Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε για την Danai Nielsen στο Provocateur. Πριν από μερικούς μήνες, μίλησε στην κάμερά μας για μια συνέντευξη την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Αυτή την Παρασκευή, ωστόσο, χρειαστήκαμε τη βοήθειά της για το Clap Hands, τη στήλη που αγαπά τη μουσική χωρίς να κάνει διαχωρισμούς. Στις λίστες μας, λοιπόν, μπορείτε ακούσετε από Σταμάτη Γονίδη μέχρι και Abbey Lincoln. Πριν περάσουμε, όμως, στην ιδιαίτερη λίστα που ετοίμασε η Δανάη για εμάς, ας την γνωρίσουμε ξανά. Για την ακρίβεια, ας κάνουμε μια επανάληψη αφού θέλησε να μας συστηθεί εκ νέου.

Η Δανάη είναι ένα κορίτσι της Αθήνας που μένει στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας του Νέου Κόσμου και το σπίτι της βράζει. Είναι μουσικός, γράφει τα κομμάτια της και τα εκτελεί φορώντας συνήθως χρωματιστές περούκες και αλλόκοτα ρούχα, κάποιες φορές φτιαγμένα από χαρτί. Παίζει synths και απολαμβάνει να καμουφλάρει την φωνή της με ένα πετάλι, το οποίο την μεταμορφώνει στο μπάσο, απόκοσμο αλλά και τρολ, “αντρικό” alter ego της. Στα live φοράει συχνά γυαλιστερές υφάσματα για να αντικατοπτρίζει τα ‘’φώτα’’ της σκηνής στο κοινό.

Θαυμάζει την τέχνη του origami και την έχει διδάξει σε παιδιά δημοτικού της Γερμανίας. Έχει ενδιαφέρον το πως με μια απλή, συνηθισμένη, λεπτή, επιφάνεια χαρτιού μπορεί κάποιος να δώσει ζωή και τρίτη (μην πω και τέταρτη) διάσταση. Είναι μια τέχνη μαθηματική που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν εύκολα την γεωμετρία και την άλγεβρα, χρησιμοποιείται στην εύρεση τρόπου διπλώματος/ξεδιπλώματος των δορυφόροι στο διάστημα αλλά και των αερόσακων.

Η Δανάη συχνά αναρωτιέται τι κάνει, πώς το κάνει, γιατί το κάνει, με ποιο σκοπό το κάνει. Εργάζεται ως γραφίστρια σε ένα μικρό γλυκό γραφείο στην Νέα Σμύρνη, έχει μεγαλώσει στην Ηλιούπολη, της έχει λείψει ο Υμηττός, αγαπάει το κολύμπι και την εξερεύνηση του βυθού. Έχει έναν γάτο ξυπνητήρι, καθημερινά αυστηρά στις 7:30, αποφασισμένος να μην σταματήσει το δυνατό «νιάααααου» εάν δεν δει φαγητό στο πιάτο του. Η μητέρα της είναι φροντιστική φανταστική βελονίστρια (εξειδικεύεται στην γυναικεία γονιμότητα) και την βοηθάει να χαλαρώνει όταν τα πράγματα ζορίζουν. Ο μπαμπάς της έχει μακριά γκρι μαλλιά σαν της Ραπουνζέλ, είναι ο κύριος «πατέντας», παίζει μουσική, και ίσως σε κάποια στιγμή φτιάξουν ένα συγκρότημα παρέα.

Ξεκίνησε ωδείο στην ηλικία των τεσσάρων, στη συνέχεια ήταν για χρόνια μέλος των Rosebleed και τώρα μόλις ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του πρώτου της άλμπουμ. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα χορευτικό καλοκαιρινό single “Recycled Feelings / Club Remix” το οποίο σκοπό έχει να προκαλέσει χορό και σκέψεις σχετικά με το τι είναι τα συναισθήματα κι από πού προέρχονται. Της είναι αναγκαίο να βρίσκει νόημα σε ό,τι κάνει και όταν το χάνει, χάνεται. Συχνά ξεχνάει να χαλαρώνει και της είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνει απολύτως τίποτα. Την τελευταία περίοδο ακούει σκυλάδικα και τα τραγουδάει δυνατά γιατί της φτιάχνουν το κέφι. Για περισσότερες λίστες, ακολουθήστε μας στo Spotify.

Βρες την Danai Nielsen, εδώ

Τα παράπονά σας, τις προτάσεις σας και τις ευλογίες σας στο kdedes@tncgroup.gr. Cheers!