Μια Ρωσίδα καλλιτέχνιδα αντιμετωπίζει ποινή έξι χρόνων, επειδή στα έργα τέχνη της απεικόνιζε γυναικεία γεννητικά όργανα. Η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει, με την καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια να κατηγορείται για διάδοση online πορνογραφίας. Με την κράτησή της να μετρά ενάμιση χρόνο, η Yulia Tsvetkova αντιμετωπίζει έξι χρόνια φυλάκισης επειδή αναρτούσε σκίτσα γυναικείων γεννητικών οργάνων στο site VKontakte. Ναι, από ό,τι φαίνεται, στη Ρωσία, το γυναικείο σώμα αντιμετωπίζεται a priori ως πορνογραφικό υλικό.

Γνωστή για την ακτιβιστική της δράση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και των γυναικείων δικαιωμάτων, η 27χρονη ίδρυσε μια online ομάδα, την “Vagina Monologues”, με στόχο να σχολιάσει τα ταμπού και τη σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος. Χρησιμοποιώντας την ομάδα αυτή ως χώρο έκφρασης, αναρτούσε συχνά πολύχρωμα illustrations γυναικείων γεννητικών οργάνων, καταλήγοντας να κατηγορείται για παραβίαση του περίφημου νόμου «gay προπαγάνδας». Πρόκειται για τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013 για την «προστασία των παιδιών από πληροφορίες που υποστηρίζουν την άρνηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών» και που έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν χωρίς κανένα μέτρο από τις ρωσικές αρχές ως μέσο δίωξης ομάδων και ατόμων που θεωρούνται «επικίνδυνα για τις οικογενειακές αξίες».

Οχτώ μήνες μετά την ψήφιση νόμου που απαγορεύει τους γάμους του ίδιου φύλου στη Ρωσία, η υπόθεση της Tsvetkova αποτελεί βαρόμετρο του όλο και πιο πουριτανικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα με τις ευλογίες του Πούτιν. Η δίωξη της καλλιτέχνιδας αντιπροσωπεύει την τρομακτική ανατροπή της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα.

Η Διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, Natalia Zviagina, μιλώντας στην The Independent, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, η Yulia έχει περάσει χρόνο υπό κατ’οίκον περιορισμό και δυο φορές φορές υπέστη εκβιαστικά πρόστιμα βάσει του λεγόμενου «νόμου gay προπαγάνδας».

Η παράλογη αυτή δίκη, στην οποία η Αμνηστία αναφέρεται ως «καφκική», αποτέλεσε αντικείμενο διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη Ρωσία, ενώ το online αίτημα “Free Yulia” ξεπερνάει ήδη της 250.000 υπογραφές.