Είναι ο κορονοϊός ένα προϊόν εργαστηρίου; Η έρευνα του Βρετανού καθηγητή Angus Dalgleish και του Νορβηγού επιστήμονα Birger Sorensen, η οποία μάλιστα πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Quarterly Review of biophysics Discovery, αυτό υποστηρίζει. Για αρχή, να τονίσουμε ότι οι εν λόγω κύριοι δεν είναι ποδοσφαιριστές γιατί μπορεί κάλλιστα να μπερδευτεί κάποιος.

Το δίδυμο αυτό, λοιπόν, υποστηρίζει ότι ο ιός που μας έχει βάλει δύσκολα, προήλθε από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο της Γιουχάν που έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας την μεταδοτικότητα. Γιατί το έκαναν αυτό; Για να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία. ΟΚ, μπερδευτήκαμε.

via GIPHY

Την έρευνα, μάλιστα, την δημοσιεύει βρετανική εφημερίδα Daily Mail η οποία φημίζεται για την αξιοπιστία της. Εντάξει, όχι, δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της αλλά ήταν σχεδόν αστείο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν με την ανάστροφη μηχανική να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Πονηρούληδες. Πού βρίσκονται αυτοί οι επιστήμονες; Δεν ξέρουμε, είναι εξαφανισμένοι. Πέσαμε από τα σύννεφα.

Μην φύγετε, έχει η ιστορία έχει «ψωμί» ακόμα. Ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ χτηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους. Όταν οι επιστήμονες που συνέγραψαν τη μελέτη προσπάθησαν να αναλύσουν τον κορονοϊό, βρήκαν ότι ο ιός έχει εργαστηριακή προέλευση και δεν είναι μόνο αυτό. Όταν προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους, συνάντησαν αντιδράσεις από μεγάλα επιστημονικά περιοδικά.