«Και το βραβείο της πιο παράξενης τελετής πηγαίνει…», αν είχαν χιούμορ στην Ακαδημία φέτος θα θέσπιζαν ένα τέτοιο ειδικό βραβείο.Άλλωστε, δεν θα υπήρχε ανταγωνισμός, η 93η τελετή των βραβείων Οscar, την οποία θα παρακολουθήσουμε ζωντανά από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD της COSMOTE TV στις 03:00 τα ξημερώματα στις 26 Απριλίου, σε σχολιασμό του Γιώργου Σατσίδη και της Χριστίνας Μπίθα, είναι προορισμένη να μείνει στην ιστορία ως το βασικό θέμα ενός debate που δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ: Τα φετινά Oscar θα περάσουν το μήνυμα ότι «the show must go on», παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μια σεζόν που κύλησε με τους κινηματογράφους ανά τον κόσμο κλειστούς, ή αν τελικά αποτελούν τον τερματικό σταθμό μιας ταραχώδους διαδρομής για την κινηματογραφική βιομηχανία και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει το 2022;

Που στεκόμαστε λοιπόν εμείς οι σινεφίλ σε αυτή την κουβέντα; Η Ακαδημία είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να δώσει το μήνυμα ότι όλα είναι σαν τα αφήσαμε στις 10 Φεβρουαρίου του 2020, όταν τα «Parasites» σάρωσαν τα πάντα. Και για αυτό το λόγο, όλοι υποψήφιοι θα είναι με φυσική παρουσία στo Dolby Theatre, θα έχουν περάσει πρώτα από το κόκκινο χαλί (άρα και όλη η βιομηχανία της μόδας θα είναι εκεί) και αν κερδίσουν θα ανέβουν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο τους και δεν θα μας ξεπετάξουν μέσω zoom και όλα θα έχουν μια αίσθηση «κανονικότητας». Ακόμα και η απουσία κεντρικού παρουσιαστή δεν εκπλήσσει αφού από το 2018 και μετά καμία τελετή δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή –άλλωστε εμείς απολαμβάνουμε περισσότερο το live σχολιασμό από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, ο οποίος ήδη από τις 23:30 το βράδυ της 25ης Απριλίου θα μας έχει βάλει στον παλμό της βραδιάς με την εκπομπή OSCARS‘ NIGHT και καλεσμένους έκπληξη στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD. Τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας θα ξεκινήσουν με μετάδοση του POST SHOW με ζωντανό σχολιασμό από το L.A από τον Γιώργο Σατσίδη.

Καλές οι προθέσεις, αλλά καλύτερη η πραγματικότητα. Η φετινή τελετή θα είναι λαμπερή, αλλά σίγουρα θα φέρει ένα μεγάλο αστερίσκο καθώς η σεζόν σημαδεύτηκε όχι μόνο από κλειστές αίθουσες, αλλά και από έκτακτες (;) αποφάσεις των studio που αφορούσαν είτε την αναβολή κυκλοφορίας πολλών ταινιών (φέτος ΔΕΝ  έχουμε δει ακόμα το «Dune», το «West Side Story», τον νέο Bond, το «In Heights», το «Black Widow» κτλ.) ή/και την ταυτόχρονη κυκλοφορία τους σε αίθουσες και streaming πλατφόρμες.

Παρόλα αυτά, είναι  μια τελετή προορισμένη να μείνει στην ιστορία για μια σειρά από καλούς λόγους.

Από τα #OscarsSoWhite στη διαφορετικότητα

 Η Ακαδημία έχει επανειλημμένα επικριθεί για τον αποκλεισμό πολλών καλλιτεχνών που ανήκαν σε μειονότητες. Οι φετινές υποψηφιότητες έρχονται να φέρουν τούμπα όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τα κριτήρια της ακαδημίας. Στα φετινά Oscar λοιπόν θα δούμε την πρώτη υποψηφιότητα Μουσουλμάνου ηθοποιού στην κατηγορία Α’ ανδρικού Ρόλου (ο Riz Ahmed στο «Sound of Metal»), αλλά και του πρώτου Αμερικανο-Ασιάτη ηθοποιού για το ίδιο βραβείο (ο Steven Yeun στο «Minari»). Συνολικά πάνω από τις μισές υποψηφιότητες για τα βραβεία Α και Β ανδρικών και γυναικείων ρόλων θα πάνε σε υποψήφιους από μειονότητες (Αφροαμερικανούς, ιθαγενείς, Ασιάτες, Ισπανόφωνους κτλ). Σημαντική βαρύτητα έχει η υποψηφιότητα της Viola Davis, καθώς έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός με 4 υποψηφιότητες στις παραπάνω κατηγορίες.

