Μέσα στα lockdown έχουμε περάσει από διάφορες ψυχολογικές φάσεις. Χαλαρώσαμε, παραιτηθήκαμε, απελπιστήκαμε, εκνευριστήκαμε. Η Έρικα Λαστ, CEO της Erika Lust Films, μιας σουηδικής εταιρίας παραγωγής ερωτικών ταινιών, έπιασε αυτή τη νευρικότητα στον αέρα της επιχείρησής της, νιώθοντας πως οι συνεργάτες της λόγω αυτή, γίνονταν όλο και πιο αναποτελεσματικοί και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δωμάτιο όπου όλοι θα μπορούν να πηγαίνουν να αυτοϊκανοποιηθούν, αν αυτό έχουν ανάγκη.

Η Λαστ ενθάρρυνε τους υπαλλήλους της να κάνουν καθημερινά διαλείμματα για αυνανισμό, εφόσον νιώθουν την ανάγκη. “Ανακάλυψα πως κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρχε ένας επιπλέον εκνευρισμός, τον οποίον ξεφορτώθηκα δια του αυνανισμού. Για αυτό και έκανα τη σχετική πρόταση στους υπαλλήλους της εταιρίας”, ανέφερε. Στο μεταξύ δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Πρακτικά, έφτιαξε ένα ειδικό δωμάτιο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

“Εκτιμώ απεριόριστα τους συνεργάτες μου και ξέρω πως όταν νιώθουν καλά, δουλεύουν και καλά. Με την πανδημία άλλαξε κατά πολύ το πώς ζούμε. Άρχισα να παρατηρώ ότι οι υπάλληλοι ήταν πιο εκνευρισμένοι και λιγότερο αποτελεσματικοί. Γνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε όλοι καλύτερα, έφτιαξα σταθμό αυνανισμού στα γραφεία για εκείνους”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erika Lust (@erikalust)

Από ό,τι φαίνεται, η ιδέα της ήταν καλή, μιας και άκουσε τους συνεργάτες της να λένε πως αυτό το μικρό διάλειμμα για έναν οργασμό τους απάλλασσε από το άγχος. Κλινική ψυχολόγος και project manager σε σειρά ερωτικών ταινιών εξήγησε πως η αυτοϊκανοποίηση δεν κάνει το άτομο μόνο πιο χαλαρό και συγκεντρωμένο, αλλά και πιο δημιουργικό. Έτοιμο να ολοκληρώσει τις εκκρεμμότητές του.

 «Έχει αποδειχθεί πως ο αυνανισμός δεν σε κάνει μόνο πιο χαλαρό, πιο χαρούμενο και πιο συγκεντρωμένο, αλλά είναι καλός και για τη δημιουργικότητα, ενώ αυξάνει τη διάθεση που έχεις να τελειώσεις το έργο που έχεις αναλάβει. Επιπλέον, παράγει και ενδορφίνες που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την ένταση και την πίεση».

Ποια είναι η Έρικα Λαστ

Η Έρικα Λαστ έχει ιδρύσει και τελεί χρέη CEO στην Erika Lust Films, μια εταιρεία αφοσιωμένη στο να φτιάχνει πορνό υπό το γυναικείο πρίσμα. Η ίδια είναι σκηνοθέτιδα, παραγωγός και σεναριογράφος των ταινιών της εταιρίας της, που πλέον έχει ως έδρα της τις ΗΠΑ. Από την πρώτη της δουλειά, το Good Girl του 2004, φαίνεται κάτι παραπάνω από αποφασισμένη να προωθεί τους στόχους του κινήματος της φεμινιστικής πορνογραφίας, εστιάζοντας στη γυναικεία απόλαυση. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, έχει κάνει μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον φεμινισμό, ενώ βρήκε τη θέση της στις εκατό γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή του BBC. Παράλληλα, σπούδαζε σκηνοθεσία στη Βαρκελώνη, έχοντας δουλέψει σε εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

“Η πορνογραφία είναι αδιαμφισβήτητα πολιτική. Είναι ένας λόγος πάνω στο φύλο και στο σεξ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που γυρίζω μια ταινία έχω στο μυαλό μου ότι κάνω μια πολιτική δήλωση”, έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο Playboy και τον Γιώργο Πολυμενέα.