Ένας Ιταλός καλλιτέχνης δημοπράτησε ένα «Αόρατο Γλυπτό» για 18.300 δολάρια. Είναι φτιαγμένο κυριολεκτικά από τίποτα.

https://twitter.com/Kyria_mou/status/1400694286518214656?ref_src=twsrc%5Etfw

Από το τμήμα του “Το πούλησαν για πόσο;”έρχεται η σημερινή ιστορία, για έναν Ιταλό καλλιτέχνη ο οποίος, στην φιλική τιμή των € 15.000, πρόσφατα δημοπράτησε ένα έργο τέχνης που είναι… το απόλυτο τίποτα. Τον περασμένο μήνα, ο 67χρονος καλλιτέχνης Salvatore Garau πούλησε ένα «άυλο γλυπτό» – δηλαδή πραγματικά δεν υπάρχει.

https://t.co/NcdwSc3vWy

Για να είμαστε δίκαιοι, ο καλλιτέχνης μπορεί να διαφωνεί για εννοιολογικούς λόγους. Για τον Garau, το έργο τέχνης, με τίτλο Io Sono (το οποίο μεταφράζεται σε “Είμαι”), βρίσκει μορφή στο δικό του τίποτα. “Το κενό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χώρο γεμάτο ενέργεια, και ακόμα και αν το αδειάσουμε και δεν έχει απομείνει τίποτα”.

Ο Io Sono βγήκε προς πώληση τον Μάιο στον ιταλικό οίκο δημοπρασιών Art-Rite. Η εκτίμηση προπώλησης αποτιμούσε το κομμάτι μεταξύ €6.000-9.000, σύμφωνα με την AS, αλλά οι ανταγωνιστές ώθησαν την τιμή στα €15.000.

Και τώρα αρχίζει το πανηγύρι

Ο τυχερός αγοραστής πήγε σπίτι με ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και ένα σύνολο οδηγιών: το έργο, σύμφωνα με τον Garau, πρέπει να εκτίθεται σε ένα ιδιωτικό σπίτι σε ένα χώρο περίπου πέντε επί πέντε πόδια  χωρίς εμπόδια.

https://t.co/Ej6I7f9KB6

Κάνει μια μάλλον ψηλή σύγκριση με το έργο: “Εξάλλου, δεν διαμορφώνουμε έναν Θεό που δεν έχουμε δει ποτέ;”. Ρε γιατί μας δουλεύει έτσι ο παικταράς;

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στην Piazza Della Scala στο Μιλάνο, ο καλλιτέχνης παρουσίασε το BUDDHA IN CONTEMPLATION, ένα ομοίως αόρατο γλυπτό που οριοθετείται από μια πλατεία ταινίας σε ένα πλακόστρωτο πεζόδρομο. Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, εγκατέστησε το FRODITE CRIES μπροστά από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η προσπάθεια, η οποία αποδεικνύεται από έναν άδειο λευκό κύκλο, υποστηρίχθηκε από το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο.

https://t.co/EadtYHOoIk

“Δεν το βλέπεις, αλλά υπάρχει. είναι κατασκευασμένο από αέρα και πνεύμα”, εξήγησε σε ένα βίντεο που τεκμηριώνει το κομμάτι του Μιλάνου. “Είναι ένα έργο που σας ζητά να ενεργοποιήσετε τη δύναμη της φαντασίας, μια δύναμη που έχει ο καθένας, ακόμα και εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι την έχουν”.

Ομ ομ ομ ομ ομ.