Τόση ψυχεδέλεια: H σοβιετική εκδοχή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είναι ό,τι καλύτερο

''Αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια''. Ποιος Πίτερ Τζάκσον; Στη Ρωσία έβγαλαν ταινία 30 χρόνια πριν.

Τόση ψυχεδέλεια: H σοβιετική εκδοχή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είναι ό,τι καλύτερο

''Αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια''. Ποιος Πίτερ Τζάκσον; Στη Ρωσία έβγαλαν ταινία 30 χρόνια πριν.


Σε αυτό τον κόσμο δεν τα έχουμε δει όλα. Για παράδειγμα, μέχρι και μία εβδομάδα πριν, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη της σοβιετικής τηλεοπτικής προσαρμογής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η τηλεοπτική ταινία, που φυσικά ειναι βασισμένη στο βιβλίο του Τόλκιν, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, δυστυχώς για όλους εμάς, ήταν και η μοναδική που γυρίστηκε.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ταινία Khraniteli όπως είναι ο τίτλoς της, κυκλοφόρησε 10 χρόνια πριν την πρώτη ταινία του Πίτερ Τζάκσον με τη μόνη διαφορά πως δεν είχε σε καμία περίπτωση το ίδιο μπάτζετ. Καλά, ούτε τους ίδιους ηθοποιούς. Εντάξει, είναι σκέτο μαρτύριο αλλά η καλτίλα που την περιβάλλει είναι επική.

via GIPHY

(Standing ovation)

Τα εφέ είναι άθλια, οι συντελεστές έχουν μπερδευτεί και δεν γνωρίζουν αν τελικά πρόκειται για ταινία ή θεατρική παράσταση και την μουσική έχει αναλάβει ο Άντρει Ρομανόβ από το ροκ συγκρότημα Akvarium. Για κάποιο περίεργο λόγο, όμως, το φιλμ εξαφανίστηκε από τα αρχεία της τηλεόρασης του Λένινγκραντ.

Αλλά γιατί η ελπίδα, όπως η τέχνη, πεθαίνει πάντα τελευταία, ο διάδοχος του Leningrad Television, το κανάλι 5TV, δημοσίευσε από το πουθενά την ταινία στο YouTube πριν από μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 400.000 προβολές.

Στο τραγούδι των τίτλων, ο Romanov τραγουδά μια μετάφραση της περιγραφής του Τόλκιν σχετικά με την προέλευση των δαχτυλιδιών, εκ των οποίων τρία δίνονται στα ξωτικά, επτά στους νάνους και εννέα σε θνητούς. Η σοβιετική έκδοση περιλαμβάνει επίσης ορισμένα στοιχεία πλοκής, που βρίσκουμε στο βιβλίο αλλά κόπηκαν από τον Τζάκσον. Μεταξύ αυτών και ο χαρακτήρα του Τομ Μπομπαντίλ. Γιατί τόσο μπροστά ήταν!

''Αραμπάδες και καρούλια, ραπανάκια και μαρούλια, μια παντόφλα στο κρεβάτι, βάσαν που’ χει η αγάπη, ωραία που ‘ν η Λιβαδειά, χωρίς καμιάν αιτία. Τόση ψυχεδέλεια!''

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα