Για την Apple, τα πάντα ξεκινούσαν από μια σκηνή. Το 1998 o Steve Jobs άλλαζε την ιστορία των desktop υπολογιστών παρουσιάζοντας το πρώτο iMac. Χρειάστηκε μερικά λεπτά και ένα μαύρο ζιβάγκο, ένα τζιν και ένα ζευγάρι New Balance. Το 2001 άλλαζε τη μουσική βιομηχανία με το iPod. Λίγα χρόνια αργότερα,  το 2007 ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει τρία -υποτίθεται ξεχωριστά- προϊόντα, ένα iPod με μεγάλη οθόνη, για ένα κινητό τηλέφωνο και έναν internet bowser, και κατέβηκε έχοντας αλλάξει αμετάκλητα την ιστορία της κινητής τηλεφωνίας με το λανσάρισμα του πρώτου iPhone. Η τεχνολογία άλλαζε ριζικά και εξελισσόταν αδυσώπητα από σκηνής, εκεί όπου ο Jobs με τη δική μεσσιανική περιβολή, το μαύρο ζιβάγκο, το τζιν και τα New Balance, επανακαθόριζε την καθημερινότητα μας -και όχι γενικά και αφηρημένα την τεχνολογία- και αγωνίζονταν για να φέρει ομορφιά σε έναν επιχειρηματικό τομέα όπου κυριαρχούσε πάντα η χρηστικότητα έναντι της αισθητικής.

Σχεδόν δύο δεκαετίες, τα παραπάνω συνεχίζονται από μια άλλη σκηνή: από τα καταστήματα Κωτσόβολος, εκεί που θα βρεις αποκλειστικά τους  εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Apple Masters Plus. Είτε στο πρώτο Apple Store στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο κατάστημα Κωτσόβολος στο Mall, είτε σε άλλα καταστήματα του δικτύου Κωτσόβολος, οι Apple Masters Plus θα έρθουν να ενισχύσουν την ομάδα των Apple Masters και θα έχουν τη δική τους στολή -όχι μαύρο ζιβάγκο, τζιν και New Balance, αλλά ένα ειδικό pin με το «μήλo» της Apple.

Έχει ειπωθεί συχνά ότι η διαδικασία της τεχνολογικής εξέλιξης, από τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος για να ανάψει φωτιά μέχρι τα τελευταία airPods, είναι μια διαδικασία βαθιά ανθρωπιστική, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό. Πρόκειται για μια ιστορία που έχει στον επίκεντρό της την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπινου πνεύματος να κατανοήσει τον κόσμο, να διαλύσει με φως το σκοτάδι της άγνοιάς, να φτάσει πιο μακριά για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Μέσα σε αυτή την αφήγηση υπάρχει μια τομή, ένα ορόσημο με πέντε γράμματα, το ορόσημο της Apple. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί φτιάχνουν χρηστικές συσκευές, η Apple σχεδιάζει αντικείμενα που ποθούμε, αντικείμενα που δανείζονται στοιχεία του χαρακτήρα μας, αντικείμενα τόσο συνυφασμένα με την καθημερινότητα μας όσο είναι οι πιο ενστικτώδεις και ανθρώπινες αντιδράσεις μας. Και με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογική καινοτομία αποκτά ψυχή και μέσα από την ομορφιά της έγινε προσιτή, διότι προσέφερε απαντήσεις σε υπαρκτές και καθημερινές ανάγκες με έναν τρόπο που δεν είχαμε διανοηθεί.

Αυτή την ξεχωριστή ιστορία έρχεται να συμπληρώσει με γνώσεις, και εκπαίδευση ένας Apple Master ή ένας Apple Master Plus. «Προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τους πελάτες στη σωστή επιλογή, δηλαδή αυτή που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις δικές του ανάγκες», μας εξηγεί ο Μιχάλης Μανιαδάκης, ένας από τους Apple Masters Plus του Κωτσόβολου. Γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο σύμβουλο πωλήσεων στην Ελλάδα τόσο το λειτουργικό σύστημα της Apple όσο και τις συσκευές της, όπως τα iPhone, Apple Watch, iPad, Mac, AirPods. «Οι καταναλωτές που μας προσεγγίζουν διακρίνονται σε δύο κατηγορίες», εξηγεί ο Μιχάλης. 

Στην πρώτη, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκουν όσοι έχουν μεταβεί σε μια ή περισσότερες συσκευές Apple. Οι απορίες τους είναι περισσότερο εξειδικευμένες. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα κάποια συσκευή Apple. «Αυτές είναι οι πιο απαιτητικές περιπτώσεις για εμάς», σχολιάζει ο Μιχάλης, «διότι δεν αρκεί η τεχνολογική υπεροχή των συσκευών για να τους πείσει, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμα: πρέπει να αποδείξεις ότι η αγορά μιας συσκευής Apple καλύπτει κάθε καθημερινή ανάγκη πιο εύκολα, πιο αξιόπιστα και βιώνοντας ένα ιδιαίτερο αίσθημα ικανοποίησης».

