Η υπόθεση έχει ως εξής: τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές, οκτώ μοναχοί έκαναν επεισόδια με μολότοφ. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, μα την Παναγία.

https://t.co/rGgj8o97Ef

Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς (ζηλωτές) και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η νέα Αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά που κηρύχθηκε έκπτωτη από την ιερά Κοινότητα αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και έκτροπα, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας.

https://twitter.com/T_Karagiannis/status/361758822932557824?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε (το 2019) σε ποινή κάθειρξης 17 ετών τον ηγούμενο της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιο, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.

https://t.co/d7ELe5cLYE

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώτος κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός του επεισοδίου, ενώ ο δεύτερος που φέρεται να πέταξε μολότοφ καταδικάστηκε για έκρηξη, εμπρησμό, χρήση εκρηκτικών κ.ά. Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της “παλιάς” αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου τιμωρήθηκαν με κάθειρξη 9 ετών και 5 μηνών, ο καθένας, για απλή συνέργεια στο επεισόδιο.

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά από νέα συζήτηση, κατόπιν αναίρεσης της προηγούμενης απόφασης, επέβαλε ποινή, για τους πρώτους, πέντε ετών και έξι μηνών φυλάκισης, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ανά ημέρα.

Για στους υπόλοιπους έξι ποινές φυλάκισης δύο ετών και εννέα μηνών, με ανασταλτικό χαρακτήρα. Στους παρτιζάνους μοναχούς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.