To Drag Race του RuPaul θα ήταν μια εύκολη και σωστή απάντηση στην ερώτηση πώς έγινε το drag τόσο αναγνωρίσμο στην mainstream ποπ κουλτούρα. Προχωράμε. Όσοι σπουδάσατε, ταξιδέψατε ή διαβάζετε περιοδικά και βιβλία αγγλικά ίσως γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο φεστιβάλ drag της Ευρώπης, το DragWorld UK, πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Στο αγγλικό “Strictly Come Dancing” μπήκε ως διαγωνιζόμενη η Michelle Visage (μεγάλη περσόνα του drag culture).
Η φράση “drag queen” επινοήθηκε τον 19ο αιώνα από τη βρετανική αργκό Polari, που χρησιμοποιείται από ομοφυλόφιλους άνδρες στην θεατρική κοινότητα του Λονδίνου. Στη Βρετανία, υπήρχε το διαβόητο drag club Kinky Gerlinky στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μεταξύ άλλων, καθώς και η Lily Savage στην τηλεόραση της δεκαετίας του ’90.
Αλλά ας μη γελιόμαστε, ήταν η εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής World of Wonder που έβαλε για πρώτη φορά την τηλεοπτική εκπομπή/ drag race του RuPaul σε οθόνες το 2009 και στη μαζική κουλτούρα.
Για δεκαετίες, οι drag βασίλισσες – και εκείνοι που τις αγαπούν – ήταν ένα κοινό ένα μυστικό μακριά από περιοδικά και τηλεοράσεις. Γιατί; Απλούστατη απάντηση: Είναι κάτι που ο RuPaul, αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος drag monarch της εποχής μας, προσπαθεί να μας πει εδώ και χρόνια: “Η ταυτότητα είναι ένα αστείο”.
Στο λέει μέχρι και η Wikipedia: drag Queen, ονομάζεται το άτομο, συνήθως άνδρας, που παρουσιάζεται ως μια υπερβολική εκδοχή του αντίθετου φύλου. Η παρουσίαση γίνεται με τη χρήση μακιγιάζ, φορεμάτων, περουκών, ψεύτικων βλεφαρίδων κ.λ.π. Ο όρος ντραγκ κουίν δε πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με την ταυτότητα φύλου, μιας και ντραγκ κουίν μπορεί να είναι οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Στην περίπτωση που μια γυναίκα παρουσιάζεται φορώντας ανδρικά ρούχα, τότε ονομάζεται ντραγκ κινγκ (drag king).
Αυτό που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1800 ως απλά cross-dressing επί σκηνής μέσω παντομίμας – μιούζικαλ και θεατρικά έργα στα οποία άνδρες ηθοποιοί έπαιζαν γυναίκες, vixens και charwomen – έχει μετατραπεί σε ένα κοινωνικό κίνημα με μεγάλη επιρροή και μια ακμάζουσα επιχείρηση. Δες τα παγκόσμια, drag-focus συνέδρια – DragCon το Λος Άντζελες εσένα λέω.
Ήταν η ανδροπρεπής περιφρόνηση που έκρυψε το drag μακριά στο υπόγειο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Όλα άλλαξαν όταν εμφανίστηκε ο RuPaul. Σε αυτό το σόου οφείλει την ύπαρξη του και το Pose του Netflix. Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας είναι μέρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και, με κάποια μορφή ή άλλη, χρησιμοποιούν το drag ως μέσο επιτυχίας και διδάσκουν την τέχνη του shade (η τίμια η προσβόλα).Οι πιο επιτυχημένες βασίλισσες της σειράς έχουν τις δικές τους γραμμές μακιγιάζ, τηλεοπτικές εκπομπές και καμπάνιες μόδας, ενώ διαφημίζουν τα πάντα, από starbucks έως βότκα μέχρι σάντουιτς πρωινού McDonald’s.
Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε yas queen. Έπος. Στην εκπομπή, οι drag queens αγωνίζονται για το στέμμα του “America’s Next Drag Superstar” διαγωνιζόμενοι στο τραγούδι, το χορό, το lipsyncing και την ηθοποιία, καθώς και σε διάφορες κωμικές προκλήσεις… και ράψιμο.Έπος. Συμμετέχουσες βασίλισσες έλαβαν μέρος και στο σόου της Ριάνα Savage X Fenty Show Vol. 2, η Gigi Goode, η Jaida Essence Hallκαι η Shea Couleé εμφανίστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της παρουσίασης Fenty, η οποία γιόρτασε το σώμα, το φύλο, τη φυλή και τη σεξουαλικότητα.
