Το θέατρο «Εμπρός» εκκενώνεται από αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στο ιστορικό κτίριο που επί τόσα χρόνια φιλοξενεί ένα μεγάλο κομμάτι τους καλλιτεχνικού πυρήνα του κέντρου. Η περιοχή του Ψυρρή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η αφορμή αυτής της εκκένωσης, μετά από δέκα χρόνια, από ό,τι λένε οι πληροφορίες, είναι παράπονα από κατοίκους της περιοχής ότι το τελευταίο διάστημα γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλο το τετράγωνο, με αστυνομικούς να βρίσκονται μέσα, βρίσκοντας τον χώρο άδειο από άτομα.

Το κτίριο και κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο κατασκευάστηκε το 1930, λειτουργώντας αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ως και το 2007 υπήρξε η στέγη του θεατρικού οργανισμού «Μορφές». Στη συνέχεια φιλοξένησε την εταιρεία θεάτρου «Εμπρός».

Έχοντας υπάρξει εγκαταλελειμμένο και κλειστό για σχεδόν πέντε χρόνια, ενεργοποιήθηκε εκ νέου ως κατάληψη τον Νοέμβριο του 2011, με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή, αλλά και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Από το 2011 εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν σε αυτό, αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο, 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις, 450 συγκροτήματα έκαναν live εμφανίσεις, έγιναν εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων. Σε αυτό βρήκαν «σπίτι» πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, συναντήσεις δημιουργίας.

Από ό,τι φαίνεται, η πανδημία έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία στην ΕΛ.ΑΣ, αφού ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, να επέμβει σε έναν ακόμα χώρο ελευθερίας και έκφρασης.

Από την αρχή της κατάληψής του, η αστυνομία είχε κάνει δυο απόπειρες να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, πριν αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείρισή του η εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευσή του. Αυτή τη φορά όμως τα κατάφερε.

Πληροφορίες: efsyn