Δεν έχουν σημασία οι μουσικές προτιμήσεις του καθενός. Οι περισσότεροι από εμάς μοιραζόμαστε τoν ίδιο χώρο, τα ίδια τετραγωνικά στον διαδικτυακό κόσμο του YouTube και του Spotify και σε αυτές τις περιπτώσεις, μετρούν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι τάσεις αυτές που λειτουργούν ως καθρέφτες της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά τον ήχο που προτιμούν οι νέοι και όχι μόνο για να τους συνοδεύσει στο σπίτι, στους δρόμους, στο μετρό ή στις πλατείες, όταν αποφασίζουν να φορέσουν τα ακουστικά τους ή να δυναμώσουν τα ηχεία του υπολογιστή τους.

Ο Saske και ο Rack, ο Rack και ο Saske, η σειρά προτεραιότητας δεν έχει σημασία, μοιράζονται την πρώτη θέση στις επιλογές του κοινού το τελευταίο διάστημα στο YouTube και το Spotify, με το νέο τους κομμάτι, Δοκίμασέ τον. Πρόκειται για μια συνεργασία που κανείς δεν περίμενε και που ταρακούνησε τις ήδη ρευστές ισορροπίες που επικρατούν στην εγχώρια μουσική σκηνή της ραπ και του νέου ήχου που έχει βαλθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε, πάντα με την καλή έννοια.

 

«Τρέχω ένα project τον τελευταίο καιρό. Θα απαγγείλω κάποια ποιήματα του Καβάφη και η φωνή μου θα συνοδεύεται από ένα video animation. Στις 29 Απριλίου θα βρίσκεται στον ”αέρα”. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό», μου λέει ο Saske, απαντώντας στην πρώτη μου ερώτηση για το πώς πήγε η ηχογράφηση που μόλις είχε φτάσει στο τέλος της. Μου αποκάλυψε επίσης πως δεν πίνει καφέ και πως προτιμά τους χυμούς πορτοκάλι. Έχει σχέση αυτό με την συνέντεξή μας; Μπορεί και να μην έχει, αλλά σίγουρα είναι ένα hint για το τι προηγήθηκε πριν κυκλοφορήσει το clip.

«Με τον Ηρακλή (Rack) είμαστε αρκετά στο στούντιο γιατί είμαστε και πάρα πολύ καλοί φίλοι πέρα από συνεργάτες. Δέσαμε πάρα πολύ σαν χαρακτήρες και γενικότερα, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα πριν το γύρισμα του clip, την περάσαμε όλοι μαζί. Μέναμε στον ίδιο χώρο. Ξυπνούσαμε, γυμναζόμασταν και κοιμόμασταν νωρίς. Σαν να κάναμε προετοιμασία πριν τον αγώνα».

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RACK (@rack.barcode)

 

Πώς προέκυψε, όμως, η συνεργασία τους; «Όπως έχουμε καλή χημεία και σαν παρέα, έτσι έχουμε και στο στούντιο στη δημιουργία. Εγώ φέρνω ένα άλλο πράγμα και o Rack κάτι άλλο και με ένα μαγικό τρόπο κολλάνε. Πήγαμε στο στούντιο και από όλα αυτά που δοκιμάζαμε, έχουμε μοιραστεί με τον κόσμο δύο κομμάτια. Το ένα είναι το Δοκίμασέ τον, και το δεύτερο κομμάτι είναι ένα ακυκλοφόρητο το οποίο έχει γίνει viral στο TikTok. Είναι το Nasa όπως το έχουν έχουν ονομάσει οι fans αλλά ο πραγματικός του τίτλος είναι C’est La Vie, ένα πιο καλοκαιρινό κομμάτι. Oπότε πάμε για ένα ακόμα hit με τον Rack. Σκέψου δεν έχουμε περάσει το κουπλέ μου, ούτε του Ηρακλή και έχει ήδη γίνει επιτυχία».

