Δύο περιπτώσεις μετάδοσης του Covid-19 από άνθρωπο σε γάτα έχουν εντοπιστεί από ερευνητές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν τα κρούσματα μετάδοσης Sars-CoV-2 ως μέρος ενός προγράμματος διαλογής του πληθυσμού των αιλουροειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

https://twitter.com/hashtag/caturday?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι γάτες, διαφορετικών φυλών, ζούσαν σε ξεχωριστά νοικοκυριά και παρουσίαζαν ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά σημεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και τα δύο κατοικίδια ζώα μολύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα Covid-19 πριν οι γάτες δείξουν σημάδια αδιαθεσίας.

https://twitter.com/hashtag/survivorGR?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως “ιογενής δεξαμενή”, επιτρέποντας τη συνεχή μετάδοση, και ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατανόηση του εάν τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μόλυνση των ανθρώπων.

https://twitter.com/di___or/status/1385437363225169927?ref_src=twsrc%5Etfw

Η καθηγήτρια Margaret Hosie, από το κέντρο έρευνας για ιούς του MRC-University της Γλασκώβης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτές οι δύο περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, που βρέθηκαν στον πληθυσμό των αιλουροειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταδεικνύουν γιατί είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μόλυνση των ζώων Sars-CoV-2.

https://twitter.com/ChristosXanthak/status/1384045138456944642?ref_src=twsrc%5Etfw

“Επί του παρόντος, η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο αποτελεί σχετικά χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε τομείς όπου η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει υψηλή. Ωστόσο, καθώς οι ανθρώπινες περιπτώσεις μειώνονται, η προοπτική μετάδοσης μεταξύ των ζώων γίνεται όλο και πιο σημαντική ως πιθανή πηγή επανεισαγωγής του Sars-CoV-2 στον άνθρωπο.

https://twitter.com/hashtag/CatsOfTwitter?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η πρώτη γάτα ήταν ένα τετράμηνο θηλυκό γατάκι Ragdoll από ένα νοικοκυριό στο οποίο ο ιδιοκτήτης ανέπτυξε συμπτώματα που ήταν συνεπή με τη μόλυνση Sars-CoV-2 στα τέλη Μαρτίου του 2020, αν και δεν δοκιμάστηκαν. Το γατάκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο με αναπνευστικές δυσκολίες τον Απρίλιο του 2020, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και έπρεπε να θανατωθεί. Μεταθανάτια δείγματα πνευμόνων αποκάλυψαν βλάβη που συνάδει με ιογενή πνευμονία και υπήρχαν ενδείξεις μόλυνσης από Sars-CoV-2. Η δεύτερη γάτα ήταν μια εξάχρονη σιαμαία από ένα νοικοκυριό όπου ένας ιδιοκτήτης βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Η γάτα μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο με ρινική εκκένωση και επιπεφυκίτιδα, αλλά τα συμπτώματά της παρέμειναν ήπια και η γάτα αργότερα ανάρρωσε.

Η λοίμωξη Covid-19 επιβεβαιώθηκε σε αναδρομική έρευνα για τα επιχρίσματα που υποβλήθηκαν σε VDS μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 για συνήθεις δοκιμές παθογόνων παραγόντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να αποδεικνύουν ότι έχει υποτιμηθεί η πραγματική συχνότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, καθώς οι δοκιμές σε ζώα είναι περιορισμένες.