Κανένας αστυνομικός δεν θα μπει σε κανένα ΑΕΙ μέσα στον Απρίλιο και το όλο σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn, ο λόγος αυτής της αναβολής είναι οι αυξημένες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. 

Χθες, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε πως η επιχείρηση μετατίθεται για τον Σεπτέρμβριο, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Χρυσοχοίδη που διαλαλούσε ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα τοποθετούνταν τα πρώτα αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια, συγκροτούμενα από ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς μέχρι να γίνουν οι ειδικές προσλήψεις. Χθες, ο υφυπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσε: «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν».

Επιπλέον, ο κ.Συρίγος επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε: τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά. Οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μένει αμέτοχη. Αναφερόμενος στις καταλήψεις, είπε πως «γίνονται για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια», χαρακτηρίζοντάς τες «επαναστατική γυμναστική».

«Είναι καθαρά επαναστατική γυμναστική αυτή. Δεν υπάρχουν φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα σε κάποια από τα ιδρύματα που έχουν καταληφθεί δεν πρόκειται να μπει πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι επαναστατική γυμναστική για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση», ανέφερε. 

Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ θέλει διάφορες από τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του σχεδίου στα πέντε πρώτα πανεπιστήμια (ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πατρών) που θα φιλοξενούσαν την «αστυνομία» να μην έχουν καν προχωρήσει, με το ένα πανεπιστήμιο να περιμένει το άλλο, ενώ κάποιοι περίμεναν ένα υπόδειγμα από το υπουργείο, καταλήγοντας στην απόλυτη σιωπή.