Οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν -δυστυχώς- συνηθισμένες. Χθες, 10 Μαΐου, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα και σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα. Η χθεσινή επίθεση, είναι μία από τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων ετών.

Από νωρίς το πρωί, ξέσπασαν βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσά, ενώ αργότερα έγινε και ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας (ελέγχεται από τη Χαμάς) ως απάντηση στο Ισραήλ το οποίο εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προς τους Παλαιστίνιους. Ο ναός αλ-Ακσά, για το Ισλάμ, είναι το τρίτο ιερότερο μέρος στον πλανήτη. Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στον ιερό ναό και τραυμάτισαν 305 Παλαιστίνιους με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ.

https://twitter.com/hashtag/JerusalemUnderAttack?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όμως, έχουν κλιμακωθεί από διάφορα γεγονότα, ιδίως από την έναρξη του Ραμαζανιού. Οι συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς αστυνομικούς αποτελούν καθημερινό φαινόμενο αφού οι πρώτοι διαμαρτύρονται για τις μπάρες ασφαλείας έξω από την Πύλη της Δαμασκού. Ύστερα ακολούθησε πορεία Εβραίων εξτρεμιστών που διαμαρτυρήθηκαν για βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους.

Την Παρασκευή (7/5), το ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε την έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία Σεΐχ Τζάραχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως στη Ναζαρέτ, τη Χάιφα και τη Ραμάλα. Αυτή ήταν η κύρια αιτία καθώς περίπου 70 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο μετά την έξωση από Εβραίους εποίκους που ισχυρίζονται ότι η γη τους ανήκει.

https://t.co/OMgnyF4lSl

Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο καθώς η Δευτέρα είναι η Ημέρα της Σημαίας, γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ του 1967. Οι Παλαιστίνιοι, βλέπουν τον συγκεκριμένο εορτασμό ως πρόκληση.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, εξέδωσε τελεσίγραφο προς το Ισραήλ για να αποσύρει της δυνάμεις του από τον ιερό ναό αλλά τη γειτονιά Σεΐχ Τζαράχ. Στις 6 το απόγευμα και αφού δεν είχε γίνει καμία υποχώρηση, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Ιερουσαλήμ και ακόμα τρεις πόλεις του Ισραήλ.Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση με χτυπήματα από αέρος με τουλάχιστον 20 άτομα να χάνουν τη ζωή τους.

https://twitter.com/hashtag/Jerusalem?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε τη συνεδρίαση που αφορούσε τις εξώσεις ενώ η αστυνομία απαγόρευσε στους Εβραίους διαδηλωτές να γιορτάσουν την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.