Ένας χάκερ έχει δημοσιεύσει τις προσωπικές πληροφορίες 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε ένα φόρουμ hacking δωρεάν. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τα αρχεία του Facebook, τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, τις ημερομηνίες γέννησης και την τοποθεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δεδομένα περιλάμβαναν επίσης διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

https://t.co/ysGCPZm5U3

Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ. Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι “τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ παλιά και σχετίζονται με συμβάν που είχε επιδιορθωθεί τον Αύγουστο του 2019. Εντοπίσαμε και λύσαμε το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά, αυτό δεν κάνει τίποτα για την προστασία των πληροφοριών που έχουν ήδη διαρρεύσει. Επίσης, δεν κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τις ανησυχίες ότι το Facebook συλλέγει και δημιουργεί έσοδα από τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, αλλά έχει κακό ιστορικό προστασίας αυτών των πληροφοριών. 

https://twitter.com/Facebook?ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι σαν η εταιρεία να θέλει να πάρει τα εύσημα για την επίλυση ενός προβλήματος επειδή επιδιόρθωσε μια τεράστια τρύπα στην ασφάλειά της, παρόλο που κανένα από τα κλεμμένα αγαθά δεν έχει ανακτηθεί.

https://twitter.com/stickermule/status/1378410859496681475?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Facebook γνωρίζει πολλά για εσάς, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη γη. Οι πληροφορίες που συλλέγει το Facebook είναι αυτές που χρησιμοποιεί για να σας δείξει στοχευμένες διαφημίσεις. Αλλά στα χέρια χάκερ και εγκληματιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ πιο σκοτεινούς σκοπούς. Το Facebook δεν μπορεί να πάρει πίσω τα δεδομένα. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Είναι επίσης πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ευθύνη της ή ακόμη και να ειδοποιήσει μεμονωμένους χρήστες των οποίων τα προσωπικά δεδομένα έχουν παραβιαστεί.

https://twitter.com/hashtag/BigTech?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Μόλις τα προσωπικά σας στοιχεία διαρρεύσουν στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα που μπορεί να το σταματήσει από το να πωληθεί σε οποιονδήποτε μπορεί να θέλει να τα χρησιμοποιήσει για λιγότερο ευγενείς σκοπούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για να συνδεθούν σε ιστότοπους και λογαριασμούς στο διαδίκτυο και ότι οι αριθμοί τηλεφώνου χρησιμοποιούνται συχνά για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας για αυτούς τους λογαριασμούς, το γεγονός ότι και οι δύο περιέχονται στην ίδια βάση δεδομένων θα μπορούσε να διευκολύνει τους εγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Είναι ένα πράγμα να καταλάβετε ότι εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook σας παρακολουθούν και συλλέγουν τα προσωπικά σας στοιχεία με αντάλλαγμα την παροχή δωρεάν υπηρεσιών. Απλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο παράλογο να περιμένουμε από αυτές τις εταιρείες να κρατήσουν αυτές τις πληροφορίες ασφαλείς. Ότι το Facebook έχει δείξει, ξανά και ξανά, ότι δεν μπορεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

https://twitter.com/haveibeenpwned?ref_src=twsrc%5Etfw

Υγ: Δείτε εάν το email σας ανήκει στα προσωπικά στοιχεία που διέρρευσαν:  Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το haveibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο καθώς τσεκάρει εάν το email σας είναι μεταξύ των κλεμμένων.