Τον περασμένο χρόνο όλος ο πλανήτης συστήθηκε με την έννοια του lockdown. Ξαφνικά, το σπίτι μας ήταν και το μοναδικό σκηνικό στο οποίο μπορούσαμε να κινηθούμε. Κάπως έτσι, η Paula Zuccotti, θέλοντας να δει πόσο έχει επηρεάσει η καραντίνα τους ανθρώπους και με μια βαθιά πεποίθηση πως τα αντικείμενα που έχουν γύρω μας μαρτυρούν πολλά πράγματα για το πώς είμαστε και πώς περνάμε τον χρόνο μας, η εθνογράφος μέσα από τα social media της ζήτησε από το κοινό της να της πει ποια είναι τα 15 αντικείμενα που τους βοηθούν να τα βγάλουν πέρα, θέλοντας να πει την ιστορία της πανδημίας μέσα από flat-lay φωτογραφίες. Ένα χρόνο μετά, και αφού συγκέντρωσε τις φωτογραφίες που έλαβε, το Future Archaeology of a Global Lockdown περιλαμβάνει πάνω από 1.000 φωτογραφίες από 50 διαφορετικές χώρες.

«Όταν η πραγματικότητα του Covid-19 χτύπησε, δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω τη μεταστροφή στα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαμε», λέει η Zuccotti, μιλώντας στο itsnicethat.com. Στόχος του project της ήταν η δημιουργία μιας χρονοκάψουλας για τις μελλοντικές γενιές. Τι χρησιμοποιούσαμε στην καραντίνα ή αλλιώς ποια αντικείμενα μας βοήθησαν να τη βγάλουμε;

Κάθε φωτογραφία λέει λίγα πράγματα για το άτομο που την έστειλε, αλλά και την κουλτούρα του. Πρακτικά, περιγράφει μια μέρα, μια ζωή, λεπτό προς λεπτό. Βιβλία μαγειρικής, υπολογιστές, λέγκο, ηχεία, κατσαρόλες, αλλά και αντικείμενα που λένε μια πιο ωμή ιστορία. Χάπια για τον sex toys, ύπνο, ηρεμιστικά, μισοκομμένα αβοκάντο και μπανάνες. Η Zuccotti δέχτηκε φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, από την Κένυα, τη Σαουδική Αραβία, τη Μαλαισία και το Εκουαδόρ. Στην Αργεντινή, από ό,τι φαίνεται, τα κουνούπια ήταν ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα μαζί με τον κορωνοϊό, αν κρίνουμε από τα εντομοαποθητικά, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Σε μια φωτογραφία από το Εκουαδόρ φαίνεται ένα shamanic ντραμ και αυτή δεν ήταν αυτή η μοναδική φορά που ο αποστολέας της εκάστοτε φωτογραφίες τίμησε την καταγωγή του με έναν άτυπο, καραντινικό τρόπο.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Zuccotti δημιούργησε τον όρο “Future Archeology” πιστεύοντας πως οι φωτογραφίες αυτές πέφτοντας στα χέρια μελλοντικών γενιών θα τους μάθει τις συνήθειες και τις επιθυμίες των παλιότερων. Το πώς ζούσαν, μαγείρευαν, περνούσαν τον χρόνο τους και χρησιμοποιούσαν τα καθημερινά τους αντικείμενα. «Στη δουλειά μου βρίσκω πως οι ερωτήσεις που δέχομαι για το μέλλον κρύβουν μια αλήθεια: δεν καταλαβαίνουμε το παρόν», λέει η Zuccotti και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε σαν τροφή για σκέψη.

Δες όλες τις φωτογραφίες εδώ