Με τον ίδιο τρόπο που η Apple δεν έφτιαχνε απλώς τεχνολογικές συσκευές, αλλά εξέλισσε και επανακαθόριζε τη σχέση του καταναλωτή με την οικιακή τεχνολογία, αντίστοιχα και ένας Apple Master δεν πουλά συσκευές της εταιρείας. Κάνει κάτι πολύ πιο σύνθετο και απαιτητικό κι ας μην ανεβαίνει σε κάποια σκηνή όπως ο Jobs: παίρνει τους διάφορους μύθους που συνδέονται με τα προϊόντα Apple, τους ξεδιαλύνει με υπομονή και ακρίβεια και στη συνέχεια δίνει σχήμα και μορφή στις απαιτήσεις ενός καταναλωτή, τις αναδιατάσσει μέσα από την εμπειρία της χρήσης και τις συμπυκνώνει σε μια όμορφη συσκευή. Ο Μιχάλης το εξηγεί πιο καλά: «Οι Apple Masters είμαστε στα καταστήματα Κωτσόβολος για να εξηγήσουμε ότι μια συσκευή Apple είναι ένα παράθυρο μέσα από το όποιο μπορούμε να δούμε τελείως διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε μουσική, ταινίες, σειρές, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε εμπειρίες».

Φυσικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι χρήσιμα και αναγκαία, όμως το καταλληλότερο μέρος για αυτά είναι στο ψηφιακό manual. Αναμφίβολα, το κόστος έχει και αυτό τη σημασία του. Προφανέστατα, η εμπειρία της χρήσης δεν μπορεί να αποτιμηθεί με μετρήσιμα κριτήρια. Για όλα αυτά μπορούν να μιλούν για ώρες οι Apple Masters Plus. Έχουν άλλωστε ήδη εμπειρία 6 μηνών σαν Apple Masters και έχουν λάβει και περαιτέρω εκπαίδευση από την Apple  για να διασφαλίσει κορυφαία ποιότητα εξυπηρέτησης. Άλλωστε, μέσα από την πιστοποίησή τους είναι σε θέση να μεταφέρουν το όραμα της Apple για ένα καλύτερο κόσμο, ο οποίος θα στηρίζεται  όχι μόνο στον προσιτό και εύχρηστο χαρακτήρα της τεχνολογίας, αλλά και στο αίσθημα ικανοποίησης που θα γεννάται μέσα από τη χρήση της, ακόμα και αν αυτή αφορά τις πιο απλές και καθημερινές μας συνήθειες ή, μάλλον, επειδή ακριβώς αφορά τις πιο απλές και καθημερινές μας συνήθειες,  αυτές δηλαδή που κάνουν κάθε ένα από μας μοναδικό και ξεχωριστό. Ό,τι όμως και αν πουν τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το προσωπικό βίωμα της χρήσης μιας συσκευής. «Σε αυτό πιστεύουμε πολύ και πάντα προσφέρουμε στους επισκέπτες την συσκευή για την οποία ενδιαφέρονται να τη δοκιμάσουν. Άλλωστε, και εμείς χρησιμοποιούμε στην προσωπική μας ζωή τις ίδιες συσκευές, επομένως προσφέρουμε όχι μόνο μια θεωρητική ενημέρωση, αλλά κατανοούμε απόλυτα τις όποιες απορίες έχει ένας καταναλωτής», λέει ο Μιχάλης Μανιαδάκης.

Οι Apple Masters Plus, οι οποίοι βρίσκονται αποκλειστικά στα καταστήματα Κωτσόβολος, δεν θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει αν η Apple δεν έχτιζε μια συναρπαστική αφήγηση με κάθε νέα της συσκευή. Δεν θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει αν δεν είχε αποδειχθεί ποτέ αληθινή η τόσο απλή, μα τόσο καίρια, ιδέα ότι η  τεχνολογική καινοτομία μόνο όταν είναι προσιτή και προσωποποιημένη μπορεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Δεν θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει αν η Apple δεν είχε τολμήσει ποτέ να επενδύσει στην ψυχή και την ομορφιά αντικειμένων που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να μας «υπηρετούν» και για να είναι «χρηστικά».

Όλα αυτά λοιπόν που μέχρι πρότινος έμοιαζαν απρόσωπα, αν τα δούμε αλλιώς μπορούν τελικά να μας κάνουν καλύτερους, να γίνουν ένα με τις ιδέες και το πάθος μας. Αυτό θέλουν να σου πουν οι Apple Masters Plus. Διότι η δική μας σχέση με την τεχνολογία θα μεταβληθεί μέσα από μια νέα καρτέλα που ανοίξει αστραπιαία καθώς αναζητούμε στο κινητό μας μια εντελώς διεκπεραιωτή πληροφορία ή όταν νιώσουμε στο smartwatch τη δόνηση μια ειδοποίησης. Και θα είναι απλώς μια Τετάρτη βράδυ – χωρίς σκηνή, χωρίς μαύρο ζιβάγκο, τζιν και ένα ζευγάρι New Balance. Θα είναι μια Τετάρτη που η ζωή μας θα γίνει πιο όμορφη και πιο απλή, επειδή ένας Apple Master Plus μάς έδειξε τον δρόμο.