Το έκτο επεισόδιο ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ, η Ήρα Κατσούδα και η Δήμητρα Νικητέα ασχολούνται με το φάσμα του αυτισμού. Ο σημερινός καλεσμένος, ο Χάρης Καρακωνσταντάκης, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, είναι υψηλά λειτουργικός, με οπλοστάσιο τα άπταιστα “ελληνικά Καλομοίρας” και το ιδιαίτερο χιούμορ του, μας απομυθοποιεί την ιδέα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τα άτομα με αυτισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι «στον κόσμο του». Στην πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται και βιώνουν διαφορετικά «τον κόσμο μας». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύληπτο, λοιπόν πως καμιά φορά αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες όπως στα μεγάλα πάρτι, στην αποδιοργάνωση ή στις ξαφνικές αλλαγές του προγράμματος του, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς, ο ίδιος δηλώνει «πικροχάμπαρο» και ως εκ τούτου τα βλέπει όλα αρνητικά. 

Ενώ, ο Χάρης διαγνώστηκε επίσημα με αυτισμό αρκετά αργά, η διάγνωση δεν άλλαξε δραστικά τη ζωή του, απλά έδωσε όνομα σε όσα βιώνε.  Αυτό που στοχεύει είναι να διαχειρίζεται  τις παραφυάδες του αυτισμού, δηλαδή το άγχος, τη διάσπαση κλπ.. Το επεισόδιο τούτο περιλαμβάνει είναι ένα σπουδαίο μπουκέτο ιστοριών: κρίσεις πανικού σε σούπερ μάρκετ του Δουβλίνου, αποτυχημένες απόπειρες κατανόησης ανέκδοτων στο δημοτικό, δυσλειτουργικά αθηναϊκά χωροταξικά χάη, και φανταστικοί φίλοι, είναι λίγα απ’ τα πολλά και περίτεχνα που θα ακολουθούν. Το σημαντικότερο βέβαια, και αυτό που συγκρατούμε, γιατί οκ ΠΟΣΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ, δεν έχουμε αυτιστική μνήμη (χαχα καλό ε; όχι!) είναι ότι για τον Χάρη, το σημερινό επεισόδιο και άνοιγμα, είναι μία προσωπική του νίκη. Και για μας,  μια μεγάλη  χαρά και τιμή. Καλή ακρόαση!

Σημείωση: Η αγχώδης διαταραχή, της αγχώδους διαταραχής, ΠΑΙΔΙΑ! Στο δημοτικό καλό είναι να διαβάζετε τη γραμματική. Άντε και Φίλιπ Πούλμαν για το Χάρη. Καλή καρδιά και καλή ακρόαση.

Μπορείς να ακούσεις το ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ στο spotify, στο google podcasts και στο simplecast.

*Μουσική τίτλων: Ermis (@ermismusic).

*Συμπαραγωγή: Radcast