«To κομμάτι είναι εμπνευσμένο από τα βιώματά μου και φυσικά από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τα μέτρα για τον κορονοϊό», μου λέει ο Rack και στο Δοκίμασέ τον, ακούμε τον χαρακτηριστικό στίχο του που αναφέρεται στους αναγκαστικούς και μη, περιορισμούς της εποχής μας. Περίμεναν να έχει την επιτυχία που έχει ήδη σημειώσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; «Περίμενα να έχει τόσο άμεση και σημαντική απήχηση στο κοινό, εννοείται. Ο κόσμος μας αγαπάει πάρα πολύ και το γνήσιο βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία την κάθε μας κίνηση» λέει ο Ηρακλής, ενώ ο Οδυσσέας (Saske), τόνισε πως «θέλαμε και οι δύο το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέραμε ότι αυτή τη συνεργασία δεν την περίμενε κανένας. Ήταν ένα στοίχημα, θέλαμε να κάτσουμε στη ζυγαριά και να ισορροπήσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο».

Το video clip, ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά από την πλευρά του θεατή, είναι ξεκάθαρο ότι αγγίζει και ίσως βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνα του εξωτερικού, δείγμα το πόσο έχει αλλάξει ο νέος ήχος όχι μόνο το μουσικό αποτέλεσμα, αλλά και την εικόνα που λαμβάνουμε. «Το clip ανέλαβε η Crystal View με τον σκηνοθέτη Πέτρο Νικολίνταη που μαζί με όλη την ομάδα έδωσαν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά είναι ένα clip που θα μπορούσε να είναι του εξωτερικού. Και η παραγωγή είναι πολύ προσεγμένη. H Offbeat και η Crystal View και γενικότερα η ομάδα μας, είναι γνωστή γι’ αυτό το πράγμα» λέει ο Saske με τον Rack να συμφωνεί και να συμπληρώνει ότι και το beat που «πατάνε» οι δυο τους είναι εξίσου δυνατό.

 

Τι να περιμένουμε από αυτούς στο μέλλον; «Το Δοκίμασέ τον είναι το πρώτο κομμάτι για τον δίσκο μου, το Saskepticism Vol.2. Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμα ημερομηνίες, αλλά αυτό είναι το πρώτο κομμάτι. Πολύ σύντομα έρχεται και θα έχει πειραματικούς ήχους, όπως πάντα και είμαι σίγουρος ότι το Vol.2 θα αντεπεξέλθει, αν όχι ξεπεράσει τις προσδοκίες του κοινού. Δουλεύουμε σκληρά και θα υπάρξουν και διάφορες συνεργασίες. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά όλοι θα γυρίσουμε αργά ή γρήγορα στην πραγματικότητα και το λέω αυτό γιατί ο κόσμος έχει φρικάρει με την κατάσταση, όπως και εμείς. Οπότε τα λέμε με όλους τους fans και με όλους τους υποστηρικτές στις συναυλίες, να τα σπάσουμε με τα καινούργια κομμάτια» είναι το μήνυμα του Saske λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτησή μας.

«Κοίτα, γράφω ανάλογα με τη διάθεσή μου. Όπως το χειμώνα πίνω ουίσκι, το καλοκαίρι πίνω vodka. Κάπως έτσι είμαι και με τη μουσική. Και στα δύο κομμάτια με τον Saske, ακούς Rack γιατί μπορώ και αλλάζω το ύφος μου, ό,τι μουσική και να παίζει από πίσω, το κάνω με τον δικό μου τρόπο αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχω αλλάξει τη μουσική μου. Το έκανα από πάντα. Ακόμα και στους ήχους που δεν με έχετε συνηθίσει και θα ακούσετε στο μέλλον λίγο πιο συστηματικά, το έκανα από πριν απλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Το κοινό να είναι συντονισμένο, έρχεται BCC Era. Έρχεται νέο κύμα το οποίο θα κρατήσει για πολλά χρόνια και θα χαράξει γενιές».