Ενώ το “Friends” έριξε αυλαία το 2004, η κωμική σειρά παρέμεινε μία από τις κορυφαίες εκπομπές στις ΗΠΑ. Καθώς ένα νεότερο κοινό βλέπει τη σειρά για πρώτη φορά με αφορμή την επανένωσή τους, ορισμένοι επισημαίνουν τα προβληματικά σημεία. Πολλά πράγματα έχουν αλλάζει τα τελευταία 17 χρόνια τελικά κι ευτυχώς.

Σε όλη τη σειρά, οι κριτικοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν ομοφοβικές ιστορίες , συμπεριλαμβανομένου του επεισοδίου όπου ο Τσάντλερ έχει εμμονή με το να αναρωτιέται γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο πατέρας του, μια drag queen, είναι συχνά ένας λόγος για τρολάρισμα που σήμερα ερμηνεύεται ως τρανσφοβία. Σε ένα άλλο επεισόδιο, ο Ross παλεύει να αποδεχθεί με το γεγονός ότι ο γιος του, ο Μπεν, θέλει να παίξει με μια κούκλα.

Η σειρά έχει επίσης επικριθεί για την έλλειψη ποικιλομορφίας/ συμπεριληπτικότητας  και την εμφάνιση μόνο ελκυστικών, λευκών ανθρώπων της μεσοαστικής τάξης. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να εμφανιστεί μια μαύρη γυναίκα με ρόλο στην τηλεοπτική σειρά. Η Μόνικα συχνά πέφτει θύμα κάφρικων αστείων επειδή ήταν υπέρβαρη όταν ήταν νεότερη, κάτι που βλέπουμε σε αρκετά επεισόδια. Σήμερα, αυτή η ιστορία μπορεί να αφήσει πολλούς να αισθάνονται άβολα παρακολουθώντας την.

How I Met Your Mother

Από το φινάλε του το 2014 , το “How I Met Your Mother” έχει επικριθεί για τους σεξιστικούς χαρακτήρες του, ειδικά τον Barney που έπαιξε ο Neil Patrick Harris. Ο Barney αρχικά θεωρήθηκε ο γοητευτικός γυναικάς που αρνείται να κάνει μόνιμη σχέση. Μερικές φορές, οι πράξεις του θύμιζαν σεξουαλική παρενόχληση. Ο Τεντ έχει δεχθεί κριτικές ως μισογύνης και όχι ρομαντικούλης επειδή ουσιαστικά παρακολουθεί τις γυναίκες που τον έχουν απορρίψει, και ψεύδεται ανοιχτά στις γυναίκες για το δικό του προσωπικό όφελος (κυρίως το σεξ).

Two and a Half Men

Απεικόνιζαν το σεξ ως έναν διαρκή πόλεμο μεταξύ ανδρών και γυναικών, όλοι τους ήταν έξω στο κυνήγι για να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλον για να κοιμηθούν μαζί τους και όλοι τους μίλησαν ειλικρινά, χυδαία όμως. Ωστόσο μετά την αποχώρηση του σεξιστή Τσάρλι Σιν η εκπομπή έγινε πρωτοσέλιδο το 2014 όταν οι ετεροφυλόφιλοι χαρακτήρες Walden – που έπαιξε ο Ashton Kutcher – και ο Άλαν προσποιήθηκαν ότι ήταν γκέι για να παντρευτούν έτσι ώστε ένας από αυτούς να είχε το δικαίωμα να υιοθετήσει ένα παιδί. Ελπίζουμε ότι η σειρά θα αναγνωρίσει όχι μόνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποδοχή ζευγαριών ομοφυλοφίλων και λεσβιών, αλλά και το γεγονός ότι – σε πολλές περιοχές της χώρας – τα ζευγάρια του ίδιου φύλου συχνά υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο ή εξακολουθούν να αποκλείονται από τις επιλογές υιοθεσίας”, είπε η Kate Ellis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GLAAD, στο Entertainment Weekly εκείνη την εποχή .

Home Improvement

Με πρωταγωνιστή τον Tim Allen η σειρά αυτή κατά τη διάρκεια της περιόδου 1991-1999 ήταν μια από τις κορυφαίες κωμικές σειρές στην τηλεόραση. Ο χαρακτήρας του Άλεν – ονομαζόταν επίσης Tim – συχνά έδειχνε τη δύναμή του μέσω των εργαλείων της δουλειάς του, ενώ το στερεότυπο της χαζής-συζύγου-και-γκρίνια-γυναίκας ήταν σχεδόν το κεντρικό θέμα της σειράς. Κινητήρες , μπύρα, ποδόσφαιρο και καλή καρδιά. Σε ένα επεισόδιο, ο Τιμ θέλει να πάρει τους γιους του σε ένα παιχνίδι μπάσκετ αντί να τους επιτρέψει να μάθουν μπαλέτο με τη μητέρα τους. Μην γίνεις σαν τον Τιμ.

I Dream of Jeannie

Μεταδόθηκε μεταξύ 1965 και 1970 , το “I Dream of Jeannie” ήταν μια σιερά για έναν αστροναύτη που βρήκε ένα μπουκάλι με μια γυναίκα τζίνι μέσα. Ενώ η κωμωδία αρχικά θεωρήθηκε ελαφριά και αστεία, σήμερα θεωρείται πατριαρχική προπαγάνδα.Στην εκπομπή, η Jeannie είναι υποτακτική στον αρσενικό χαρακτήρα. Του ικανοποιεί κάθε επιθυμία του και μάλιστα τον αποκαλεί «Αφέντη». Το τζίνι περιττό να πούμε ότι είναι η φαντασίωση του μέσου Αμερικανού της εποχής.

Παντρεμένοι… με Παιδιά

Από το 1987 έως το 1997 , το σίριαλ παρακολουθούσε την ζωή του σεξιστή Al Bundy και της κωμικής του οικογένειας. Η χυδαία κωμωδία τότε πουλούσε. “Είναι η Αμερική της εργατικής τάξης με όλη την άγνοια, τη μισογυνία και τη δυσαρέσκειά της”, έγραψε το The New York Times το 2003. “Η σύζυγός του δεν τον αγαπά, τα παιδιά του δεν τον σέβονται, οι γείτονες θα γιορτάσουν τον θάνατό του”.

Baywatch

Το “Baywatch” έκανε πρεμιέρα το 1989 με πρωταγωνιστές μια ομάδα ναυαγοσωστών στο Λος Άντζελες. Υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι το τέλος της το 2001, η σειρά έχει επικριθεί για την αντικειμενοποίηση των γυναικών. Ένα ατελείωτο καστ από όμορφες γυναίκες έτρεχαν σε αργή κίνηση σε μια παραλία με ψηλόμεσα μαγιό. Αυτό.

The Dukes of Hazzard

Από το 1979 έως το 1985 , το “The Dukes of Hazzard” ακολουθούσε δύο ξαδέλφια καθώς προκάλεσαν ατύχημα μετά από ατύχημα στην αγροτική τους κοινότητα. Το αυτοκίνητο των Ντιούκς πήρε το όνομά του από τον διοικητή του Συνομοσπονδιακού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στρατηγό Λι. Στην οροφή του αυτοκινήτου, υπήρχε μια γιγαντιαία σημαία της Ομοσπονδίας. Υπήρχε ξεκάθαρα ένα θέμα φυλετικού ρατσισμού στη σειρά.

Πηγή: Insider