Ο Ρου Πόλ άνοιξε την πόρτα για αυτές τις βασίλισσες της LGBTQ+ κοινότητας, και της μαύρης κουήρ κουλτούρας για ένα κοινό ετερόφυλο κι ετεροκανονικό- εισάγοντας τις συμβάσεις, τις συνήθειες, τις τελετουργίες και τις στάσεις αυτής της υπέροχης υποκουλτούρας στο μαζικό κοινό. Ο όρος “trans” προσδιορίζει έναν άνθρωπο στη ζωή του, ενώ ο όρος “drag” προσδιορίζει έναν performer στη σκηνή. Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Για τον Αμερικανό ακαδημαϊκό Nicholas de Villiers, η drag lingo έχει εκπαιδευτική αξία, φέρνοντας προσοχή στην ευρύτερη συζήτηση για το φύλο, την ταυτότητα και τη σεξουαλικότητα, ανοίγοντας το λόγο σε ακροατήρια που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+.Η κουήρ αργκό είναι τώρα η lingua franca του διαδικτύου.
Στην Ελλάδα τι γίνεται; Αγάπε μου, πρέπει να μάθεις για την Daglara, τη drag queen πίσω από τα κοστούμια της Λυρικής. Daglara ή Νίκος Τσιρώνης, σχεδιαστής κοστουμιών για την όπερα Ορφέας στη Λυρική και fashion designer. Η beyond gender αισθητική του brand ταίριαξε γάντι στον queer Ορφέα των ΦΥΤΑ.Η Daglara, που σημαίνει “γυναίκα βουνό”, είναι ένα femme brand-υβρίδιο του σχεδιαστή Νίκου Τσιρώνη και του εικαστικού Georges Jacotey που “γεννήθηκε” το 2015, όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να συνεργαστούν! Η Daglara έχει συμμετάσχει σε πολλά fashion shows στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Tο House of Fame δίνει βήμα και φωνή στο διαφορετικό, καθώς η Holly Grace είναι η πρώτη drag διαγωνιζόμενη σε ριάλιτι μουσικής στην Ελλάδα.H Julia Glitter (ο Άγγελος), εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Ελλάδα έχεις ταλέντο όπου η Ευγενία Μανωλίδου ήταν στην κριτική επιτροπή. Γνωστή σε όλη την Αθήνα από τις εμφανίσεις της στο S-cape στο Γκάζι.H Gorgina είναι η drag περσόνα του Γιώργου, που εξαιτίας της απέκτησε αυτοπεποίθηση.
Η ΔούKISSa επίσης είναι μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της Drag κουλτούρας.
Η Kangela Tromokratisch είναι μια ψυχεδελική Ελληνίδα νοικοκυρά ή αλλιώς η η απροσάρμοστη drag φιγούρα του Άγγελου Τορτικώλη. Φυσικά υπάρχουν αρκετά Haus σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά με drag Queens. Και νέες περφόρμερ που δεν γνωρίζουμε εμείς αλλά δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν εξαιρετικά καμπαρέ σόου. Ευελπιστούμε σύντομα να τις γνωρίσουμε,
Πέρυσι οργανώθηκε και το 1o Ελληνικό Οnline Φεστιβάλ Drag. Το φεστιβάλ με drag shows από 27 performers από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Gumroad στις 30 Μαΐου με εισιτήριο 5 ευρώ. Οι performers που συμμετείχαν ήταν οι: Αngel Seemen, Aphrodite HGW, Bika la de Bika, Calypso, Congra Tsulation, Dr. Oglie Boss, Gorgina, Helena Hudson,Ignis Divina, Ingrid Hideki, John Celestus, Kharma, Macula Densa, Marianah Grindr, Mary Jane Dhoe, Mary Sunshine, McMorait, MohDonna, Nicole Nasty, Nίνα Νάη ΧΛΑΤS, Parakatyanova, Paul Zolanski, Pythia, Queen Barbie, RawBee Candles, Sirleta, Violetta J’Adore. Το φεστιβάλ παρουσιάσε η Σταυρούλα Λούζη (iportasu), η γνωστή πορτιέρισσα του queer club BeQueer. Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Zackie Oh / Ζακ Κωστόπουλο.