Ένα βίντεο από κάμερα αστυνομικού, τη στιγμή που πυροβόλησε, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα 13χρονο παιδί, δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές του Σικάγο. Το παιδί λεγόταν Άνταμ Τολέντο και ένας αστυνομικός του αφαίρεσε τη ζωή στις 29 Μαρτίου.

Στο βίντεο απεικονίζεται η καταδίωξη του έφηβου από τον αστυνομικό σε ένα δρομάκι και ακούγονται να του φωνάζει και να τον διατάσσει να σταματήσει και να του δείξει τα χέρια του. Το παιδί πράγματι σταματάει, σηκώνει τα χέρια του ψηλά και ο αστυνομικός τον πυροβολεί. Ναι, ενώ έχει σταματήσει και πρακατικά παραδοθεί. Ο Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως ο έφηβος ήταν οπλισμένος τη στιγμή του θανάτου του, ωστόσο κανένα όπλο δεν είναι ορατό στο βίντεο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πριν δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό, η Λόρι Λάιτφουτ, δήμαρχος του Σικάγου, είπε πως το βρήκε «απίστευτα οδυνηρό», καλώντας τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εκφραστούν «ειρηνικά», μιας και η ένταση και η οργή ενάντια στην αστυνομική βία στις ΗΠΑ είναι στα ύψη. Είναι γεγονός πως αυτό το περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της δίκης του αστυνομικού που ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, ενώ ο Ντόντε Ράιτ σκοτώθηκε στη Μινεάπολις από σφαίρα αστυνομικού, η οποία ισχυρίστηκε πως μπερδεύτηκε και αντί για το τέιζέρ της, τράβηξε το υπηρεσιακό της όπλο.

https://t.co/M7qzXTHNSp

Η οικογένεια του θύματος τονίζει πως το παιδί ήταν άοπλο. Η Αντίνα Γουάις-Ορτίζ, δικηγόρος της οικογένειας Τολέντο, κατήγγειλε πως ο αστυνομικός «πυροβόλησε ένα άοπλο παιδί».

Αστυνομικοί είχαν κληθεί στην περιοχή μετά από καταγγελία ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και καταδίωξαν πεζή τον έφηβο, καθώς και έναν 21χρονο άντρα που ήταν μαζί του, τον Ρούμπεν Ρόμαν. Ο Ρόμαν συνελήφθη γρήγορα, ενώ ο Τολέντο καταδιώχθηκε από τον αστυνομικό, ο οποίος κατέληξε να τον πυροβολεί.

Εισαγγελικός λειτουργός της κομητείας όπου υπάγεται το Σικάγο είχε δηλώσει πως ο Άνταμ Τολέντο ήταν οπλισμένος όταν σκοτώθηκε, αλλά χθες, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της κομητείας Κουκ είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WGN ότι ο Εισαγγελέας δεν είχε ενημερωθεί πλήρως προτού πάρει τον λόγο στην ακροαματική διαδικασία.

Το βίντεο αυτό είναι «φρικιαστικό, τραυματικό», αποτελεί «άλλη μια υπενθύμιση της επιδημίας της αστυνομικής βίας που συνεχίζουμε να υπομένουμε στην Αμερική και της επείγουσας ανάγκης να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας», σχολίασε ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ.