Τέλος στη Βόρεια Κορέα τα κολλητά τζιν, το κούρεμα «χαίτη» και κάποια συγκεκριμένα πίρσινγκ γιατί αποτελούν σύμβολα «καπιταλιστικού lifestyle», σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή μέσα. Όχι, δεν είναι πλάκα.

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί προειδοποίηση στην κρατική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η επέλαση της «καπιταλιστικής κουλτούρας» στη χώρα. Στο άρθρο αυτό της Rodong Sinmun, εκφράστηκε η ανησυχία ότι οι νέοι Βορειοκορεάτες ακολουθούν όλο και πιο έντονα τις τάσεις της δυτικής μόδας. Στο μεταξύ, ας παραδεχτούμε πως τα κολλητά τζιν είναι απαίσια και απορούμε γιατί τα φοράμε ούτως ή άλλως, αλλά ΟΚ, τα γούστα είναι γούστα και δεν κρίνουμε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και για το παραμικρό σημάδι του καπιταλιστικού τρόπου ζωής», αναφέρει το άρθρο που καλεί σε αγώνα κατά της μάστιγας των skinny jeans. Επιπλέον, αναφέρεται πως ο σοσιαλισμός δεν κατάφερε να στεριώσει σε άλλες χώρες, λόγω της «εισβολής του καπιταλιστικού τρόπου ζωής».

Οι νέοι αυτοί στυλιστικοί κανόνες αποτελούν μέρος των κατασταλτικών μέτρων που επιβάλει το καθεστώς για «αντι-σοσιαλιστική συμπεριφορά». Ο Guardian αναφέρει πως το κομμουνιστικό καθεστώς έχει απαγορεύσει τα “μη σοσιαλιστικά κουρέματα” και έχει εκδώσει εντολή που κάνει σαφές ποια είναι τα σωστά. Συγκεκριμένα, επιτρέπει δεκαπέντε κουρέματα.

Γενικώς, πέρα από τις χάιτες, απαγορεύονται και τα καρφάκια, αλλά και τα βαμμένα μαλλιά. Για την τήρηση αυτών των κανόνων, τα μέλη της οργάνωσης παίζουν ρόλο fashion police και ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι και να εμποδίζουν τους πολίτες να φορούν ρούχα τα οποία φαίνονται πολύ ξένα. Μέσα σε όλα απαγορεύονται και τα t-shirts που αναγράφουν τα ονόματα γνωστών brands.