«Ευελιξία» βάφτισε ο υπουργός Εργασίας, Κ.Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο που καταργεί το οχτάωρο, γιατί αν δεν χρυσώσεις το χάπι, δεν γίνεται δουλίτσα. Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου, μετά την οποία ο εργαζόμενος θα απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα και ανάγκες. Το κομμάτι που έκανε από ό,τι φαίνεται ιδιαίτερα υπερήφανο τον κ.Χατζηδάκη είναι αυτό κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα παίρνει ρεπό ή θα εργάζεται λιγότερες ώρες σε άλλο χρόνο, για να ρεφάρει.
Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο “δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του”.
Η πρόχειρη μετάφραση είναι πως οι επιχειρήσεις και εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δυο ώρες το προσωπικό τους σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση, συμψηφίζοντας τον επιπλέον χρόνο των δυο ωρών είτε με συμψηφισμό, δηλαδή με μείωση του ωραρίου από τις οχτώ στις έξι ώρες για το επόμενο εξάμηνο, είτε με χορήγηση ρεπό, είτε με επιπλέον άδεια. Με λίγα λόγια, για έξι μήνες ένας εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει δέκα ώρες, αμειβόμενος για οχτώ, όσο ιδιοκτήτες και εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα για επιπλέον υπερωρίες, οι οποίες με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο.
Συγκεκριμένα, το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών διπλασιάζεται και θα φτάνει τις 150 ώρες, τη στιγμή που σήμερα το ανώτατο όριο φτάνει τις 48 ώρες για τις βιομηχανίες και τις 120 ώρες για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, το συμβατικό ωράριο εργασίας ως 40 ώρες την εβδομάδα, έχει το παραθυράκι των επιπλέον πέντε ωρών εργασίας την εβδομάδα, κατά την κρίση του εργοδότη. Αυτές οι επιπλέον ώρες υπερεργασίας αμείβονται με 20% προσαύξηση του ημερομισθίου, που δεν υπολογίζονται στα όρια της υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα η υπερεργασία φτάνει τις οκτώ ώρες επιπλέον την εβδομάδα και συνολικά τις 48.
Στα καλά νέα, να πούμε πως, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, απαγορεύεται να συμβεί οτιδήποτε από αυτά, εάν ο εργαζόμενος δεν το επιθυμεί. Και κάπου εδώ κοντράρονται φαντασία και πραγματικότητα στο μυαλό μας και έρχονται εικόνες από όσα δεν θέλουν αλλά τελικά καταλήγουν να κάνουν κατά καιρούς οι εργαζόμενοι.