Στέλνεις 6, φοράς τα αθλητικά σου και το λουρί στο σκύλο σου. Βγαίνεις να πάρεις καφεδάκι και να απολαύσεις την ηλιόλουστη πρωινή βόλτα σου στο πάρκο. Φυσικά έχεις κάνει φιλίες της καραντίνας με τις γειτόνισσες και τους γείτονες που βγάζουν τα κατοικίδια τους την ίδια ώρα για την ιεροτελεστία της βόλτας. Πας να χαιδέψεις το σκυλάκι της κυρίας που λέτε καλημέρα και αρχίζει το δικό σου σκυλί να γρυλλίζει. Φεύγεις βιαστικά. Γυρίζεις σπίτι σου.

Σκηνή δεύτερη. Έρχεται ο καλός σου στο σπίτι και κάνετε μια αγκαλιά. Πόλεμος. Αγκαλιά πρώτο στο σκύλο και μετά σε εσένα. Πάτε να καθίσετε στον καναπέ κάνει άλμα για πρόκριση σε ολυμπιακούς το γλυκούλικο μικροσκοπικό σκυλί σου για να μπει ανάμεσά σας. Θρονιάζεται.

Σκηνή τρίτη. Μιλάτε και δεν δίνετε σημασία στον πραγματικό άρχοντα της οικογένειας σας. Εξαφανίζεται και επιστρέφει με βλέμμα «θα σας δείξω ποιος είμαι εγώ». Ψάχνετε να δείτε που κατούρησε για να δείξει τη δυσαρέσκεια του.

Βγάζετε το συμπέρασμα ότι το σκυλί σας είναι ζηλιάρης και πορεύεστε με αυτό. Πιστεύετε ότι είναι το μοναδικό σκυλί του σύμπαντος που έχει ανθρώπινη συμπεριφορά. Όχι. Όλα ζηλεύουν και θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Όχι μόνο ο Lucky μου.

Άπειρες έρευνες το έχουν πει: αν πάτε να φιλήσετε ή να δείξετε προσοχή σε άλλο σκύλο (ή το έτερο σας ήμισυ) ο σκύλος σας θα γαυγίσει, θα κάνει ότι μπορεί για να σας τραβήξει την προσοχή, θα χωθεί με το ζόρι ανάμεσά σας γιατί είναι γνωστός «πάρτι χαλάστρας», θα κρατήσει μούτρα (δηλαδή θα κατουρήσει την αγαπημένη σας κουρτίνα), πιθανότατα θα κάνει κι εμετό αν δεν του δώσετε σημασία -από το άγχος του.  

https://t.co/0LujJqMsuS

Πιθανώς η ζήλεια είναι ένα αίσθημα που βοηθούσε στην επιβίωση (εξασφάλιση τροφής, προστασίας κ.α.), γι’ αυτό «καλωδιώθηκε» εξελικτικά στον εγκέφαλο των κοινωνικών ζώων και των ανθρώπων.Όταν πάτε να καθίσετε στον καναπέ δίπλα σε άλλον, ο σκύλος σας τρέχει να κάτσει στα πόδια, στην αγκαλιά σας ή ακόμα και ανάμεσά σας; Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο σκύλος σας ζηλεύει. Ο σκύλος σας θα αρχίσει τη γκρίνια, το γρύλισμα, το γάβγισμα, το σκούντημα και αργότερα ίσως να επιτεθεί στον στόχο του. Ειδικά τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι σατανάδες. 

 

Η γνώμη του ειδικού:

Η επιστήμη το είπε ξεκάθαρα, ισχύει, τα σκυλιά είναι ζηλιάρηδες: Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Χάρις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, που έκαναν πριν μερικά χρόνια δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το “Science”, τους «Times» της Νέας Υόρκης και τη βρετανική «Guardian», μελέτησαν 36 σκύλους μαζί με τα αφεντικά τους, τους οποίους βιντεοσκόπησαν. Όταν όμως το αφεντικό τους έπαιζε με έναν ψεύτικο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά που είχε πάνω του ζωγραφισμένο έναν σκύλο, τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε δραματικά. Τα συμπαθή τετράποδα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του αποσπάσουν την προσοχή από το “ανταγωνιστικό” αντικείμενο, γαυγίζοντας, κουνώντας την ουρά τους, μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στον ψεύτικο σκύλο, σπρώχνοντας τον έναν ή τον άλλο κ.α.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στην Νέα Ζηλανδία επίσης το επιβεβαιώνουν με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Sciences».  Στα πειράματα που έγιναν οι σκύλοι αντέδρασαν στην θέα των κατόχων τους να ασχολούνται με κάποιο άλλο ζώο εκφράζοντας αισθήματα ζήλιας.