Χθες το βράδυ πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν το βράδυ τους μπροστά από την τηλεόραση. Κουράγιο να ευχηθούμε εμείς με τη σειρά μας και για το Σάββατο, στον μεγάλο τελικό. Η Eurovision, άλλωστε, δεν φημίζεται για το ποιοτικό προϊόν που προσφέρει στους τηλεθεατές και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με τον διαγωνισμό τραγουδιού που θα ήταν προτιμότερο να το ονομάσουν διαγωνισμό καλύτερου cringe.

Αλλά εδώ δεν βρισκόμαστε για να σχολιάσουμε τις επιλογές όσων παρακολουθούν φανατικά κάθε Μάιο την Eurovision. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι η Έλενα Παπαρίζου τους πήρε τα σώβρακα το 2005 και τους δείξαμε πώς γίνεται. Και το λέμε αυτό όχι γιατί κέρδισε η ελληνική συμμετοχή (καλά, ξεκάθαρα το αναφέρουμε γι’ αυτό) αλλά γιατί ήταν ένα τραγούδι πραγματικά καλό. Υποκειμενικό είναι αυτό βέβαια αλλά δεν έχει σημασία, κερδίσαμε και εκεί στην Ευρώπη είδατε την πλάτη μας.

Από τη Eurovision έχουν περάσει εξαιρετικοί καλλιτέχνες που δεν τους ξέρει η μάνα τους και όπως ήταν λογικό, μας έδωσαν μερικά διαμαντάκια τα οποία ακούμε κάθε φορά που θέλουμε να κλάψουμε ή θέλουμε να κάνουμε τους άλλους να κλάψουν. Φορέστε ωτοασπίδες, το μουσικό μας ταξίδι ξεκινά.

Ρωσία – Lady Alpine Blue (2001)

Εδώ ο Κοργιαλάς της Ρωσίας το ζει κυριολεκτικά μόνος του. Α, ναι, χτυπιέται και ο κιθαρίστας του. ‘’Λα, λα, λα, λαϊ’’ μας τραγουδά και μας σηκώνεται η τρίχα. Κάνει επίσης κάτι περίεργες, ξαφνικές κινήσεις για να μας τρομάξει. Θυμίζει και λίγο ‘’fear of the dark’’ η σκηνική του παρουσία. Εύγε!

https://www.youtube.com/watch?v=rnPj-TvX574

Αυστρία – Weil Der Mensch Zahlt (2003)

Τι να πούμε γι’ αυτό το έπος; Για αρχή, μην προσπαθήσετε να προφέρετε τον τίτλο γιατί θα πάθετε κράμπα στη γλώσσα. Ο Alf Poier κατάφερε να κριντζάρει ακόμα και τους φίλους της Eurovision. Ένα χειροκρότημα παρακαλώ.

ΕΛΛΑΔΑΡΑ – S.A.G.A.P.O (2002)

Είναι λίγοι, είναι μικροσκοπικοί και απλά δεν τους βλέπεις Μιχάλη Ρακιντζή.

Ελβετία – Celebrate (2004)

Clap your hands και clap your hands. Να χτυπήσεις εσύ παλαμάκια ρε άνθρωπε. Ένα τραγούδι αρκετά χαρούμενο, που μάλλον είναι απλά χαζό και δικαίως βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Δεν πανηγύρισε κανείς, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ισλανδία – Congratulations (2006)

Συγχαρητήρια και από εμάς στην Ισλανδία και την τραγουδίστρια για το πιο WTF κομμάτι που έχουμε ακούσει. Ο ορισμός του ό,τι να ναι, κυρία μου.

Εσθονία – Leto Svet (2008)

Δεν… Πραγματικά, δεν έχουμε λόγια. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε αυτό το τραγούδι από τους Εσθονούς.

Ηνωμένο Βασίλειο – That sounds good to me (2010)

Ίσως το πιο αδιάφορο τραγούδι που έχει πάρει ποτέ μέρος στη Eurovision. Αυτό, αυτόματα, το κάνει κακό. Αλλά, εντάξει, το κακό το έχουμε συνηθίσει. Πώς κατάφερε να μας κάνει να νιώσουμε τόσο άβολα;

Πορτογαλία – Homens De Luta – Luta E Alegria (2011)

Η επανάσταση, κυρίες και κύριοι, θα ξεκινήσει από την Eurovision. Μπορεί και όχι. Σίγουρα όχι.

Ισραήλ – Ping Pong (2000)

Έχουμε νικητή. Δεν περιγράφουμε άλλο.