Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μας έπιασαν στον ύπνο. Δεν κοιμόμασταν κυριολεκτικά, γιατί κάτι τέτοιο θα μας καθιστούμε αντιεπαγγελματίες εφόσον δουλεύαμε, αλλά για να πούμε την αλήθεια, δεν περιμέναμε να ανοίξει η εστίαση στις 3 Μαΐου. Χαρήκαμε με αυτή την είδηση, δεν θα σας πούμε ψέματα.

Στο ελληνικό ίντερνετ επικράτησε ενθουσιασμός καθώς μετά από έξι περίπου μήνες, θα έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να παραγγείλουμε ένα φρέντο καπουτσίνο σε γύαλινο ποτήρι και να κάτσουμε σε μία καφετέρια για τέσσερις ώρες σχολιάζοντας τους περαστικούς. Σύντομα θα μπορούμε επίσης να πάμε σε ένα εστιατόριο με το ταίρι μας και να μετανιώσουμε την ώρα και τη στιγμή που πήγαμε γιατί το πιο φθηνό πιάτο στο μενού είναι οι τηγανητές πατάτες. Το κυριότερο, όμως, είναι πως θα πιούμε το ποτό μας σε ένα μπαρ συζητώντας για το πόσο μας έλειψαν αυτές οι στιγμές λίγο πριν κλάψουμε για τις υπαρξιακές ανησυχίες που μας δημιούργησε η καραντίνα. Όλα καλά δηλαδή.

via GIPHY

Το πρόωρο αυτό άνοιγμα, όμως, δεν το πήραν με καλό μάτι και οι επιχειρηματίες του κλάδου διότι οι οικονομικές τρύπες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, δεν θα κλείσουν έτσι, ξαφνικά, γιατί τελικά λειτούργησαν οι επιχειρήσεις τους μία βδομάδα νωρίτερα. Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι μαγαζάτορες είναι αυτό της προετοιμασίας και των προμηθειών. Η 3η Μαΐου συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο όπου όλα είναι κλειστά λόγω των αργιών και η τροφοδοσία θα μείνει πίσω.

Οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών δηλαδή έχουν βάση. Τα εστιατόρια, για παράδειγμα, εφόσον προηγείται τριήμερη αργία, δεν θα έχουν φρέσκες πρώτες ύλες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ANT1, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν όλο το Μάιο και όταν ανοίξει ο τουρισμός, να βρίσκονται σε ετοιμότητα.