Ίσως φταίει η Όπρα, ίσως και η Ρις Γουίδερσπουν, ίσως και όχι. Δεν έχει τελειωμό η λίστα με τα βιβλία που έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές και οσκαρικές ταινίες. Τις περισσότερες φορές το βιβλίο ήταν καλύτερο. Βιωματικό ρεπορτάζ. Ωστόσο με έχει στείλει το Netflix σε βιβλιοπωλείο, το ομολογώ, όταν είδα την ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν. Το “Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος”, μια ιστορία μοναξιάς και μεταμέλειας από το μυθιστόρημα του Ίαν Ριντ. Win win.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τηλεοπτικά δράματα που βασίζονται σε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία. Εναλλακτικός τίτλος: 13 βιβλία που έχεις δει.  Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Που να ήξερε ο Μπιλάρας ο Σέξπιρ ότι αν ζούσε σήμερα θα έγραφε βιβλία για σειρές του Netflix;

 

Normal People

H Sally Rooney στο έγινε κυριολεκτικά η φωνή των μιλένιαλ με το διάσημο πλέον μυθιστόρημά της με τον ίδιο τίτλο Normal People που ακολουθεί το ιρλανδικό ζευγάρι Marianne και Connell καθώς περιηγούνται στις δοκιμασίες και τα βάσανα της νεαρής ενηλικίωσης. Οδυνηρή, τρυφερή και συγκινητική απεικόνιση της πρώτης αγάπης και του πόνου. Οι Daisy Edgar-Jones και Paul Mescal δίνουν σπαραξικάρδιες και εντελώς ρεαλιστικές ερμηνείες και σας προκαλούμε να μην κλάψετε βλέποντας την ιστορία αγάπης τους.

Το δεύτερο ΠΙΟ διάσημο μυθιστόρημα της Sally “Συζητήσεις με φίλους” προσαρμόζεται αυτή τη στιγμή από το BBC με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Λένι Αβραάμσον. Προμηθευτείτε χαρτομάντιλα.

Sharp Objects

Η Έιμι Άνταμς, η Πατρίσια Κλάρκσον και η Ελάιζα Σκάνλεν  έδωσαν ζωή στην μελαγχολική διασκευή  του  βιβλίου «Αιχμηρά Αντικείμενα» της μυθιστοριογράφου  και του “Gone Girl” Τζίλιαν Φλιν. Η Άνταμς παίζει την -προβληματική θα την πω- ρεπόρτερ Camille Preaker που επιστρέφει απρόθυμα στη γενέτειρά της Wind Gap, Μισσούρι, για να λύσει τη δολοφονία δύο νεαρών κοριτσιών. Καθώς υπομένει τη δυσλειτουργική οικογένειά της και την ασφυκτική μητέρα της, η Έιμι αντιμετωπίζει τελικά το παρελθόν της και ξεθάβει μια ανατριχιαστική ιστορία. Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση. Η υπέροχη πάντα Κλάρκσον κέρδισε μια χρυσή σφαίρα για την ερμηνεία της ως ψυχρή, μητριαρχική Adora.

Big Little Lies

Προσαρμογή του HBO του μυθιστορήματος της  Liane Moriarty, ακολουθεί τις ζωές των διαβόητων πέντε Ρις Γουίδερσπουν, Νικόλ Κίντμαν, Λόρα Ντερν, Σέιλιν Γούντλεϊ και Ζόι Κράβιτζ. Σε μια πόλη στην εκπληκτική κεντρική ακτή της Καλιφόρνια, οι γυναίκες παλεύουν με τους γάμους, την απιστία και μια φρικιαστική ιστορία ενδοοικογενειακής κακοποίησης, πριν ένα θανατηφόρο περιστατικό τις ενώσει για μια ζωή. Η δεύτερη σεζόν παρουσιάζει την Μέριλ Στριπ ως πεθερά από την κόλαση.

Little Fires Everywhere

Βασισμένο στο best seller μυθιστόρημα της Celeste Ng, το Little Fires Everywhere λαμβάνει χώρα σε ένα ήρεμο προάστιο του Οχάιο και ακολουθεί την Έλενα (Reese Witherspoon), μια τοπική δημοσιογράφο και σχολαστική οπαδό των κανόνων που βοηθά στη διατήρηση της τάξης στο Shaker Heights προσπαθώντας να κρατήσει την οικογένειά της των έξι ευτυχισμένη.

Όταν η Μία (Κέρι Ουάσινγκτον) και η κόρη της Περλ φθάνουν και γίνονται ενοικιαστές της Έλενας, οι δύο γυναίκες συγκρούονται ενώ τα παιδιά τους γίνονται φίλοι. Η παράσταση διερευνά τους δεσμούς μεταξύ των δύο οικογενειών, μία εκ των οποίων είναι μια έντονη δίκη υιοθεσίας.

