Το ΚΕΘΕΑ, μετά από 38 χρόνια ιστορίας, αφήνει -αναγκαστικά- το αυτοδιοικούμενο μοντέλο και δίνει τη θέση του σε ένα «γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα», σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών. Όλα αυτά, δύο χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, όταν η κυβέρνηση αντικατέστησε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. του οργανισμού με ένα κομματικά διορισμένο Δ.Σ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με το πρόσχημα κατάρτισης νέου κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, μια Ομάδα Εργασίας, υπερέβη κάθε εξουσιοδότηση προτείνοντας τη μετατροπή του πιο επιτυχημένου οργανισμού απεξάρτησης στη χώρα σε ένα αγνώριστο γραφειοκρατικό μόρφωμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, χωρίς να παρουσιάσει καμία αιτιολογική έκθεση για τους σκοπούς, τις προδιαγραφές και τα κριτήρια των επιλογών της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ που εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν μετά τη χαριστική του Βασίλη Κικίλια και της κυβέρνησης:

Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.

Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.

Μετατρέπει το  ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.

Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.

Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Μετά και από την ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως είναι για παράδειγμα για ποιο λόγο, το άμισθο Δ.Σ. έγινε έμμισθο ενώ ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωνε το αντίθετο. Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης; Γιατί είναι απαραίτητο το Δ.Σ. να είναι κομματικά ελεγχόμενο; Τέλος, γιατί η κυβέρνηση αποδυναμώνει το δωρεάν σύστημα απεξάρτησης;