Γυναίκες σε πρώτο πλάνο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα δούμε δύο γυναίκες υποψήφιες για το Όscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας, την 38χρονη Κινέζα Chloé Zhao για το «Nomadland» και την  36χρονη Emerald Fennell για το «Promising Young Woman». Μάλιστα η Ζhao είναι η πρώτη Κινέζα σκηνοθέτιδα με υποψηφιότητα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, ενώ οι συνολικά 4 υποψηφιότητες της για το «Nomadland» (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Διασκευασμένο Σενάριο και Μοντάζ) την καθιστούν μόλις την τρίτη σκηνοθέτιδα στην ιστορία του θεσμού που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, μετά τον Orson Welles και τον Warren Beatty.

Η κοινωνία στο επίκεντρο

Δεν είναι μύθος, καθώς έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές ότι η Ακαδημία δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από τις ταινίες που αναφέρονται στο Χόλιγουντ. Η επέλαση του Mank με τις συνολικά 10 υποψηφιότητες, αποτελεί μία ακόμα ένδειξη (θα γίνει απόδειξη αν οι υποψηφιότητες αυτές εξελιχθούν σε βραβεία). Παρόλα αυτά, στα φετινά Oscar οι κατηγορία για την καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία, οι πιο σημαντικές δηλαδή, είναι περισσότερο πολιτικές από ποτέ. Εκεί συναντάμε το «Nomadland», το «Judas and the Black Messiah», το «Chicago 7 Trial», το «Minari».

Πλατφόρμες vs Studio

Δεν ξέρω πόσο «μη κανονικό» είναι να μιλάμε για τις υποψηφιότητες που προβάλλονται μόνο σε streaming platforms ή που στην παραγωγή του έχουν σημαντικό ρόλο streaming platforms και κάθε χρόνο διεκδικούν βραβεία, διακρίσεις και hype. Όχι αναπάντεχα, σε μια χρονιά που όλοι βυθιστήκαμε στον καναπέ, η ταινία που σάρωσε σε υποψηφιότητες ήταν το «Mank» του Fincher που προβλήθηκε σε streaming πλατφόρμα. Ενώ όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν παρουσία στις σημαντικές κατηγορίες.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στη φετινή τελετή, έχουμε την ευκαιρία στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD να απολαμβάνουμε καθημερινά μέχρι τις 26/4 3 ταινίες back-2back και συνολικά 130 παραγωγές, που έχουν προταθεί ή κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο. Θα ξαναθυμηθούμε κλασικές ταινίες, όπως το «Schindler’s List» (16/4), το «Brokeback Mountain» (20/4) και το «My left foot» (22/4), ενώ έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε και όλες τις ταινίες που ξεχώρισαν στην περσινή τελετή όπως το εμβληματικό «Parasites» (25/4) και το «Harriet» (24/4), να παρακολουθήσουμε ταινίες υποψήφιες στα φετινά OSCARS όπως η ταινία εποχής «ΕΜΜΑ» (26/4) και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Φύγαμε» (26/4) αλλά και μοναδικά αφιερώματα σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Διαφορετικότητα, γυναικεία ενδυνάμωση, κοινωνικός προβληματισμός και μπόλικο stream,  Για αυτούς τους λόγους θα ξεχωρίσουν τα φετινά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Όμως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι πλέον αποτελούν μια εξαίρεση, όσο περνούν τα χρόνια γίνονται κανόνας και θα τα συναντάμε όλο πιο συχνά. H πανδημία μπορεί να διέκοψε την κανονικότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όμως η νέα κανονικότητα των βραβείων Oscar είναι προσανατολισμένη στη διαφορετικότητα.

Γίνε μάρτυρας αυτής της αλλαγής, παρακολουθώντας ζωντανά και αποκλειστικά την 93η απονομή μέσα από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD στην COSMOTE TV.