Επειδή «ό,τι τον καίει, το λέει δημοσίως», ο Ηλίας Μαμαλάκης μετά τη σχετική με τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ ανάρτησή του, μίλησε «Στο Κόκκινο» και στον Νίκο Ξυδάκη για τη δική του εμπειρία από το ΚΕΘΕΑ. Ο διάσημος σεφ μας θορύβησε για τα όσα συμβαίνουν, αλλά ταυτόχρονα μας θύμισε τους λόγους για τους οποίους τον θεωρούμε έναν όμορφο, πολύ όμορφο άνθρωπο.

Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει Υπήρξα για μια 6 ετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Εκλεγμένος από την ολομέλεια της…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μαμαλάκης στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

«Εγώ μπήκα, ας πούμε με το ζόρι στην φυλακή, ως καλεσμένος γιατί τα κορίτσια του προγράμματος στις φυλακές Κορυδαλλού θέλανε να με γνωρίσουν για τις συνταγές. Εκεί είδα ένα θέαμα πρωτοφανές. Κορίτσια να κάνουν την θεραπεία τους, να είναι μια ομάδα, να στηρίζει το ένα το άλλο και οι θεραπευτές να δουλεύουν νυχθημερόν για να τα φέρουν στην απεξάρτηση» ανέφερε αυτή τη φορά σε συνέντευξη του ο Ηλίας Μαμαλάκης. «Οι θεραπευτές δούλευαν νυχθημερόν, γιατί είναι άλλο η αποτοξίνωση που μπορεί να γίνει σε λίγες ημέρες και άλλο η απεξάρτηση του μυαλού και της ψυχής που χρειάζεται χρόνια», συνέχισε.

«Η ψυχή μου σπαράζει και μου λείπει αυτό το πράγμα πολύ», σημείωσε ο σεφ και ανεφερόμενος σε αναμνήσεις και στιγμές με τις κρατούμενες.  «Δε μπορείς να φανταστείς τι φτιάξαμε. Ένα βιβλίο με συνταγές και φωτογραφίες από όλες τις φυλακές που συμμετείχαν στο σχέδιο, και το βγάλαμε ‘Συνταγές Εντός’. Μαζέψαμε συνταγές από πολλές χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι κρατούμενες. Τις παρακάλεσα να μου πουν γιατί διάλεξαν τις συγκεκριμένες συνταγές. Αν, λοιπόν, κάποιος πάρει αυτό το βιβλίο και διαβάσει τους προλόγους τους, θα συγκλονιστεί. Θα καταλάβει πώς ήταν η ζωή τους, γιατί κύλησαν και γιατί επέλεξαν αυτή την συνταγή για συναισθηματικούς λόγους».

Κάνοντας λόγο για την 10ετή του προσφορά στο ΚΕΘΕΑ, ο Ηλίας Μαμαλάκης την χαρακτήρισε ως την πιο καλή του περίοδο. «Λυπάμαι πολύ για αυτά που συμβαίνουν. Ας πούμε ότι για πολιτικούς λόγους καταργήθηκε το προηγούμενο ΔΣ. Το καινούργιο ΔΣ πάει να καταστρέψει το έργο. Δεν μιλάει πια για απεξάρτηση, μιλάει για μείωση βλάβης. Πάρτο όπως θες, αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι κάποια στιγμή το ΚΕΘΕΑ θα απορροφηθεί από άλλους φορείς και θα εξαφανιστεί», σημείωσε, αφού πρώτα ανέφερε τις ατελείωτες δράσεις και πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ, ξεχωρίζοντας την εικονική εταιρία και το εστιατόριο που έστησαν μαζί με τον ίδιο μέσα στις φυλακές.

«Αυτά τα παιδιά που κυλήσανε στα ναρκωτικά είναι τα μόνα που δεν φταίνε. Είναι η κοινωνία. Η ψυχή μου σπαράζει» τόνισε και κατέληξε πως «αν επανέλθει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ δε θα ξαναβάλω ποτέ υποψηφιότητα για το ΔΣ, αλλά θα επανέλθω ως εθελοντής και θα έχω τον χρόνο να ξαναρχίσω αυτό το πράγμα που έκανε τόσο καλό και σε εμένα».