
Όλοι οι συμμαθητές μου στο δημοτικό γράφτηκαν κουνγκ φου, ο Νίο έκανε για τις πολεμικές τέχνες ότι η Άνια Τέιλορ-Τζόι για το σκάκι. Ας θυμηθούμε: Ο προγραμματιστής υπολογιστών Τόμας Άντερσον ζει μια μυστική ζωή ως χάκερ με το ψευδώνυμο «Νίο». Θέλεο να μάθει την απάντηση στην ερώτηση «τι είναι το Matrix;». Εμ, δεν τα ρωτάνε αυτά.
Πήραμε όλοι κάτι περίεργα γυαλιά, έχουμε κάψει -ευτυχώς- τις φωτογραφίες με τα δερμάτινα, κοντέψαμε να πάθουμε Ρος με δερμάτινο παντελόνι εξαιτίας του Μορφέα. Να σας θυμίσω: Αινιγματικά μηνύματα εμφανίζονται στον υπολογιστή του Νίο και μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες τον οδηγεί σε μια ομάδα που καθοδηγείται από τον μυστηριώδη Μορφέα, ένα άτομο που του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix.
Πριν το παλτό του Σέρλοκ, πριν τα κοστούμια των Peaky Blinders, κάποιοι τολμηροί (σίγουρ ο Βαλάντης ο τραγουδιστής) κυκλοφορούσαν με μακρύ μαύρο δερμάτινο παλτό Matrix. Φασαίοι before it was cool (ας τους πει κάποιος ότι ποτέ δεν είναι κουλ). Ο κόσμος που ζούσε ο Νίο από τη γέννηση του είναι το Matrix, ένα ψευδαισθητικό εικονικό κατασκεύασμα πραγματικότητας του κόσμου όπως ήταν το 1999, κατασκευασμένο από τις μηχανές για να κρατήσει τον ανθρώπινο πληθυσμό υπάκουο. Ο Μορφέας και το πλήρωμά του είναι μια ομάδα ελεύθερων ανθρώπων που «αποσυνδέθηκαν» από το Matrix και στρατολογήθηκαν στην αντίστασή ενάντια στις μηχανές. Μέσα στο Matrix είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την κατανόηση της πραγματικότητας για να κάμψουν τους νόμους της φυσικής, εφόσον βρίσκονται μέσα σε μια προσομοίωση, αποκτώντας έτσι υπεράνθρωπες δυνατότητες που όμως έχουν κάποιο όριο. Ο Μορφέας θεωρεί ότι ο Νίο είναι ο «εκλεκτός», ένα άτομο που μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο μέσω του απεριόριστου ελέγχου του πάνω στο Matrix.
Το Netflix δημοσίευσε ένα thread στο Twitter που εξηγεί τα τρανς θέματα στο “The Matrix”, αφού ένας από τους συν-σκηνοθέτες του επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ταινία ήταν μια αλληγορία για τη μετάβαση στο φύλο. Η Λίλι Γουατσόφσκι , η οποία συνυπέγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία με την αδελφή της Λάνα Γουατσόφσκι έκαναν coming out ως τρανς αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας υπερπαραγωγή.
Το Netflix αναφέρει επίσης τη χρήση χαπιών ως μέρος της ευρύτερης αλληγορίας. Σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας, στον Νίο προσφέρεται ένα κόκκινο χάπι ή ένα μπλε χάπι από τον ηγέτη των ανταρτών Μορφέα. Αποφασίζει να επιλέξει το κόκκινο, το οποίο θα του επιτρέψει να δει την αλήθεια, αντί για την μπλε, η οποία θα τον κρατήσει σε άγνοια.
Το χάπι είναι η “πύλη του να βλέπει τον κόσμο όπως είναι και τα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί για να καθορίζουν και να ελέγχουν την ταυτότητά του” και είναι επίσης “μια κατάλληλη μεταφορά για την ορμονική θεραπεία”, λέει ένα μήνυμα στο thread.
Φήμες ότι η σκηνική παρουσία του Σάκη Ρουβά στα μπουζούκια -στο ξεκίνημα της καριέρας του- έχει επηρεαστεί από το Matrix, εγώ τις υιοθετώ.
Οι τραυματισμοί που υφίστανται εκεί μεταφέρονται και στον πραγματικό κόσμο, ενώ εάν το μυαλό του πεθάνει μέσα στο Matrix, το φυσικό σώμα του θα πεθάνει επίσης. Η ταινία έγινε ευρέως γνωστή για την βελτιωμένη εκδοχή ενός ειδικού εφέ, γνωστού ως bullet time, όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα. Ακόμα, η ταινία περιέχει στοιχεία από ασιατικές ταινίες πολεμικών τεχνών και τη διαφημιστική εικαστική αισθητική των βιντεοκλίπ.
Στην ταινία, ο κώδικας που αντιπροσωπεύει το Matrix απεικονίζεται από πράσινους χαρακτήρες καθοδικής ροής. Ο κώδικας αυτός αποτελείται από χαρακτήρες kana, λατινικούς χαρακτήρες και αραβικούς αριθμούς. Γενικότερα, η κινηματογραφική παραγωγή του σχεδιασμού έχει επιλέξει ένα διακριτικό πράσινο χρώμα για τις σκηνές που διαδραματίζονται μέσα στο Matrix, ενώ υπάρχει έμφαση στο μπλε χρώμα για τις σκηνές του πραγματικού κόσμου.
Tο soundtrack του Matrix περιλαμβάνει τραγούδια από τους Rammstein, Ρομπ Ντούγκαν, Rage Against the Machine, Propellerheads, The Crystal Method, Ministry, Deftones, The Prodigy, Ρομπ Ζόμπι, Meat Beat Manifesto, Massive Attack και Μέριλυν Μάνσον. ΕΠΙΚΝΕΣ