Δεν είναι ότι δεν το βλέπαμε να έρχεται. Άλλωστε, η Billie Eilish μετά την κυκλοφορία του πρώτου της album, του «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?», κυκλοφόρησε singles με τα οποία έδειξε ότι θέλει να κάνει μουσική που να έχει μεν αποδοχή, αλλά να μην είναι προβλέψιμη. Στο «No Time to Die», το τραγούδι που θα ανοίξει την επόμενη ταινία James Bond, απέδειξε ότι το ψιθύρισμά της μπορεί να επιβληθεί πάνω σε ένα στιβαρό ορχηστρικό θέμα. Στο «Therefore I Am» τριγυρνούσε σε ένα άδειο εμπορικό κέντρο «μασουλώντας» τους στίχους του κομματιού.

Και χθες ήρθε η κυκλοφορία του πρώτου single από το δεύτερο studio album, του «Happier than Ever» (κάτι σαν σαρκασμός εδώ, κάτι σαν αφοπλιστική και κλινική κυριολεξία, ποιος ξέρει;) για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω. Το «Your Power» είναι τόσο η μουσική όσο και η εικαστική αποτύπωση της ανάγκης που μάλλον νιώθει η Eilish να απεγκλωβιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα από όλα τα επίθετα που τη συνοδεύουν μετά την κλειστοφοβική κοσμογονία του “Bad guy”.

Το «Your Power» είναι μια μπαλάντα με ένα μήνυμα διαχρονικό: η ιστορία μιας έφηβης που έρχεται αντιμέτωπη με την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της. Στο ρεφρέν το κομμάτι αποκτά έναν τόνο διακηρυκτικό, καθώς η Eilish απευθύνεται σε εμάς και μεταφέρει φωναχτά τις σκέψεις για το πώς οφείλουμε να διαχειριζόμαστε της ασύμμετρες δυναμικές που αναπτύσσονται σε κάθε εξουσιαστική σχέση. Η επιρροή, η χειραγώγηση και ό,τι μπορεί εύκολα να μετατρέψει μια ανθρώπινη σχέση από απλευθερωτική σε τοξική.

 

Πολλοί βέβαια προτείνουν και μια άλλη ερμηνεία, περισσότερο αυτοβιογραφική καθώς πίσω από τους στίχους βλέπουν τον πρώην φίλο της Eilish, τον Brandon Adams. Λέγεται ότι οι καυγάδες ήταν συχνοί και υπάρχει η φήμη ότι σε ένα από αυτούς ο Adams είχε αυτοτραυματιστεί καθώς πάνω στα νεύρα του έσπασε το χέρι του.

Το video clip του σκηνοθέτησε η Eilish. Μια ξανθιά με πλατινέ χρώμα μάς καλεί να ξεχάσουμε προς το παρόν την εικόνα του κοριτσιού με τα μαύρο-πράσινο μαλλί. Και στο φινάλε του κομματιού, με αυτό το «Will you only feel bad when they find out? / If you could take it all back, would you?» μάς κάνει αν αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο δύσκολη η αξιοπρέπεια στις σχέσεις μας.

Ναι, προφανώς το ακούμε στο repeat.