Η φωτογραφία της τότε 4χρονης, που χαμογελούσε μπροστά σε ένα φλεγόμενο σπίτι, την έκανε διάσημη ως Disaster Girl μετά τη νίκη της σε διαγωνισμό περιοδικών. Όπως εξήγησε η ενήλικη σήμερα Zoë σε ένα βίντεο του BuzzFeed το 2020, ποτέ δεν περίμενε πραγματικά η φωτογραφία του πατέρα της να γίνει τροφή για meme μέχρι που οι άνθρωποι άρχισαν να προσθέτουν τις δικές τους λεζάντες και να την φωτοσοπάρουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, η τελειόφοιτη του κολεγίου έχει πλέον δημοπρατήσει την κυριότητα της αρχικής φωτογραφίας του πατέρα της για σχεδόν 500.000 δολάρια για να αποπληρώσει τα φοιτητικά της δάνεια. Όχι μόνο αυτό, αλλά προφανώς σχεδιάζει να δωρίσει μερικά από τα χρήματα σε μερικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, παρόλο που βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της “έρευνας” οργανισμών.

Η Ζόι Ροθ ήταν διάσημη στο διαδίκτυο πριν πολλοί από εμάς μάθουν τι ήταν αυτό. Όταν ήταν 4, ο πατέρας της την τράβηξε μια φωτογραφία της να στέκεται μπροστά από ένα φλεγόμενο σπίτι και ένα πυροσβεστικό όχημα. Κοιτάζει πίσω στην κάμερα εν γνώσει της, αφήνοντας τον θεατή να υποψιαστεί ότι είχε κάποια σχέση με αυτή την καταστροφή. Αλλά στην πραγματικότητα, η σκηνή της φωτιάς ήταν μέρος μιας εκπαιδευτικής άσκησης για τους πυροσβέστες στο Mebane, N.C., κοντά στο σημείο όπου ζούσε η Zoë και ο πατέρας της, Dave Roth.

Αλλά στην πραγματικότητα, η σκηνή της φωτιάς ήταν μέρος μιας εκπαιδευτικής άσκησης για τους πυροσβέστες στο Mebane, N.C., κοντά στο σημείο όπου ζούσε η Zoë και ο πατέρας της, Dave Roth.

https://t.co/cmJrm3qMbA

Τώρα, η Ζόι είναι μια 21χρονη τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ που εργάζεται σε ιταλικό εστιατόριο. Νωρίτερα αυτό το μήνα ήρθε μια μεγάλη ανταμοιβή για όλη αυτή τη φήμη: Ένα NFT, του αρχικού αντιγράφου της εικονικής φωτογραφίας που πωλήθηκε σε δημοπρασία για σχεδόν 500.000 δολάρια. Ο αγοραστής είναι η 3F Music, ένα μουσικό στούντιο με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έχει συλλέξει πολλά άλλα NFTs.

https://t.co/ePjCYGVmGy

Το NFT είναι ένας κώδικας, μια υπογραφή που πιστοποιεί την αυθεντικότητα ενός ψηφιακού αρχείου. Τα αρχεία που φέρουν τη σφραγίδα του NFT είναι μοναδικά, μη αντιγράψιμα, και γι’ αυτό μπορεί κάποιος να τα μεταβιβάσει θεωρώντας ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης τους. Το NFT δεν είναι παρά ένας μοναδικός αριθμός.

https://t.co/Oe5wNBN8Nb

Ένα NFT ενός βίντεο κλιπ του ΛεΜπρόν Τζέιμς πουλήθηκε πρόσφατα για περισσότερα από 200.000 δολάρια. Το Nyan Cat, ένα δημοφιλές meme από το 2011 που διαθέτει μια κινούμενη ιπτάμενη γάτα, πωλήθηκε για σχεδόν 600.000 δολάρια. Τον περασμένο μήνα, ένα αρχείο JPG που έγινε από έναν ψηφιακό καλλιτέχνη γνωστό ως Beeple πωλήθηκε για σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια.