*Η σειρά προβάλλεται από σήμερα στον ΑΝΤ1

Σκέψου τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι. Σκέψου ποιες εικόνες σου έρχονται στο μυαλό. Πόσο αναμενόμενες είναι, πόσο καθησυχαστικές, πώς εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη αφήγηση. Ωραία, ξέχασε τες όλες. Η νέα σειρά 42⁰C σε παραγωγή της COSMOTΕ TV έρχεται  να γεμίσει το ελληνικό καλοκαίρι με μυστικά, περίπλοκες σχέσεις, μνήμες θαμμένες κάτω από τη σκόνη του χρόνου και μπόλικο μυστήριο. Το ερωτικό-ψυχολογικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου, καταγράφει πώς ο απροσδόκητος θάνατος μιας έφηβης κοπέλας κλονίζει τις άρρητες δυναμικές μιας οικογένειας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει γεγονότα και καταστάσεις που μια ολόκληρη τοπική κοινωνία ενός νησιού έκανε ότι δεν έβλεπε. Η μέρα του θανάτου της κοπέλας συμπίπτει (τυχαία ή μήπως όχι;) με την επιστροφή της αδελφής της, Λένας, στη νησί, ύστερα από 6 ολόκληρα χρόνια, για το μνημόσυνο της μητέρας τους. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, το πτώμα της Άννας, της αδελφής της Λένας, βρέθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε βρεθεί νεκρή και η μητέρα τους μια εξαετία πριν.

Οι 42⁰C φέρνουν στις οθόνες μας το σημείο βρασμού των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αυτούς παρακολουθούμε να αποδομούνται, να διαβρώνονται, να αποκόπτονται βίαια. Το αίσθημα που σου μένει καθώς παρακολουθείς τη νέα σειρά της COSMOTE TV είναι σαν αυτό που έχεις ότι βλέπεις μερικές σταγόνες να πέφτουν από τις σωληνώσεις του μπάνιου. Δεν έχεις ιδέα πώς συνέβη, μα μόλις κατέβεις στο υπόγειο να τσεκάρεις τα υδραυλικά, τότε διαπιστώνεις ότι η ζημιά είναι εκτεταμένη και βαθιά. Η υγρασία έχει καταστρέψει σωλήνες και τοίχους και δάπεδο. Και καθώς βρίσκεσαι εκεί, σε ένα υγρό υπόγειο, με τη μούχλα να τρυπάει τα ρουθούνια σου, αναρωτιέσαι αν τα σημάδια αυτής της σήψης υπήρχαν εκεί και πριν και απλώς δεν τα είχες προσέξει.

Ρίξε μια ματιά στο trailer και θα καταλάβεις:

Αν ακόμα δεν σε έχουμε πείσει ώστε να παρακολουθήσεις τη νέα σειρά της COSMOTE TV, είτε on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS (για binge watching με back to back προβολή των επεισοδίων) είτε, αν προτιμάς, από 24/5 κάθε Δευτέρα στις 22:00 στο COSMOTE SERIES HD, σου έχουμε 5 λόγους για να λιώσεις με τα 8 επεισόδια των 42⁰C.

Η «αγία» ελληνική οικογένεια

Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ευτυχισμένες με τον ίδιο τρόπο. Οι δυστυχισμένες οικογένειες είναι κάθε μία δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο. Σίγουρα ο Ντοστογιέσφκι, στον οποίο ανήκει παραφρασμένη η παραπάνω φράση, δεν είχε υπ’ όψιν του τα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι των Ζολά, παρόλα αυτά οι 42⁰C διεισδύουν σε όλες αυτές τις μικρές ρωγμές των οικογενειακών σχέσεων. Όλα αυτά που κάθε οικογένεια θέλει να κάνει ότι δεν γνωρίζει, όσα κρύβει με επιμέλεια κάτω από το χαλί. Μυστικά και ψέματα βρίσκονται σε αυτές της ρωγμές και τρώνε «από μέσα» ένα δήθεν αρραγές προσωπείο.

