Περισσότερες  από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης,  εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2020 κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 47 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο, αναμεσά τους και η SafeLine.gr,μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

76% των θυμάτων που εμφανίζονται στο υλικό που κρίθηκε ως παράνομο, ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 13 ετών και ηλικίας 14 έως 17 ετών ήταν το 22% των θυμάτων. Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο: το 93% των θυμάτων το 2020 ήταν κορίτσια, ενώ ήταν 91% το 2019.

Να θυμίσουμε ότι ο INHOPE είναι μία παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων όπως την ΙNTERPOL και την EUROPOL καθώς και με οργανισμούς-κλειδιά της βιομηχανίας του Ίντερνετ, όπως το Facebook, το Twitter και τη Microsoft.

Σε επίπεδο χώρας, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της SafeLine.gr, o αριθμός των καταγγελιών  για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020, παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία  χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Πηγή: INHOPE, ΑΠΕ-ΜΠΕ