Δεν θέλει πολύ. Κάποια λεπτά χρειάζεται να περάσουν, καθώς παρακολουθείς το πρώτο επεισόδιο του Queer Eye, και έγινε. Ξαφνικά, φτάνεις να αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός; Γιατί τον βλέπω πρώτη φορά; Πού κρυβόταν στη μίζερη αυτή τηλεοπτική πραγματικότητα; Ίσως φτάνεις να τραγουδάς «αν είχες έρθει πιο νωρίς δεν θα μας χώριζε κανείς». Τέλοσπάντων, το θέμα είναι πως επιτέλους γνωρίστηκες με τον Jonathan Van Ness και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφτασες να έρχεσαι αντιμέτωπος με μια αλήθεια σου: κάποιος εκεί μέσα στο Netflix ενδέχεται να είναι η αδερφή ψυχή σου.

Πριν τον γνωρίσουμε μέσα από το Queer Eye, είχε ήδη κερδίσει αναγνωρισιμότητα μέσω της web σειράς “Gay of Thrones”, μιας παρωδίας του κλασικού πια αγαπημένου Game of Thrones. Ο Van Ness έχει γράψει βιβλίο, το Over the Top: A Raw Journey to Self-Love στο οποίο έκανε γνωστό το πώς ζει ως θετικό στον HIV άτομο, ενώ σε συνέντευξή του δε δίστασε να μιλήσει για το κοινωνικό στίγμα που ακόμα ζει και βασιλεύει γύρω από αυτό.

Αν μπορούσαμε να έχουμε πλάνα από τη σχολική ηλικία του JVN θα καταλαβαίναμε πως αυτό το τυπάκι θα κάνει απλώς ό,τι νιώθει και θα μείνει μακριά από όσα περιμένει η κοινωνία από αυτό. Πρακτικά, έκανε κολύμβηση, μάθαινε βιολί, έπαιρνε μέρος στα σχολικά talent shows χορεύοντας μπαλέτο και κάνοντας ρυθμική γυμναστική, ενώ απέκτησε και τον άτυπο τίτλο του πρώτου άντρα cheerleader του σχολείου του. Όλα αυτά με τη στήριξη της μαμάς του που δεν είχε κανένα θέμα με τον γιο της να ψάχνει τη θετική του πλευρά.

via GIPHY

ΟΚ, η μαθητική ζωή του Van Ness δεν είχε απόλυτη πλάκα. Προφανώς δεχόταν bullying, ενώ κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ένα μεγαλύτερο αγόρι στην εκκλησία. Από εκεί και έπειτα άρχισε να αυτοκαταστρέφεται με έναν τρόπο, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, το τραύμα που δεν επουλώνεται, το τραύμα που δεν φροντίζεις, μπορεί να σε φάει ζωντανό. Ο JVN άφησε το σχολείο, άφησε τη σχολή κομμωτικής, κέρδιζε χρήματα μέσω του σεξ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα πήρε δάνειο και μια δουλειά στο Sun Places Tanning Solutions για να βάλει τη ζωή του σε μια σειρά.

Ο κομμωτής πλέον Van Ness, μετακομίζει από την Αριζόνα στο Los Angeles, χωρίς κανένα απολύτως πλάνο. Τελικά βρίσκει δουλειά ως βοηθός κομμωτή, επιστρέφοντας στην Αριζόνα τα Σαββατοκύριακα για έξτρα εισόδημα. Το 2012 απλώς λιποθυμάει ενώ φροντίζει τα μαλλιά κάποιου πελάτη. Με συμπτώματα γρίπης κάνει τεστ για HIV και βρίσκεται θετικός. Την ίδια κιόλας μέρας αποφασίζει πως χωρίζει με κάθε είδους ναρκωτικά, ενώ με όσα χρήματα είχε, και αποφασισμένος να δει αλλιώς την καριέρα του, εγκαινιάζει το MoJoHair, ένα hair studio το οποίο ίδρυσε με τη Monique Northrop.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonathan Van Ness (@jvn)

Μετά ήρθε η ψυχαγωγία, η συμμετοχή σε εκπομπές, το podcast του, Getting Curious With Jonathan Van Ness και εννοείται το Queer Eye. Από εκεί και έπειτα τον έχεις δει σε βίντεο κλιπ, όπως αυτό της Taylor Swift και της Kesha, αλλά και στο ντοκιμαντέρ για τη ζωής της πρώτης, Miss America.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonathan Van Ness (@jvn)

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ σε κάθε “yesss honey” του JVN βλέπω πόσο λείπει σε εμάς εδώ μια θετική non binary φωνή, που περισσότερο σε απασχολεί με την προσωπικότητα και το χιούμορ του, που με έναν τρόπο σε κάνει να νιώθεις δειλός κάθε φορά που παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά σοβαρά και έχεις τη λυπηρή αίσθηση πως η γη περιστρέφεται γύρω της και όχι γύρω από τον εαυτό της. Ένα καλό reminder για την απόλαυση που έχει πια φτάσει να σημαίνει ο Van Ness, είναι τα πρωινά του story στο Instagram που φτιάχνει το πρωινό του χορεύοντας με το μπουρνούζι και το σλιπάκι του, ταΐζοντας τις γάτες του. Ή εκείνα τα βίντεό του από τις πρόσφατες περιπέτειές του στο πατινάζ, που δεν έχουν στόχο να βγάλουν στην σοσιαλμιντιακή επιφάνεια μια ακόμα τέλεια πιρουέτα, μια ακόμα αψεγάδιαστη φιγούρα, αλλά τη μια τούμπα πάνω στον πάγο μετά την άλλη. Γιατί έτσι μόνο μαθαίνεις. Τρώγοντας τα μούτρα σου.