Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί με τον σκληρό τρόπο πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται και χωρίς την εστίαση στο τραπέζι, μιας και πλέον οι άνθρωποι την ανάγκη τους για καλή παρέα και ποτό τη μεταφέρουν από σπίτι σε σπίτι. Κάπως έτσι, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν έρθει μπροστά σε ένα δίλημμα: να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ σε εξωτερικούς χώρους και να ρισκάρουν το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον τουρισμό; Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτόν βασίζεται από τις 14 Μαίου η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας, της χώρας του φωτός, του Greek suvlaki και του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως ο κόσμος «έχει ανάγκη να βγει και να πιει και ένα ποτό παραπάνω» και μετά την εξαγγελία για οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, σύμφωνα με πληροφορίες του Ethnos.gr, τα στέκια μας αναμένεται να ανοίξουν το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, λίγο αργότερα από τις αρχικές δεσμεύσεις που έκαναν λόγο για μέσα Απριλίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 20 του μήνα καφέ και εστιατόρια (λογικά και μπαρ) θα ανοίξουν τις πόρτες τους, αξιοποιώντας αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους τους, με την πιθανότητα να επεκτείνουν τα τραπέζια σε παρκάκια και πεζοδρόμια. Βέβαια, υπάρχουν πιέσεις από τον κλάδο για να δοθεί η δυνατότητα για τραπέζια στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, αλλά η κυβέρνηση παραμένει διστακτική.

Εννοείται πως υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη τα οποία επιμένουν πως η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλά αυτό το σενάριο δεν βρίσκει πολλούς σύμφωνους, λόγω των πιέσεων που δέχεται η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα στο οποίο δίνει βάρος ο υπουργός Ανάπτυξης σε αυτή τη φάση, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο μάλιστα, έχει πάρει τόσο θερμά, που χτυπά ξύλο στην αέρα, για να μη γίνει καμία «γκαντεμιά» και στραβώσει.