Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου σήμερα ή αλλιώς τα γενέθλια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του μεγαλύτερου παραθυμά που υπήρξε ποτέ. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, η Ζωή Κοσκινίδου, δημιουργός του διαδικτυακού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” επιλέγει βιβλία για όλες τις ηλικίες. Η Κόκκινη Αλεπού γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2016. Είναι ένα online περιοδικό αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

​Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2021, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των ΗΠΑ. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Η μουσική των λέξεων» υπογράφει η αμερικανοκουβανέζα ποιήτρια Μαργκαρίτα Ένγκλ και είναι το ακόλουθο: “Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν”.

Η φυλή των Βρομύλων – Elise Gravel, εικ.: Magali Le Huche, εκδ. Μικρή Σελήνη.

Tα παιδιά της Φυλής των Βρομύλων ζουν ελεύθερα στην πίσω πλευρά του βουνού των Μεγάλων Πεύκων. Mε αρχηγό την μικροκαμωμένη Φανέτ Ντυκούπ τα παιδιά θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα χέρια της κακιασμένης Υβόν Καρέ, της διευθύντριας του ορφανοτροφείου του χωριού. Μια χιουμοριστική ιστορία που μιλά για τα δικαιώματα των μικρών και κυρίως για το δικαίωμά τους στην ελευθερη βούληση. Για παιδιά από 5 ετών.

Αν ερχόσουν στη Γη – Sophie Blackall, εκδ. Διόπτρα.

Η Αυστραλή δημιουργός που πλεόν ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη, μας παραδίδει ένα βιβλίο-κόσμημα. Μέσα από τις 80 σελίδες του ξετυλίγεται το γράμμα ενός παιδιού σε έναν εξωγήινο, μέσα από το οποίο προσπαθεί να του συστήσει τον κόσμο μας. Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι… μένουμε σε διαφορετικά μέρη, κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια, ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες και ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Ενας ύμνος στη Γη και στους κατοίκους της.  Για παιδιά από 5 ετών.

Οταν ο ήλιος πάει για ύπνο – Αργυρώ Πιπίνη & Ιρις Σαμαρτζή, εκδ. Μάρτης.

Το πρώτο βιβλίο-ακορντεόν που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το είδαμε να κυκλοφορεί πέρυσι από τις εκδόσεις Μάρτης. Μεγάλο σε μέγεθος, χορταστικό σε εικόνες, το “Οταν ο ήλιος πάει για ύπνο” είναι ένα ποίημα που έγραψε η Αργυρώ Πιπίνη για τον ύπνο και τα όνειρα και εικονογράφησε η Ιρις Σαμαρτζή. Η ιστορία ξετυλίγεται στις σελίδες του αναδιπλούμενου αυτού βιβλίου με έκταση που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα. Για παιδιά από 5 ετών.

Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους – Άντι Σέπερντ εκδ. Μεταίχμιο.

Η Άντι Σέπερντ μας αφηγείται την ιστορία του Τόμας και των φίλων του και πώς καταφεραν παρέα με τον παππού του Άντι να καλλιεργήσουν… δράκους. Η ιστορία αυτή έχει περίεργα δέντρα, δράση, χιούμορ, φίλους καρδιακούς, αλλά και άλλους που θέλουν μόνο να χώνουν τη μύτη τους. Αλλά, βασικά, έχει δράκους. Πολλούς δράκους, που πετάνε ελεύθερα στον ουρανό και αμολάνε δρακοκακά που απειλούν να ανατιναχτούν μόλις στεγνώσουν! Για παιδιά από 8 ετών.

Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά – Νίκος Πουρσανίδης (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

Δύο ιστορίες που βασίζονται σε αφηγήσεις των παππούδων του μεταφέρει στο χαρτί ο ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης, δύο διηγήματα που η πλοκή τους εκτυλίσσεται κάπου στην ηπειρωτική Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, στα χρόνια του Εμφυλίου και λίγο μετά. Και στα δυο κείμενα βασικό στοιχείο είναι ο φόβος και ο τρόπος με τον οποίο μιλούν για αυτόν οι άνθρωποι, προσδίδοντας σε δέντρα, δάση, ζώα και βουνά ανθρώπινη μορφή και υπερφυσικές δυνάμεις. Τελώνια, νεράιδες, μαγεμένες καρυδιές που εξαφανίζουν ανθρώπους και δάση που κανείς δεν έχει τολμήσει να διασχίσει. Και στις δύο όμως ιστορίες οι πρωταγωνιστές υπερνικούν τους φόβους τους. Για παιδιά από 10 ετών.