Το ελληνικό καλοκαίρι όπως δεν το έχεις δει

Ζέστη αφόρητη, ο ήλιος να πέφτει κάθετα να και να χτυπά με αλύπητα τις προσόψεις των κτηρίων και την αλατισμένη σάρκα, ανεμιστήρες που δεν λειτουργούν καλά, πολλά ιδρωμένα ποτήρια με παγωμένο νερό, τζιτζίκια και έντομα που συγκροτούν έναν χορό εντόμων που παρατηρεί τα πάθη των ανθρώπων. Στους 42⁰C το ελληνικό καλοκαίρι διαμορφώνει την ιδανική σκηνογραφία για την εξέλιξη της πλοκής. Εδώ δεν χωρούν οι ωραιοποιημένες απεικονίσεις. Εδώ έχουμε ένα καλοκαίρι εκτυφλωτικό, ανηλεές και άγριο. Κάνε τα ρούχα να κολλάνε πάνω σου και το δέρμα σου να αποζητά μια ανάσα κάτω από το ελάχιστο ύφασμα. Σχεδόν κάθε πλάνο της υψηλού επίπεδου παραγωγής νιώθεις ότι σε τσουρουφλάει και αναζητάς αυτή την λυτρωτική βουτιά στη θάλασσα, με το νερό να σε αγκαλιάζει και τον ήλιο να σχηματίζει πάνω στα κλειστά σου μάτια αυτή την πορτοκαλί κουκκίδα.

H φρεσκάδα της nouvelle vague των Ελλήνων ηθοποιών

Σε κομβικούς ρόλους του καστ της σειράς συναντούμε μια φουρνιά  νέων ηθοποιών. Μπορεί για πολλούς να είναι η πρώτη τους τηλεοπτική δουλειά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σημαντικούς ρόλους και διακρίσεις πίσω τους. Η Ναταλία Swift υποδύεται τη Λένα, το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, μια ηρωίδα που μέσα σε λίγες μέρες πραγματοποιεί ένα ταξίδι απότομης και καθυστερημένης ενηλικίωσης. Στο πλευρό της βρίσκουμε τον Κώστα Νικούλι (Νίκος), τον οποίο γνωρίσαμε από Xenia όπου για τη συμμετοχή του εκεί είχε αποσπάσει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Ξεχωρίζουν επίσης οι Μιχαήλ Ταμπακάκης (υποψηφιότητα για Βραβείο Χορν για το ρόλο του Μπίλι στην παράσταση «Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια), η Μαριέλλη Μανουδάκη, η Στεφανία Σωτηροπούλου, ο  Νικολάκης Ζεγκίνογλου  («Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς») και η Σεμίραμις Αμπατζόγλου στον πολύ ενδιαφέροντα ρόλο της Άννας.

Η κλάση της «παλιάς φρουράς»

Οι 42⁰C «παντρεύουν» τη νέα γενιά ηθοποιών με έμπειρους και ήδη καταξιωμένους συναδέλφους του. Η Κατερίνα Λέχου παραδίδει μια δωρική ερμηνεία στο ρόλο της Καίτης, της θείας της Λένας και της Άννας. Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον αστυνομικού του νησιού και δίνει πνοή και χαρακτήρα σε ένα ρόλο που δραματουργικά έχει κακοπάθει από το typecasting. Προσωπικός αγαπημένος ο Theo Alexander στο ρόλο του Μάρκου,  θείου της Λένα και της Άννας. Μόνιμα ιδρωμένος, πασχίζει να κρύψει κάτω από το λευκό αμάνικο φανελάκι του μυστικά και αδυναμίες. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμπληρώνουν οι Έμιλυ Κολιανδρή, Μπέτυ Αποστόλου και Αλέξανδρος Λογοθέτης.

 

Το Falling

Ανάμεσα σε όσα κάνουν μια σειρά να ξεχωρίζει είναι το τραγούδι των τίτλων. Οι 42⁰C ανοίγουν με τον  σπαρακτικό και εύθραυστο ψίθυρο της Μαρτίνας Δημοπούλου στο Falling του Λεωνίδα Κουλούρη. Το κομμάτι γράφτηκε ειδικά για τη σειρά, ενώ όλη την πρωτότυπη μουσική επένδυση υπογράφει ο Σταύρος Μαρκόνης (νικητής το 2019 στα Buma Award για την σειρά “Ik Weet Wie Je Bent”) και στους μουσικούς συναντάμε τα μέλη του πολύ ενδιαφέροντος μουσικού σχήματος Κάτω από το Δέντρο.

Δημιουργός της σειράς είναι η Ναταλύ Δούκα. Το σενάριο υπογράφουν οι Σέργιος Κωνσταντινίδης και Κάλλια Παπαδάκη.

Τα 8 επεισόδια της νέας σειράς μυθοπλασίας 42οC σε παραγωγή της COSMOTE TV είναι διαθέσιμα και μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS για back to back θέαση, ενώ από Δευτέρα 24/5 και κάθε Δευτέρα η σειρά θα προβάλλεται και στο COSMOTE SERIES HD στις 22:00.