I know this much is true

Εάν θέλατε ποτέ να παρακολουθήσετε πολύ Mark Ruffalo (και ποιος δεν θα το έκανε;), βρήκατε μια σειρά που παίζει διπλό ρόλο. Με βάση το μυθιστόρημα του Wally Lamb του 1998, σε αυτή τη μίνι σειρά πρωταγωνιστεί ο Ruffalo ως πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια Dominick και Thomas, που πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Έπος. Η αμερικανική ιστορία σε όλο της το μεγαλείο. HBO σε ευχαριστούμε. 

Pretty Little Liars

Με βάση τη σειρά βιβλίων της Sara Shepard, το “Pretty Little Liars” έτρεξε για επτά σεζόν στην οικογένεια του ABC (τώρα Freeform). Αφού έλαβαν ένα μυστηριώδες μήνυμα από τον “Α”, ο οποίος απειλεί να αποκαλύψει τα πιο σκοτεινά μυστικά τους, τα κορίτσια ξεκίνησαν μια μακρά και περίπλοκη αποστολή να ανακαλύψουν την ταυτότητα του Α και να τα κατεβάσουν.

Westworld

Αυτή η σειρά επιστημονικής φαντασίας του HBO βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Michael Crichton. Αν έχετε απορίες για την  ηθική των εταιρικών ορίων και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ανδροειδή, δείτε το.

Gossip Girl

 Η επιτυχημένη σειρά βιβλίων της Cecily von Ziegesar μετατράπηκε στην πιο εθιστική τηλεοπτική σειρά για τους πιτσιρικάδες του Upper East Side με τα ωραιότερα σπίτια, ρούχα και τις προβληματικέ ζωές. Δεν βαρεθήκαμε πότε το drama τους. Αγοράσαμε άπειρες στέκες μαλλιών και κάναμε τις ανταύγειες της Serena. Που τελικά πόσο κακομαθημένη ήταν τώρα που την βλέπουμε από απόσταση!

The Handmaid’s Tale

Βασισμένο στο φεμινιστικό δυστοπικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ, το “The Handmaid’s Tale” διαδραματίζεται σε μια ολοκληρωτική κοινωνία που βλέπει τις γόνιμες γυναίκες ως ιδιοκτησία. Το δράμα του Hulu έχει επικροτηθεί για την απίστευτη ηθοποιία του (όχι μπράβο Ελίζαμπεθ Μος) και οι αποκλίσεις της πλοκής του επέτρεψαν στους σεναριογράφους να προχωρήσουν πέρα από το τέλος του βιβλίου της Άτγουντ.

Game of Thrones

Η επική τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones” βασίζεται στη σειρά βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του George R. R. Martin. Γνωστή για τους δράκους της, τις προδοσίες, τις μάχες, η σειρά HBO είναι τόσο δημοφιλής που ακόμη και εκείνοι που δεν το έβλεπαν γνωρίζουν για το περίφημο επεισόδιο του Κόκκινου Γάμου.

Orange Is the New Black

Βασισμένο  στα απομνημονεύματα της Πάιπερ Κέρμαν “Το πορτοκαλί είναι το νέο μαύρο: Η χρονιά μου στις γυναικείες φυλακές” (σε ελεύθερη απόδοση)  η πρώτη επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του Netflix πήρε δημιουργικές ελευθερίες, αντιπαραβάλλοντας την προνομιακή εμπειρία της Piper με αξιαγάπητους φανταστικούς χαρακτήρες που μπορεί να μην είναι τέλειοι αλλά που έχουν αδικηθεί ξανά και ξανά από το δικαστικό σύστημα.

You

Η ιστορία, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Caroline Kepnes,ακολουθεί τον Joe Goldberg καθώς αποδεικνύει ότι θα έκανε τα πάντα για την αγάπη, εξοντώνοντας οποιονδήποτε στέκεται στο δρόμο του. Η δεύτερη σεζόν της σειράς βασίζεται επίσης χαλαρά στο μυθιστόρημα, “Hidden Bodies”. Η 3η σεζόν είναι στα σκαριά και σύντομα στο Netflix.

The Queen’s Gambit

Με βάση το ομώνυμο βιβλίο του Walter Tevis, το “The Queen’s Gambit” ακολουθεί την ορφανή Μπεθ Χάρμον καθώς ανεβαίνει στις τάξεις ως πρωταθλήτρια των ΗΠΑ σκακίστρια. Η μεγαλύτερη επιτυχία της καραντίνας για το Netfix.