Κανείς δεν κάνει κομεντί πιο ανάλαφρη και γοητευτική από τους Γάλλους. Το δεχόμαστε a priori και προχωράμε. Αν σας αρέσει η γαλλική εξοχή μετά από αυτή την ταινία θα ονειρεύεστε ταξίδια στη Βρετάνη. Αν σας αρέσουν τα μυστήρια της Άγκαθα Κρίστι θα κολλήσετε και αν διαβάζετε μανιωδώς βιβλία θα την λατρέψετε αυτή τη ταινία και έχετε μόνο δύο μέρες ακόμα να τη βρείτε στη βιβλιοθήκη του ErtFlix.

Ένα ασήμαντο χειρόγραφο γίνεται μπεστ-σέλερ. Ποιος είναι ο δημιουργός του;

Υπόθεση:

Σε μία περίεργη βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, την «Βιβλιοθήκη των Απορριφθέντων Βιβλίων», μία νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εκπληκτικό χειρόγραφο που αμέσως αποφασίζει να εκδώσει. Το μυθιστόρημα γίνεται μπεστ-σέλερ. Όλη η Γαλλία ασχολείται με αυτό. Αλλά ο συγγραφέας του, ο Ανρί Πικ, ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, δεν θα μπορούσε να είχε γράψει τίποτε άλλο πέρα από τη λίστα με τα ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του.

https://twitter.com/ERTflixOfficial?ref_src=twsrc%5Etfw

Ωστόσο, όσον αφορά τον σημαίνοντα κριτικό λογοτεχνίας και παρουσιαστή τηλεοπτικών λογοτεχνικών εκπομπών Jean-Michel Rouche (τον οποίο υποδύεται ο Fabrice Luchini ΥΠΕΡΟΧΑ), έχει σίγουρα διαπραχθεί εγκληματική ενέργεια: περιλαμβάνει μια εξωφρενική λογοτεχνική απάτη και είναι αποφασισμένος να την εκθέσει.

Η χήρα του Henri Madeleine (Josiane Stoléru) και η κόρη του Joséphine (Camille Cottin)- που δεν είχαν ιδέα ότι ο Henri είχε γράψει ακόμη και ένα βιβλίο – προσκαλούνται στην εκπομπή του Rouche, αλλά μόλις εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους εκείνος ξεκινά το πετσόκομμα: Πώς θα μπορούσε ένας σεφ πίτσας της Βρετάνης να έχει γράψει ενδεχομένως ένα τόσο μεγάλο βιβλίο, ρωτά. Προσβεβλημένες, η Μαντλέν και η Ζοζεφίν αποχωρούν και ο Ρους απολύεται. Και η γυναίκα του τον διώχνει.

Πεπεισμένος ότι έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος, ο Ρους γίνεται ένας άνθρωπος με μια μοναδική αποστολή, αποφασισμένος να αποδείξει ότι ο Henri Pick δεν ήταν ο συγγραφέας και να εκθέσει όποιον βρίσκεται πίσω από αυτή την ύπουλη απάτη μάρκετινγκ. Για το κοινό, εδώ αρχίζει η διασκέδαση.

https://twitter.com/karmakosmische/status/1374106715566829568?ref_src=twsrc%5Etfw

Το ενδιαφέρον μας κορυφώνεται όταν διασχίζει το γραφικό Le Pont de Térénez (τη γέφυρα Térénez, η οποία εμφανίζεται αρκετές φορές στην ταινία, σαν να τονίζει το χάσμα μεταξύ των εργατών της χώρας της χερσονήσου Crozon και των πνευματικών βιβλιοφάγων του Παρισιού.

Η ταινία – βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Foenkinos, διασκεδάζει τόσο πολύ με την επιτηδευμένο σνομπισμό της παριζιάνικης λογοτεχνικής σκηνής όσο και με τους σεφ της αγροτικής πίτσας και το είδος τους. Είναι μια μεγάλη διαφήμιση για τη Βρετάνη, ιδιαίτερα κατά το έτος της COVID-19, όταν απομακρυσμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές είναι πιο ελκυστικές από τις πολυσύχναστες, πολυσύχναστες πόλεις.

Καστ:

Οι κύριοι χαρακτήρες της οποίας περιλαμβάνουν έναν διάσημο κριτικό λογοτεχνίας, έναν αποθανόντα συγγραφέα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, την κόρη του βιβλιοφάγου, μια φιλόδοξη νεαρή εκδότη και έναν ανερχόμενο συγγραφέα.

Στο Μυστήριο του Henri Pick (Le Mystere Henri Pick),όλοι αυτοί οι ύποπτοι συγκλίνουν γύρω από ένα μυθιστόρημα, με τίτλο Οι τελευταίες ώρες μιας ιστορίας αγάπης, που εμπνεύστηκε από τον Πούσκιν. Ενώ στις ΗΠΑ, η επιλογή για τη Λέσχη Βιβλίου της Όπρα είναι ίσως ένας σίγουρος τρόπος για την επιτυχία, στη Γαλλία μόνο η επιλογή από αδίστακτους κριτικούς όπως ο Jean-Michel Rouche (Luchini), ο οποίος συνήθιζε να γράφει για τη Le Figaro και τώρα παρουσιάζεί μια τηλεοπτική εκπομπή που μπορεί να φτιάξει ή να τελειώσει την καριέρα ενός νεαρού συγγραφέα.

Με τον πάντα διασκεδαστικό, πάντα ενοχλημένο Fabrice Luchini στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον dramedy σκηνοθέτη Remi Bezancon(A Happy Event) στο τιμόνι, έχει τα σωστά συστατικά της επιτυχίας.