Εκεί που πιστέψαμε ότι η ελευθερία ήρθε για να μείνει, οι επιστήμονες φαίνεται να αγχώνονται για νέα ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας από το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, θεωρώντας απαραίτητη μια νέα δόση του εμβολίου και τονίζοντας πως η άρση των μέτρων προστασία, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας, μπορεί να αποτελεί ρίσκο.

Σε άρθρο σχετικό με τις προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα, αναφέρονται οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με το ζήτημα. Η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Για τον Ali Mokdad, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος, παρόλο που οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν ταχύτατα. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που τα κρούσματα και οι θάνατοι θα μειωθούν το καλοκαίρι, τον χειμώνα θα αυξηθούν. Ίσως και περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων, αυτός θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των εμβολιασμών και τις μεταλλάξεις που θα έχουν εμφανιστεί ως τότε. Θεωρεί ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80-85% του πληθυσμού για να αποτραπεί ένα επερχόμενο νέο κύμα Covid-19.

Ο Mokdad θεωρεί επιπλέον πως ίσως χρειαστούν Τρίτη δόση εμβολίου, όσοι εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Παράλληλα, δεν συμφωνεί με την κατάργηση της χρήσης προστατευτικής μάσκας, θεωρώντας πως με τη μείωσή της, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων από τον επερχόμενο κιόλας Αύγουστο.

Ο Peter Katonah, καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, θεωρεί πως είναι παρακινδυνευμένο το να γίνονται προβλέψεις, χωρίς να μπορεί βέβαια να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου κύματος. Όπως είπε, τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν αλλά η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά για τους μη εμβολιασμένους. Ο Katonah θεωρεί ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε όσους έχουν ήδη μολυνθεί με COVID-19 στα εμβολιασμένα άτομα για να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε 70% -80% που απαιτείται για την ανοσία αγέλης. Παράλληλα, δεν ανησυχεί για τα μεταλλαγμένα στελέχη, θεωρώντας πως αν αυτά αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, τα εμβόλια θα προσαρμοστούν ανάλογα.

Η Preeti Malani, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε πως δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς Covid-19, όπως και να έχει. Σε κάθε περίπτωση, είτε έχουμε χειμώνα είτε όχι, η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό της κοινότητας που έχει ανοσία στον ιό. Επίσης, ακόμα είναι άγνωστο το πόσο τελικά διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Ο David Hardy, κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, University of Southern California, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια έναντι των στελεχών της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Ο ίδιος διαφωνεί σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του SARS-CoV-2. Θεωρεί πως η αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν είχε να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά με τις αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Στα καλά νέα, ο Hardy δεν είναι τόσο απαισιόδοξος σχετικά με την εξασθένιση της ανοσίας από τα εμβόλια, αλλά αντίθετα, θεωρεί ελπιδοφόρα την εμπειρία μας με την ανοσία που συνεπάγεται από τα εμβόλια έναντι της γρίπης.

Η ανοσία αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και στους δύο τύπους γρίπης Α και Β, είτε κάποιος έχει εμβολιαστεί τακτικά ή αν έχει εμβολιαστεί μόνο τα τελευταία χρόνια, σημείωσε. Ο Mokdad προέβλεψε επίσης ότι, ακόμη και αν έχουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα τον χειμώνα, δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις μολύνσεις ή τους θανάτους όσο είδαμε τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Σε άλλα νέα, ας χαρούμε το καλοκαίρι, γιατί το σενάριο του φθινοπώρου που έρχεται δεν αποκλείεται να είναι πιο προβλεπέ από ποτέ.

Πληροφορίες: efsyn