Παρασκευή και τα σύννεφα που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας από σήμερα και θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον ελληνικό ουρανό το Σαββατοκύριακο, δεν μας πτοούν. Η θερμοκρασία έχει ψηλώσει απότομα αφού τρέφεται με γύρη και αν δεν είχα σκοπό να κάνω την εισαγωγή να μοιάζει με δελτίο καιρού, τα κατάφερα. Αλλά στο Clap Hands ασχολούμαστε με τη μουσική, όχι με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις πιθανές βροχοπτώσεις.

Στην παρέα μας αυτή τη βδομάδα είναι η Χρύσα Οικονομοπούλου -ladies first- και ο Σπύρος Χούντας, το πρωινό δίδυμο του Nostos 100.6 που τους ζητήθηκε μία λίστα με δέκα κομμάτια ώστε μας συντροφεύσουν απόψε, αύριο, μεθαύριο και για όσο θέλουμε στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας. Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, συμπλήρωσα τα τελευταία πέντε της λίστας. Πριν περάσουμε στις μουσικές επιλογές, ας γνωρίσουμε καλύτερα τους καλεσμένους μας. Η εισαγωγή που έχει προηγηθεί της γνωριμίας, πάντως, θα μπορούσε να είναι και ραδιοφωνική.

«Στον Nostos κάνουμε την εκπομπή που θα θέλαμε να ακούμε και εμείς ως ακροατές. Όταν είσαι “η πρωινή ζώνη” σε αμιγώς μουσικό και όχι ενημερωτικό ραδιόφωνο, το μικρό σου στοίχημα είναι να μεταφέρεις την καθημερινότητα σχολιάζοντάς την και με ειλικρίνεια (η ειλικρίνεια είναι μονόδρομος, αν καταπιέζεις την αληθινή σου άποψη αργά ή γρήγορα θα φανεί) αλλά και χωρίς να φέρνεις ένταση στο γραφείο, το σπίτι ή το αμάξι του ανθρώπου στα ηχεία ή τα ακουστικά: είναι μόλις 8 το πρωί, τα νεύρα θα τα συναντήσει με μαθηματική ακρίβεια αργότερα μέσα στη μέρα του. 

Η είδηση, δηλαδή, για εμάς είναι παρούσα, και την προσεγγίζουμε με οδηγό το αξίωμα πως τα πάντα στη ζωή μπορούν να είναι κωμικά και τραγικά την ίδια στιγμή. Αυτή η περίοδος, μην πούμε ψέματα, δεν είναι απλή για κανέναν στον κόσμο. Μοιάζει σαν κάποιος να μας βομβαρδίζει με πρωτάκουστη, οριακή επικαιρότητα, για να δοκιμάσει το πώς θα την διαχειριστούμε. Το προσπαθούμε, ήρεμα, μαλακά και χωρίς φωνές – είναι βέβαια και θέμα χαρακτήρα. 

Οι επιλογές της μουσικής είναι κάτι στο οποίο ποντάρουμε πάρα πολύ, και ας τολμήσουμε να πούμε ότι διαφοροποιούμαστε – καθόλου στεγανά στις playlists και crossover δίωρα που πηγαινοέρχονται από το indie στο κλασικό ή το σκληρό ροκ (… την ημέρα που γίνεται 40 το ντεμπούτο των Black Sabbath πώς να μην παίξεις το Evil Woman, για πες μου) και από εκεί στο χιπ χοπ και τη ρέγκε, με νέες, ολοκαίνουργιες, κυκλοφορίες να εναλλάσσονται με club anthems. Το σκεφτήκαμε; θα το παίξουμε. Όλα αυτά βέβαια όχι χωρίς μια κάποια αγωνία, γιατί δεν είναι και εύκολο να είσαι το opening act του Γιώργου Πολυχρονίου!».

Ακολουθήστε μας στο Spotify για περισσότερες λίστες. Φύγαμε!

Τα παράπονά σας, τις προτάσεις σας και τις ευλογίας σας στο kdedes@tncgroup.gr. Cheers!