2021 και οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια "Μέδουσα" στο διάστημα

Καλησπέρα, “USS Jellyfish”.

2021 και οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια "Μέδουσα" στο διάστημα

Καλησπέρα, “USS Jellyfish”.


Αντιλαμβανόμαστε όλα τα παράξενα που μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό το όνομα “USS Jellyfish”, αλλά και η πραγματική του υπόσταση είναι εξίσου παράξενη όπως και να έχει. Πρόκειται για το όνομα μιας πρόσφατα ανακαλυφθείσας δομής/σχήματος στο διάστημα που δε μοιάζει με τίποτα που να έχει παρατηρηθεί σε το σύμπαν ως τώρα.

Αυτή η τεράστια οντότητα, η οποία εκτείνεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο έτη φωτός, είναι φτιαγμένη από πλάσμα και έχει πάρει το σχήμα μέδουσας. ΟΚ, τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τη Γη. Βρίσκεται στο Abell 2877, ένα σύμπλεγμα γαλαξιών περίπου 340 έτη φωτός μακριά και αποτελεί το πρώτο γνωστό παράδειγμα “polyphoenix”, μιας δηλαδή πηγής ραδιοφώνου, τεράστιας περιπλοκότητας και μυστηρίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal.

Ο Torrance Hodgson, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Curtin, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα παράξενο σχήμα το 2017, όταν και μελετούσε ραδιοφωνικές πηγές, που παρατηρήθηκαν πρώτη φορά από το Murvhison Widefield Array, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μικροσκόπιο που βρίσκεται στο Outback της Αυστραλίας. Το USS Jellyfish ήταν τόσο παράξενο που υπέθεσε ότι πιθανότατα πρόκειται για λάθος στις παρατηρήσεις του. Μάλιστα το είχε χαρακτηρίσει ως «προφανές σφάλμα στο πρόγραμμα», σε ένα mail προς τη σύμβουλό του, Melanie Johnston-Hollitt.

«Με την επιμονή της, καθίσαμε μαζί και βρήκαμε τις πρωτότυπες εικόνες του ραδιοφώνου, βρήκαμε την πηγή του μυστηρίου, μετρήσαμε και σίγουρα αυτό το πράγμα ήταν αληθινό!», ανέφερε. Βέβαια, από τις πολλές θεωρίες και ιδέες που είχαν για το τι μπορεί να είναι αυτό, μόνο λίγες είχαν εφαρμογή. Μήνες και μήνες μετά, ο επιστήμονας και οι συνεργάτες του, κατάφεραν να πάρουν εικόνες της «μέδουσας» σε πολύ υψηλότερη ανάλυση και ήταν θεαματικές.

Astronomers see a ‘Space Jellyfish’ from ICRAR on Vimeo.

«Αφού απογοητευτήκαμε να βρίσκουμε τόσο λίγες πηγές χαμηλής συχνότητας, βρίσκουμε κάτι που είναι πάνω από έξι φορές πιο απότομο -σε λογαριθμική κλίμακα- από την τυπική πηγή ραδιοφώνου σας», αναφέρει ο Hodgson, αναφέροντας πως αυτό είναι και το πραγματικό μυστήριο: γιατί αυτή η πηγή υπάρχει σε μια τόσο ακραία θέση; Μια εξήγηση είναι ότι το USS Jellyfish αποτελεί το προϊόν μιας σπάνιας και εντυπωσιακής ακολουθίας γεγονότων δυο δισεκατομμυρίων ετών. Η δομή είναι διασκορπισμένη μεταξύ γαλαξιών που μπορεί να περιέχουν ενεργητικούς πυρήνες γνωστούς ως ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN). Αυτοί οι πυρήνες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες φωτός και πλάσματος λόγω έντονης αλληλεπίδρασης μεταξύ των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών στα γαλαξιακά κέντρα και οποιουδήποτε υλικού που καταλήγει να πέφτει σε δίσκους γύρω τους.

Υπάρχει μια σειρά από θεωρίες που εξηγούν τι ακριβώς «άναψε» τη Μέδουσα. Ωστόσο, καμία δεν είναι σαφής μέχρι τώρα. Ο Hogdson και οι συνάδελφοί του ελπίζουν να παρακολουθήσουν την έρευνά τους, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις ακτίνων Χ του συμπλέγματος. Η ομάδα προσβλέπει επίσης στην τελική ολοκλήρωση του Square Kilometer Array (SKA), ενός τεράστιου ραδιοτηλεσκοπίου που θα εκτείνεται σε ηπείρους, επιτρέποντας στους αστρονόμους να μελετήσουν τον ουρανό σε ραδιοσυχνότητες που είναι πολύ χαμηλότερες από οτιδήποτε είναι διαθέσιμο σήμερα. Δυστυχώς, το SKA δεν θα είναι έτοιμο να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά του μέχρι το 2030, το νωρίτερο.

«Μαθαίνω ότι η επιστήμη απαιτεί υπομονή», λέει ο Hodgson, εικάζοντας πως ίσως υπάρχει ολόκληρη σειρά μη ανακαλυφθέντων πηγών USS όμοιες με αυτή την εντυπωσιακή μέδουσα του διαστήματος.

Πηγή: Vice.com

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα