Παιδιά, σε κάποιες χώρες -σε άλλες, όχι στη δική μας- οι πρωθυπουργοί καταβάλουν πρόστιμα για παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Ναι, σε άλλες χώρες, τα μέτρα ισχύουν για όλους, ακόμα και για τους πρωθυπουργούς.

Σήμερα η αστυνομία στη Νορβηγία, ανακοίνωσε πως επέβαλε πρόστιμο στην πρωθυπουργό της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ, επειδή παραβίασε τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, κάνοντας παρτάκι για τα γενέθλιά της. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό βέβαια, αφού τώρα καλείται να πληρώσει κανονικότατα το πρόστιμό της.

Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ανέρχεται σε 20.000 κορόνες Νορβηγίας (περίπου 1.900 ευρώ), όπως είπε ο Όλε Σέβερουντ, ο επικεφαλής της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Σόλμπεργκ με τη σειρά της ζήτησε συγγνώμη την προηγούμενο μήνα επειδή τον Φεβρουάριο οργάνωσε συγκέντρωση σε χειμερινό θέρετρο, για να γιορτάσει τα 60α γενέθλιά της. Στο «πάρτι» της συμμετείχαν 13 μέλη της οικογένειάς της, τη στιγμή που στη Νορβηγία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις με περισσότερα από 10 άτομα, με βάση τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας της Covid-19.

Η αστυνομία εξήγησε ότι, ενώ υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην επέβαλε πρόστιμο, στην περίπτωση της πρωθυπουργού αποφάσισε να το κάνει, γιατί ακριβώς πρόκειται για την πρωθυπουργό της χώρας και η δική της κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα.

“Αν και ο νόμος είναι ίδιος για όλους, δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο”, εξήγησε ο Σέβερουντ, δικαιολογώντας την απόφαση της αστυνομίας.

Άντε και στα δικά μαΧΑΧΑΧΑΧΑ.