Ένας χάκερ έχει δημοσιεύσει τις προσωπικές πληροφορίες 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook σε ένα φόρουμ hacking δωρεάν. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τα αρχεία του Facebook, τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, τις ημερομηνίες γέννησης και την τοποθεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δεδομένα περιλάμβαναν επίσης διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
All 533,000,000 Facebook records were just leaked for free.
— Alon Gal (Under the Breach) (@UnderTheBreach) April 3, 2021
This means that if you have a Facebook account, it is extremely likely the phone number used for the account was leaked.
I have yet to see Facebook acknowledging this absolute negligence of your data. https://t.co/ysGCPZm5U3 pic.twitter.com/nM0Fu4GDY8
Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ. Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι "τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ παλιά και σχετίζονται με συμβάν που είχε επιδιορθωθεί τον Αύγουστο του 2019. Εντοπίσαμε και λύσαμε το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά, αυτό δεν κάνει τίποτα για την προστασία των πληροφοριών που έχουν ήδη διαρρεύσει. Επίσης, δεν κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τις ανησυχίες ότι το Facebook συλλέγει και δημιουργεί έσοδα από τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, αλλά έχει κακό ιστορικό προστασίας αυτών των πληροφοριών.
Cannot believe @facebook leaked the data of over half a BILLION users and not one lawmaker has requested a hearing yet.
— Sleeping Giants (@slpng_giants) April 5, 2021
Είναι σαν η εταιρεία να θέλει να πάρει τα εύσημα για την επίλυση ενός προβλήματος επειδή επιδιόρθωσε μια τεράστια τρύπα στην ασφάλειά της, παρόλο που κανένα από τα κλεμμένα αγαθά δεν έχει ανακτηθεί.
Facebook leaked the personal data of 500 million people. Good job Mark!
— Evil bird company’s favorite brand. (@stickermule) April 3, 2021
Το Facebook γνωρίζει πολλά για εσάς, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη γη. Οι πληροφορίες που συλλέγει το Facebook είναι αυτές που χρησιμοποιεί για να σας δείξει στοχευμένες διαφημίσεις. Αλλά στα χέρια χάκερ και εγκληματιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ πιο σκοτεινούς σκοπούς. Το Facebook δεν μπορεί να πάρει πίσω τα δεδομένα. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Είναι επίσης πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ευθύνη της ή ακόμη και να ειδοποιήσει μεμονωμένους χρήστες των οποίων τα προσωπικά δεδομένα έχουν παραβιαστεί.
533 million Facebook users' data have been leaked.
— Alice St⭕️llmeyer (@StollmeyerEU) April 3, 2021
Data includes phone numbers, full names, location, email address & biographical info.
Security researchers warn the data could be used by hackers to impersonate people & commit fraud.#BigTech #BigDatahttps://t.co/AWVIf6QIik
Μόλις τα προσωπικά σας στοιχεία διαρρεύσουν στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα που μπορεί να το σταματήσει από το να πωληθεί σε οποιονδήποτε μπορεί να θέλει να τα χρησιμοποιήσει για λιγότερο ευγενείς σκοπούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για να συνδεθούν σε ιστότοπους και λογαριασμούς στο διαδίκτυο και ότι οι αριθμοί τηλεφώνου χρησιμοποιούνται συχνά για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας για αυτούς τους λογαριασμούς, το γεγονός ότι και οι δύο περιέχονται στην ίδια βάση δεδομένων θα μπορούσε να διευκολύνει τους εγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.
Είναι ένα πράγμα να καταλάβετε ότι εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook σας παρακολουθούν και συλλέγουν τα προσωπικά σας στοιχεία με αντάλλαγμα την παροχή δωρεάν υπηρεσιών. Απλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο παράλογο να περιμένουμε από αυτές τις εταιρείες να κρατήσουν αυτές τις πληροφορίες ασφαλείς. Ότι το Facebook έχει δείξει, ξανά και ξανά, ότι δεν μπορεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
New breach: Facebook had 2.5M addresses exposed in an incident that impacted 533M subscribers' phone numbers. Most records contained name and gender, many also included DoB, location, relationship status and employer. 65% were already in @haveibeenpwned https://t.co/ltMkbZi9sK
— Have I Been Pwned (@haveibeenpwned) April 4, 2021
Υγ: Δείτε εάν το email σας ανήκει στα προσωπικά στοιχεία που διέρρευσαν: Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το haveibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο καθώς τσεκάρει εάν το email σας είναι μεταξύ των κλεμμένων.