Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου, καλούμενος να μιλήσει για την απόφαση του ίδιου και του συντρόφου του να γίνουν γονείς, μεγαλώνοντας μαζί ένα παιδί. Το αποτέλεσμα της συνέντευξης ήταν ότι πρακτικά αποτέλεσε μια από τις δυστυχώς λίγες τηλεοπτικές στιγμές που λένε το αυτονόητο, περνώντας σημαντικά μηνύματα για το come out και το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Ο ηθοποιός, ο οποίος συμμετέχει στη σειρά της ΕΡΤ, «Τα Καλύτερά μας Χρόνια», ανέφερε πως μίλησε στους γονείς του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στα 35 του, μόνο για να βρει τη μεγάλη αγκαλιά της αποδοχής να τον περιμένει. «Στους γονείς μου μίλησα μεγάλος, στα 35 μου, ανοιχτά για μένα. Ήταν ένα βάρος που κουβαλούσα δεκαετίες. Ανέπνευσα και ήταν αντίστοιχη η αντιμετώπιση που έλαβα, ότι πάμε να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Βρήκα αγκαλιά αλλά μέσα στα χρόνια χρειάστηκε και οι ίδιοι να κάνουν την πορεία τους», ανέφερε.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση που από κοινού με τον σύντροφό του πήραν να μεγαλώσουν ένα παιδί, έθεσε το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και τις δυσκολίες που συνοδεύουν αυτές τις διαδικασίες:
“Μεγαλώνουμε ένα παιδί, είμαστε μπαμπάδες του και θεωρήσαμε ότι ανοίγοντας την ιστορία μας στον κόσμο, προστατευμένα βέβαια, μπορούμε να δώσουμε μια ορατότητα στις ομόφυλες οικογένειες, που είναι πάρα πολλές στην Ελλάδα, και δεν αναγνωρίζονται νομικά αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση σε όλες τις οικογένειες σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, το οποίο από μόνο του είναι ένα μεγάλο λάθος. Μια οικογένεια που είναι δύο μαμάδες και το παιδί το έχει γεννήσει φυσιολογικά η μία, η άλλη δεν θεωρείται μαμά από το ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή. Στη δική μου οικογένεια είμαι ο “αόρατος” γονιός, ο Γιώργος είναι νομικά ο μπαμπάς του παιδιού. Αν σε ένα ομόφυλο ζευγάρι συμβεί κάτι στον έναν γονιό, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού […]”
Ο ίδιος φαίνεται να ένιωσε πως ήρθε η στιγμή να μπουν στον δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία οικογένειας από ομόφυλα ζευγάρια, εξηγώντας την απόφαση του να μιλήσει ανοιχτά για τη δική του εμπειρία, τονίζοντας ότι το κάνει «για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Όσο πιο γρήγορα λύσουμε αυτά τα θέματα στα σχολεία, τόσο πιο εύκολα θα φτιάξουμε την κοινωνία πιο ανεκτική. Με αγχώνει όταν θα πάει σχολείο το παιδί, γιατί είναι πολύ πιθανό τέτοια παιδιά να υποστούν κάποιο είδος bullying για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γονιών, και εκεί θα απαιτήσω κάπως από το σχολείο να προστατεύσει, όχι μόνο το παιδί μου αλλά και κάθε παιδί σε αυτή την κατεύθυνση […]».
«Εμείς έχουμε την επιμέλεια του παιδιού, η οποία είναι πολύ κοντά στην υιοθεσία. Η πρώτη απόφαση ήταν πολύ αυθόρμητη, από το να μείνει ένα παιδί σε ένα ίδρυμα, από τη στιγμή που εδώ υπάρχει ένα πιάτο φαγητό, υπάρχει ένα δωμάτιο έξτρα και αγάπη», κατέληξε.