Καπνίζει χόρτο, αράζει όλη μέρα στον καναπέ, τρώει πατατάκια, γαριδάκια και ζελεδάκια, κάνει ζάπινγκ βαριεστημένος και το πόδια του βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στηριγμένα στο τραπεζάκι του σαλονιού. ΟΚ, γνωστό το στερεότυπο για τους ανθρώπους που καπνίζουν κάνναβη, αλλά τρώει ένα γερό Χ από την επιστήμη. Εμείς χαιρόμαστε, γιατί ΟΚ, γουστάρουμε να τρώνε Χ τα στερεότυπα.

Λοιπόν, στα της κάνναβης: μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, οι χρήστες κάνναβης είναι πιθανό να γυμνάζονται περισσότερο από όσους δεν κάνουν χρήση της ουσίας. Σε άλλα νέα, το Brookings Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ συχνότητας σωματικής άσκησης και κατανάλωσης κάνναβης. «Οι χρήστες μαριχουάνας το ίδιο ή και περισσότερο πιθανό να κάνουν γυμναστική, σε σχέση με τους μη χρήστες», γράφουν οι συντάκτες, προσθέτοντας πως η κοινή αντίληψη πως οι χρήστες μαριχουάνας ακολουθούν μια καθιστική ζωή δεν υποστηρίζεται από αυτά τα δεδομένα για νέους και μεσήλικες ενήλικους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που διαψεύδει το στερεότυπο

Το 2019, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health ανέφερε πως σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου η κάνναβη είναι νόμιμη, οι άνθρωποι κάνουν χρήση πριν ή μετά την προπόνηση. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν πως τους έδινε κίνητρο για γυμναστική, ενώ τους βοηθούσε και στην αποθεραπεία, αφού βοηθούσε με τους γνωστούς σε όλους πόνους μετά την προπόνηση.

«Οι συμμετέχοντες που κάνουν χρήση κάνναβης πριν ή/και μετά την άσκηση ανέφεραν πως έκαναν περισσότερη γυμναστική και είχαν πιο θετική στάση για τη χρήση της στην προπόνηση, πράγμα που σημαίνει πως η κάνναβη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για προπόνηση μεταξύ ορισμένων χρηστών. Με άλλα λόγια, οι χρήστες κάνναβης που αποδίδουν τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα σε ανησυχία σχετικά με την ανάκαμψη, τα κίνητρα ή την απόλαυση, μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι επιλέγουν ασκήσεις χαμηλού κινδύνου που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.»

Με λίγα λόγια, οι χρήστες κάνναβης όχι απλά δεν είναι τεμπέληδες, αλλά είναι πιθανό να ακολουθούν έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής από τους μη χρήστες. Άλλο ένα στερεότυπο καταρρίπτεται και ένα μικρό πάρτι ξεκινά μέσα μας.