Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΛΑΣ σχεδιάζει να προμηθευθεί ένα ηχητικό ”κανόνι” με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο σε όποιον προσπαθήσει να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. Οι δοκιμές στον Έβρο, έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα αποπειραθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα. Όλο αυτό, ανοίγει έναν διάλογο σχετικά με το κατά πόσο παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ ενώ, την ίδια στιγμή, έχουν προκληθεί και οι πρώτες αντιδράσεις εντός της ελληνικής αστυνομίας.

Το ηχητικό ‘’κανόνι’’ έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet. Η Κομιαιόν, με τη σειρά της, θα ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα σχετικά με τη χρήση των LRAD διότι μπορεί να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

https://t.co/1nlXqBRmnb

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Pitchfork, αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σύστημα ομιλίας αλλά και ως κανονικό όπλο. Τοποθετείται συνήθως σε οχήματα και παράγει ήχους σε ακραία ένταση από μεγάλη απόσταση. Τι σημαίνει αυτό; Αν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης η αστυνομία κρίνει πως πρέπει να επέμβει, εκτός από γκλοπ, δακρυγόνα και τη γνωστή πια, Αύρα, θα διαλύει το πλήθος με ακραίο ήχο.

Επομένως, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα μέσα τα οποία διαθέτει η αστυνομία, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ένα όπλο το οποίο προκαλεί ορατούς τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα τα δακρυγόνα ή οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά μπορεί να καταστείλει και να βλάψει μόνο μέσω του ήχου που παράγει. Εδώ, ένα παράδειγμα:

H Πρωτοβουλία Αστυνομικών, πάντως, τάσσεται εναντίον της αγοράς του συγκεκριμένου όπλου, χαρακτηρίχοντάς το «κανόνι κατά του λαού».