Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει σταθεί αφορμή για να γίνει σαφές πως στη χώρα οι γυναικοκτονίες όχι απλώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Ενώ οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία είναι σε υψηλά επίπεδα, μάλιστα πολλές από αυτές βαφτίζονται αυτοκτονίες και η ζωή συνεχίζεται σε φυσιολογικά επίπεδα για τον θύτη, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σύντροφος ή πρώην σύντροφος του θύματος.

Μέσα στον μήνα Απρίλιο 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες με τα δικαιώματά τους να δολοφονούνται συστηματικά, μιας και η μοναδική Συνθήκη που τα κατοχύρωνε, αυτή της Κωνσταντινούπολης, δεν ισχύει.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως μόλις μέσα στον Απρίλιο έγιναν 17 γυναικοκτονίες στη χώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νεκρή από τα χέρια ενός άντρα γυναίκα ανά δυο ημέρες. Τα 9 από τα 17 περιστατικά αφορούν αποδεδειγμένα πρώην ή νυν σύζυγο ως θύτη, ενώ οι υπόλοιπες εννιά περιπτώσεις αναφέρουν πως οι γυναίκες αυτές βρέθηκαν νεκρές υπό «αδιευκρίνιστες συνθήκες», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών.

Ναι, η Μελέκ Ιπέκ μπορεί να αφέθηκε ελεύθερη και να δικαίωσε κάθε γυναίκα-θύμα, παρόλα αυτά τα γυναικεία δικαιώματα πεθαίνουν κάθε μέρα και κάθε λεπτό στην Τουρκία.

*Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο καταγράφηκαν και τρία περιστατικά εγκλημάτων εις βάρος μικρών παιδιών, ηλικίας 13, 14 και 3 ετών, τα οποία βρέθηκαν επίσης νεκρά.